
Τοποθέτηση του Τομέα Υγείας του ΕΠΑΜ
Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό σόου παραπληροφόρησης σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιο της είναι κατά 95% αποτελεσματικό.
Δεν υπάρχει κανείς νοήμων άνθρωπος, και πολύ περισσότερο γιατρός, που να είναι γενικά και αόριστα κατά των εμβολίων. Ωστόσο, η μεγάλη σύντμηση των χρόνων και των διαδικασιών στην παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου δεν μπορεί παρά να μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς όσον αφορά στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Προκειμένου να αξιολογηθεί όσο γίνεται καλύτερα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, ώστε να εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά από έρευνες σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού για αρκετά χρόνια. Η απαίτηση αυτή, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, δεν αναιρείται από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας η οποία μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, όπως διατείνονται οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών και οι υποστηρικτές των εμβολίων COVID-19. Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων και όχι για την αξιολόγησή τους, όπου η δοκιμή σε μεγάλο αριθμό ατόμων, για αρκετό καιρό, ώστε να αξιολογηθούν οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροχρόνιες συνέπειες, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά τεχνολογία.
Τι σημαίνει όμως «αποτελεσματικότητα» ενός εμβολίου; Η αποτελεσματικότητα έγκειται στη μείωση της πιθανότητας σοβαρής ασθένειας από τον ιό και εισαγωγής στο νοσοκομείο και την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό, προκειμένου να διακοπεί η μετάδοσή του, σύμφωνα με τον Πίτερ Χότεζ, πρύτανη του National School of Tropical Medicine στο Baylor College of Medicine του Houston (1).
Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ στις 29/12/2020 για το εμβόλιο με την ονομασία Comirnaty (εμβόλιο Pfizer/Biontech) (2) αποκρύπτονται τεχνηέντως σημαντικά στοιχεία των κλινικών μελετών. Αρχικά, η «αποτελεσματικότητα» μελετήθηκε σε 36.621 εθελοντές. Από αυτούς, το πραγματικό εμβόλιο έλαβαν 18.198 και την εικονική ένεση 18.325 άτομα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η μελέτη έδειξε μείωση του αριθμού των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 κατά 95% στα άτομα που εμβολιάστηκαν (8 περιστατικά σε σύνολο 18.198 ατόμων παρουσίασαν συμπτώματα COVID-19) σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονική ένεση (162 περιστατικά από 18.325 άτομα παρουσίασαν συμπτώματα COVID-19)». Αυτό όμως που δεν αναφέρει ο ΕΟΦ είναι ότι στην κλινική μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19 ήπιας μορφής. Δηλαδή κάποιος με ένα βήχα και ένα θετικό μοριακό τεστ PCR έφερνε την κλινική μελέτη ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της. Δεν μελετήθηκε κατά πόσο μειώθηκαν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ λόγω σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου, ούτε κατά πόσο μειώθηκαν οι θάνατοι.
Ο ΕΟΦ μιλάει για «αποτελεσματικότητα» του εμβολίου παραλείποντας να αναφέρει μία τεράστια κατηγορία συμπτωματικών ατόμων στην κλινική μελέτη, που ονομάστηκε «ύποπτα κρούσματα COVID-19». Αυτή περιελάμβανε τα άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19 χωρίς αυτό να επιβεβαιωθεί από μοριακό τεστ PCR. Σύμφωνα με την αναφορά του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (3) υπήρχαν 3.410 περιπτώσεις υπόπτων, αλλά μη επιβεβαιωμένων, κρουσμάτων COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης, όπου 1.594 ύποπτα κρούσματα εμφανίστηκαν στα άτομα που εμβολιάστηκαν και 1.816 στα άτομα που έλαβαν εικονική ένεση. Με 20 φορές περισσότερα ύποπτα κρούσματα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα, δεν μπορεί αυτή η κατηγορία να αγνοείται. Θα έπρεπε τουλάχιστον να διευκρινίζεται αν έγιναν μοριακά τεστ PCR σε αυτά τα άτομα και βγήκαν αρνητικά, ποιος είναι ο βαθμός ψευδούς αρνητικότητας αυτών των τεστ, ή αν δεν έγιναν καθόλου και γιατί. Μία αδρή εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με βάση αυτά τα νούμερα, με ή χωρίς επιβεβαίωση από μοριακό τεστ PCR, ανέρχεται στο 19% αντί του εντυπωσιακού 95% που ανακοινώθηκε —πολύ πιο κάτω δηλαδή από το όριο του 50% που χρειάζεται για να λάβει έγκριση ένα εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κατηγορία των 3.410 υπόπτων κρουσμάτων δεν αναφέρεται ούτε στην αναφορά 92 σελίδων της Pfizer, ούτε στην επιστημονική της δημοσίευση στο New England Journal of Medicine (4), ούτε φυσικά στις πέντε αράδες του ΕΟΦ, παρά μόνο στην αναφορά του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων.
Έπειτα στην ερώτηση αν το εμβόλιο μπορεί να μειώσει την μετάδοση του ιού, η απάντηση που δίνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ (2) είναι ότι δεν γνωρίζουν πόσοι από αυτούς που εμβολιάστηκαν θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Επίσης, ούτε η διάρκεια της προστασίας είναι γνωστή και μάλιστα τα άτομα που εμβολιάστηκαν θα συνεχίζουν να παρακολουθούνται για τα επόμενα δύο χρόνια. Όσον αφορά στα δύο χρόνια που θα συνεχίσει η δοκιμή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αυτό θα γίνει προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας, τον βαθμό στον οποίο το εμβόλιο προλαμβάνει τη σοβαρής μορφής νόσο COVID-19, τον βαθμό προστασίας των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, των παιδιών και των εγκύων γυναικών, καθώς και σχετικά με την πρόληψη των ασυμπτωματικών περιστατικών..http://epamhellas.gr