Το δημόσιο σύστημα υγείας διασωληνωμένο και εκτός εντατικής

Ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΕΠΑΜ

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας, τα μνημόνια έφυγαν, οι μνημονιακές δεσμεύσεις όμως παραμένουν, απαγορεύοντας την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και ειδικά του πιο ευαίσθητου και αναγκαίου τομέα της, όπως οι ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Η ανευθυνότητα, η απουσία σχεδιασμού, οι μνημονιακές δεσμεύσεις, οι περικοπές, οδηγούν στην υποστελέχωση των νοσοκομείων, σε ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, σε προβλήματα κτιριακών δομών, για να βγουν τα υποτιθέμενα (αλλά «ματωμένα») πλεονάσματα που απαιτούν οι «Θεσμοί». Στόχος τους είναι η υποβάθμιση και η διάλυση της δημόσιας υγείας και η αναγκαστική στροφή των πολιτών στην ιδιωτική υγεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για έναν λαό που έχει φτωχοποιηθεί βίαια, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Τις τελευταίες μέρες, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, βλέπουμε περιστατικά που μας δείχνουν πλέον την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Χρόνια προβλήματα, που γίνονται όλο και πιο έντονα και επικίνδυνα, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το προσωπικό, που καλείται να δουλεύει σε δυσμενέστατες συνθήκες εργασίας.

Το πρόβλημα με την έλλειψη κλινών στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ένα χρόνο μετά παραμένει, παρότι είχε παρθεί απόφαση από την διοίκηση και την 6η ΥΠΕ να ανοίξουν 6 κλίνες, με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Η έκτακτη χρηματοδότηση, για την οποία είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας, ακόμα αναμένεται (300.000 €).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ, πήρε απόφαση να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε «ειδικά διαμορφωμένους» θαλάμους σε κλινικές, (προσωρινά, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου) χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπου θα παρακολουθούνται από το εκεί προσωπικό.

Οι γιατροί μιλούν για υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας και παραβίαση ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας, τα στοιχεία και η εμπειρία είναι αμείλικτα. Η θνησιμότητα των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στη ΜΕΘ και νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, αγγίζει το 40%, σε σύγκριση με το 20% όσων νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Λόγω υπολειτουργίας των ΜΕΘ στην Περιφέρεια (νησιά, Πύργος κτλ) και των εξειδικευμένων κλινικών στο ΠΓΝΠ, το νοσοκομείο δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο προσωπικό.

Η ΕΙΝΑ καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει την απόφαση πίσω, όπως και την ηγεσία της 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.http://epamhellas.gr

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: