ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΑΜ
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της, η νέα κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ταυτόχρονα, με την επέμβαση της αστυνομίας και την εκκένωση του ΑΠΘ από παρεισφρέοντα άτομα παραβατικής συμπεριφοράς, η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να «λύνει», (εντελώς επιφανειακά) προβλήματα υπαρκτά δημόσιας τάξης, που σκόπιμα έχουν καλλιεργηθεί και γίνει ανεκτά, ώστε να θολώσουν την κρίση των πολιτών. Με εντυπωσιακές κινήσεις, που γνωρίζει ότι έχουν εκ των προτέρων την αποδοχή της πλατιάς κοινής γνώμης, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι η αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας, θα επιτευχθεί μέσω του ισχυρού αστυνομικού κράτους καταστολής που ετοιμάζει.
Στην πραγματικότητα, για την τήρηση της τάξης και της νομιμότητας στους χώρους των ακαδημαϊκων ιδρυμάτων δεν είναι καθόλου απαραίτητη η κατάργηση του ασύλου, καθώς αρκεί η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον μέχρι τώρα ισχύοντα νόμο «Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.» (Ν.4485/2017 στο άρθρο 3 § 2)
Το πανεπιστημιακό ή ακαδημαϊκό άσυλο ( Ν. 3549/2007 & N.4485/2017) προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Κατοχυρώνει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας έναντι όποιου επιχειρεί να το καταλύσει. Τα παλαιότερα χρόνια την ευθύνη για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου την είχε η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και ιδιαίτερα το φοιτητικό κίνημα.http://epamhellas.gr