Πλήρης υποταγή στους «θεσμούς»!

RGB logo epam - blue banner

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για δεύτερη φορά μέσα σε εκατό μέρες διακυβέρνησης της χώρας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε την προσφιλή τακτική των δωσιλογικών κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου. Προκειμένου να φανεί… «συνεπής» απέναντι στους δανειστές και τοκογλύφους και να εξυπηρετήσει το παράνομο χρέος, προέβη στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ, 41/20-4-2015) που υποχρεώνει τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή Ασφαλιστικούς Φορείς, ΝΠΔΔ (νοσοκομεία, επαγγελματικοί φορείς, κοκ) και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού, να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης…» προκαλώντας το κοινό αίσθημα και εύλογα ερωτήματα:

– Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται «έκτακτη ανάγκη» η απολύτως προβλέψιμη οικονομική ασφυξία εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί απαρέγκλιτα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση της αποικιοκρατικής «Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης»;

– Πόσο ικανή θα είναι η… «διαπραγματευτική» ισχύς της κυβέρνησης, όταν θα κληθεί να…
συνυπογράψει το… «συμβόλαιο ανάπτυξης», ενώ θα έχουν ήδη εξανεμισθεί και τα τελευταία ψήγματα ταμειακών διαθεσίμων; Πόσο… «έντιμος» θα είναι ο «συμβιβασμός» με το ευρωπαϊκό ιερατείο των ανέντιμων τοκογλύφων, όταν η ανάγκη ρευστότητας θα έχει φτάσει στο απροχώρητο; Και εν τέλει αυτή η δυσοίωνη προοπτική είναι προϊόν ανικανότητας ή σκοπιμότητας;

Ομως, η συγκεκριμένη ΠΝΠ εμπεριέχει κι ένα ακόμα σοβαρό στοιχείο, που όχι μόνο ερωτήματα δεν προκαλεί, αλλά αντιθέτως την απόλυτη βεβαιότητα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -ακολουθώντας το… παράδειγμα δωσιλογικών κυβερνήσεων και αυταρχικών καθεστώτων του παρελθόντος- επέλεξε την οδό της ψυχρής συνταγματικής εκτροπής. Η αναγκαστική παράδοση των ταμειακών διαθεσίμων γίνεται «κατά παράβαση» του άρθρου 102 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια επιλογή που… βαπτίστηκε «εθνική ανάγκη», εναρμονιζόμενη πλήρως, με τη φασίζουσα λογική των ολετήρων και των υποτελών της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εξαιτίας κάποιας παρεμφερούς… «εθνικής ανάγκης» οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα «τανκς» κατά το παρελθόν, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες ακραίων μορφών φασισμού.

Το Ε.ΠΑ.Μ. καταδικάζει απερίφραστα την άθλια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελεί ξεκάθαρη μορφή συνταγματικής εκτροπής. Θεωρεί δε ότι το συγκεκριμένο διάβημα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο ανοχής από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Οι προθέσεις των κυβερνώντων είναι πλέον ξεκάθαρες: Πλήρης υποταγή στη νεοφιλελεύθερη λογική του ευρωπαϊκού ιερατείου και πλήρης εναρμόνιση με τις πολιτικές επιλογές που θα μετατρέψουν τη χώρα σε «χώρο» που θα ξεπουληθεί και τους πολίτες σε δουλοπάροικους που θα πληρώνουν το δυσβάσταχτο και εντελώς παράνομο χρέος… «στο διηνεκές», κατά την ρήση του υπουργού Οικονομικών!

Το Ε.ΠΑ.Μ. απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και ανένδοτου αγώνα για την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά του κατοχικού καθεστώτος των διεθνών δεσμεύσεων και των δανειακών συμβάσεων, που επέβαλαν στη χώρα δανειστές και τοκογλύφοι.

Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.
Αθήνα 24/04/2015

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: