Ποιος θα μας σώσει από τις συνέπειες των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

 

 

 

του Κώστα Αν. Δέδε

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια                χρηματιστική κρίση,  έχει οδηγήσει πολλές κοινωνίες και στην ηθική              εξαθλίωση, λόγω της οργανωμένης επίθεσης που δέχονται από το                σύστημα του «απόλυτου Καπιταλισμού».*

Φυσικά και η Μεγαρική κοινωνία δεν έμεινε ανέπαφη από το σχέδιο της διάλυσης των κρατών, της οικογένειας και τελικά της ατομικής ηθικής.

Είμαι όμως πεπεισμένος ότι η διάβρωση αυτή δεν έχει προχωρήσει τόσο βαθιά έτσι ώστε να έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Ιδιαίτερα η δική μας κοινωνία έχει την ικανότητα αλλά και την υποχρέωση να αντισταθεί στην επίθεση του «τούρμπο-καπιταλισμού»,** διότι διέπεται από το κριτήριο που απορρέει της φράσης του Αριστοτέλη ότι: μεσότης ἐστὶν ἡ ἀρετή.

Η κοινωνία της πόλης μας ναι (τουλάχιστον μέχρι το 1979) μεγάλωσε, με την απόλυτη κατανόηση της «αρετής» που προκύπτει από την «μεσότης». Δηλαδή, ούτε πολύ μεγάλη πόλη, ούτε πολύ μικρή. Ούτε πολλοί πλούσιοι ούτε πολύ φτωχοί κλπ.

Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι Μεγαρίτες, ιστορικά, έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην διατήρηση της θέσης τους. Όταν δεν υπήρχε μεν το Ελληνικό κράτος, την έδειχναν με την άσκηση της εδαφικής τους κυριαρχίας μέσω της σωματικής τους παρουσίας, όταν δε ιδρύθηκε το κράτος μας, μέσω της συμβολαιογραφικής προστασίας, παράλληλα όμως δεν απεμπολούσαν την υποχρέωση της σωματικής παρουσίας για την σίγουρη κατοχύρωση της κυριαρχίας. (Το θέμα της «μεσότης», αν δηλαδή η κοινωνία μας έχει τα κριτήρια κατά Αριστοτέλη και Πλάτωνα, θα προσπαθήσω να το αναλύσω σε άλλο άρθρο μου διότι είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να γίνει εδώ).

Εδώ αναφέρομαι επιγραμματικά στο θέμα αυτό, για να δείξω που στηρίζω την άποψή μου ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, ότι ακόμα και όλα μπορούν να πάνε στο καλύτερο και μάλιστα γρήγορα, αν αρχίσουμε πάλι  να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και την παράδοσή μας, κυρίως την ιδεολογική, που μας ακολουθεί.

Στο προηγούμενο άρθρο μου με το ίδιο θέμα, δεν θέλησα να επιμείνω σε τεχνικά στοιχεία αλλά μάλλον δεν σκέφτηκα σωστά.

Λοιπόν, με τον Ν. 4512 ΦΕΚ Α αρ. 5, 17 Ιανουαρίου 2018, καταργούνται η ΕΚΧΑ Α.Ε. και όλα τα υποθηκοφυλακεία της Ελλάδος. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τις σχέσεις του με την αλλοδαπή, ο Φορέας χρησιμοποιεί την επωνυμία «HELLENIC CADASTRE».

Οι λόγοι ύπαρξης αυτού του νόμου, πέρα από το ότι η εταιρία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, φαίνονται ξεκάθαρα σε μόλις δυο παραγράφους του άρθρου 11 με τίτλο Πόροι του Φορέα, όπου στην παρ. β) αναφέρει: Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του αρχείου προϊόντων του. Επίσης στην παρ. δ) αναφέρει: Τόκοι και λοιπά έσοδα από τη διαχείριση των κεφαλαίων του.http://wwwepamhellas.gr/

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: