Να από που ήρθε η ιδέα του perpetual bond

_81778691_71256886

του Δημήτρη Καζάκη

To Μεξικό, η χώρα με τις περισσότερες χρεοκοπίες παγκόσμια και μια από εκείνες που έχει υποστεί τις περισσότερες στρατιωτικές επεμβάσεις, είναι η πρώτη παγκοσμίως που πούλησε κρατικό τίτλο χρέους 100 ετών σε ευρώ και το τρίτο λεγόμενο ομόλογο του αιώνα, προσθέτοντας σε παγκόσμιο χρέος που θα πρέπει να καταβληθεί από μελλοντικές γενιές. Από γενιές που ακόμη δεν έχουν καν γεννηθεί.

Το ομόλογο αυτό του Μεξικό είναι αξίας 1,5 δις ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 4,2%, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να πληρώνει γύρω στα 63 εκατομύρια ερώ ετήσια για τα επόμενα 100 χρόνια.

Το ομόλογο αιώνα σε δολάρια που εκδόθηκε το 2010 πωλήθηκε με απόδοση 6,1%, και διαπραγματευόταν στα 5,3% την Τετάρτη. Το ομόλογο αιώνα σε λίρα στερλίνα εκδόθηκε πέρυσι με απόδοση 5,75%, και τώρα διαπραγματεύεται στα 5,32%. Γι’ αυτά τα τρία ομόλογα αιώνα, το Μεξικό καλείται να καταβάλει σε τόκους κοντά στο 1 δις ευρώ ετήσια.

Η κίνηση αυτή του Μεξικό, που μεθοδεύτηκε από την Goldman Sachs και την HSBC, έχει σαν σκοπό να ανοίξει την αγορά του ευρώ σ’ αυτού του είδους τα ομόλογα. Κι έτσι να εισάγει στη μαγεία του perpetual bond τις «αναδυόμενες αγορές» της ευρωζώνης, δηλαδή τις χώρες υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Η Financial Times, (8/4) αναφέρει ότι οι κερδοσκόποι στις αγορές ευνοούν τώρα πια τέτοιες εκδόσεις γιατί «είναι μια ελκυστική πρόταση σε μια εποχή που μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς κρατικών ομολόγων προσφέρουν αποδόσεις κάτω από το μηδέν.» Καταλάβατε τώρα από πού μας ήρθε η πρόταση περί perpetual bond του κ. Βαρουφάκη;

Έτσι η γαλλική εταιρεία-κολοσσός ενέργειας EDF επίσης πρόσφατα εξέδωσε ομόλογα των 100 ετών, ενώ ο Καναδάς και η Ισπανία έχουν πουλήσει χρέος των 50 ετών. Όλα αυτά έχουν ανοίξει την όρεξη των κερδοσκόπων, που ευνοούν το χρέος μεγάλης διάρκειας, μιας και το θεωρούν πιο ασφαλές και πιο προσοδοφόρο. Να δείτε που πολύ σύντομα θα μας το πλασάρουν ως λύση «απομείωσης» και του χρέους της Ελλάδας. Και μάλιστα βγαινοντας ξανά στις αγορές. Τότε να δείτε χαρές και πανηγύρια που θα έχουμε ξεπουλήσει κι εμείς ως τυπική τριτοκοσμική μπανανία τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: