Τι Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε;

του Γιώργου Κόλλια 

Εξετάζοντας την πορεία των τοπικών εξουσιών (Δήμου και Περιφέρειας) κατά το παρελθόν, αλλά και το παρόν, αλήθεια αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος τους και ο στόχος τους, γιατί τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα. Ελάχιστοι ήταν οι τοπικοί ηγέτες που ξεχώρισαν. Το μόνο που κάνουν, είναι η απλή διαχείριση της εξουσίας.

Λείπει παντελώς το όραμα, μια καινούργια ιδέα για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας, κάτι που στο πέρασμά τους να δηλώνει ότι έπραξαν ώστε να τους γράψει, όπως κοινώς λέμε, η  ιστορία. Δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε κάποιον Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη να κάνει κάτι τοπικά που να είναι άξιο μνείας. Δηλαδή, να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την πόλη του ή για την περιφέρειά του, τοπικά για την μείωση της φτωχοποίησης της περιοχής, για την ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, για τη βοήθεια σε συλλογικότητες που πρέπει να αναλάβουν δράση για αυτό το σκοπό. Δεν είδαμε ούτε καν ένα απλό σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, είτε της περιφέρειας, είτε του δήμου, για καλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους. Αυτό δεν κοστίζει και τίποτα.

Ίσως δεν θέλουν να έλθουν σε ρήξη με τα κατεστημένα, δεν θέλουν να χαλάσει η πελατειακή τους σχέση, μετρούν πολύ το πολιτικό κόστος, οι ψήφοι για τις επόμενες εκλογές.

Χωρίς συγκρούσεις, ανατροπές και ρήξεις δεν μπορεί να αλλάξει κάτι και κυρίως στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Αν θέλουν οι τοπικές εξουσίες να προσφέρουν κάποιο έργο, απλά είναι τα πράγματα. Έχετε σχέδια και ιδέες; Κοινοποιήστε τα, στο λαό, ενημερώστε τον για αυτά και εφαρμόστε τα.

Ή εάν δεν έχετε σχέδια και ιδέες, να απευθυνθείτε στο λαό να σας δώσει σχέδια και ιδέες.

Πώς; Απλά να συγκαλέσετε στην περιφέρεια ή στο δήμο, σε κάθε έδρα ή πόλη ή περιοχή ανάλογα με το αντικείμενο, Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων οι οποίοι τοπικά θα σας προσφέρουν ουκ ολίγες ιδέες, προτάσεις και σχέδια.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ενημέρωση, όχι από αναγγελίες του τύπου «αποφασίσαμε και διατάσσουμε», αλλά τοπικά και συλλογικά, όλοι μαζί, να επεξεργαστούν, να συμφωνήσουν και να συναποφασίσουν  πώς θα υλοποιήσουν το όραμά τους, το σχέδιό τους.

Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, αν θέλουν, έστω και αν βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό  κλοιό της κεντρικής εξουσίας.

Το καλύτερο βέβαια θα ήταν, αφού μιλάμε για αυτοδιοίκηση, να μεταφερθούν το ταχύτερο, όλες οι εξουσίες, όλες οι αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές, που γνωρίζουν καλύτερα από το κέντρο, για το τι μέλλει γενέσθαι, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής τους. Η κεντρική εξουσία, το κράτος καλό θα ήταν να ελέγχει μόνον, αν τηρούνται οι νόμοι και εάν εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στα διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το ΕΣΠΑ, αναλώνονται στην κατασκευή πεζοδρόμων ή βελτίωση ορισμένων  δρόμων, τα οποία μπορεί να είναι καλά, αλλά προέχουν η αντιμετώπιση της φτωχοποίησης και της αύξησης της ανεργίας.

Για τα κεφάλαια, για τα χρήματα των προγραμμάτων αυτών που υπάρχουν προς διάθεση, να μην περιμένουν την υποβολή μερικών μεμονωμένων προτάσεων, αλλά πρώτα απ’ όλα, μέσω των τοπικών Γενικών Συνελεύσεων των κατοίκων, να ερευνούν και να βρίσκουν τις ιδέες και προτάσεις των κατοίκων, που γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε «ειδήμονα». Τι προϊόντα  μπορεί να παράγει η κάθε περιοχή,  να καταλήξουν και να τα εντάξουν στο πρόγραμμα προς υλοποίηση, όσα όλοι μαζί συναποφασίσανε όπως π.χ. ελιές, λάδι, ρίγανη, τσάι, αμπελουργία, κτηνοτροφία και τυροκομικά προϊόντα. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς ο πρωτογενής τομέας, λόγω και του πολύ καλού περιβάλλοντός μας (κλίμα-ήλιος), είναι ο παράγοντας που μπορεί γρήγορα να συμβάλει στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας που είναι επείγοντα.

Να λοιπόν, έργο λαμπρό και ελπιδοφόρο που έχουν να κάνουν -εκτός από την απλή διαχείριση-  εάν ασχοληθούν και αποφασίσουν οι τοπικοί ηγέτες, να προχωρήσουν σε κάτι ποιο ουσιαστικό και ωφέλιμο για κάθε τοπική κοινωνία, που υποφέρει και βιώνει τη φτωχοποίηση εδώ και οκτώ χρόνια και τη μεγαλύτερη στην ελληνική ιστορία οικονομική κρίση σε καιρό ειρήνης.

Είναι καιρός λοιπόν, ας τολμήσουν. Έστω  και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, ας αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, μαζί με το λαό, ας προσπαθήσουν, ας κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Γιώργος Κόλλιας είναι μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΠΑΜ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: