Το διπλό νόμισμα με όποια μορφή, ισοδυναμει με την «Τελική Λύση» για τους Έλληνες

greek-flags

του Δημήτρη Καζάκη

O Ambrose Evans-Pritchard της Βρετανικής Telegraph την Πέμπτη, 2/4 έγραψε: «Η Ελλάδα χαράζει δραστικά σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσουν τους λογαριασμούς, εκτός εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και μαλακώσει τα αιτήματά της.»

Την επόμενη ημέρα η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ρωσίας Βεστιφινάνς, με τη σειρά της έγραψε: «Η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για να εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.» Πηγή; Goldman Sachs.

Μην παραπλανιέστε με το εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό που εννοούν είναι εθνικοποίηση των ζημιών και των κόκκινων δανείων για να φορτωθούν στο δημόσιο ταμείο. Όπως και κούρεμα υποχρεώσεων των τραπεζών προς ιδιώτες δανειστές και καταθέτες.

Τα δημοσιεύματα αυτά δεν είναι χωρίς σημασία. Μιας και οι πηγές τους δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ούτε και το γεγονός ότι η Goldman Sachs κυκλοφόρησε την Δευτέρα που μας πέρασε μια υποτιθέμενη ανάλυση γιατί δήθεν η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές. Το σημείωμα αυτό, όπως κι όλα αυτού του είδους γράφονται για να πρωωθήσουν τις θέσεις της GS.

To τελευταίο τρίμηνο ιδιαίτερα η GS, ειδικά το κεφάλαιο που διαχειρίζεται «αναδυόμενες αγορές» με έδρα το Λονδίνο, έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις, (την έκθεσή της, όπως λένε στην αργκό των χρηματαγορών) σε ελληνικά ομόλογα και άλλους τίτλους. Ενώ έχει προσλάβει αρκετούς ελληνόφωνους γιάπις, απ’ αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο ότι τους λέει η Εταιρεία, για να κρατά στενές επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Αυτή λοιπόν η GS με το βαρύ και ποινικά παρελθόν εμπλοκής της με την χρεοκοπία της χώρας τουλάχιστον από την εποχή Σημίτη, βγήκε να μας αποκλείσει τη δυνατότητα μιας καθαρής λύσης, δηλαδής της εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος. Όμως δεν απέκλεισε την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος με το ευρώ, που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί δραχμή.

Όλα αυτά μυρίζουν άσχημα. Γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2010 κυκλοφορεί μελέτη με πηγή την αμερικανική Fed για εισαγωγή διπλού, παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. Ήμουν ο πρώτος που είχα μιλήσει και γράψει τότε δημόσια γι αυτό το ενδεχόμενο και φυσικά το είχα καταδικάσει απερίφραστα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν χειρότερο ακόμη κι από το ευρώ.

Σήμερα, υπάρχουν ορισμένοι στην κυβέρνηση που φλερτάρουν ανοιχτά μ’ αυτή τη λύση. Ένας απ’ αυτούς είναι ο κ. Μάρδας, που μάλιστα έχει προτείνει κι ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγου παράλληλης κυκλοφορίας με υποθήκη ακίνητη περιουσία. Την προκλητική αυτή πρόταση είχε υιοθετήσει προεκλογικά κι ο μέτρ του είδους Γιάννης Δραγασάκης. Στην χώρα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν καταφτάσει ξένες εταιρείες από Ολλανδία κι αλλού, που ειδικεύονται σε έτοιου είδους αρπαχτές.

Δεν γνωρίζω αν όλο αυτό είναι ένα θέατρο για τους αφελείς, ή αν όντως μας ετοιμάζουν για διπλό παράλληλο νόμισμα, ώστε να φανεί πώς η κυβέρνηση έρχεται σε ρήξη. Πάντως κανείς έχων σώας τας φρένας και γνωρίζοντας από οικονομία δεν θα μπορούσε ποτέ να προτείνει διπλή παράλληλη κυκλοφορία. Μόνο αλαφροίσκιωτοι, ή αδίστακτοι κερδοσκόποι.

Προσωπικά ελπίζω να είναι όλο ένα θέατρο. Γιατί αν μας πάνε σε διπλή παράλληλη κυκλοφορία νομίσματος και μάλιστα με προτάσεις σαν του Μάρδα, τότε θα μάθουμε τι σημαίνει ξεπούλημα στην πράξη, τι σημαίνει κατοχική πείνα και τι αποκαλούσαν οι παλιοί ράλλικα ή γκοτζαμάνικα λεφτά. Θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί η περίοδος του Πάσχα προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Πάντως αν είχα να διαλέξω ευρώ, ή παράλληλο νόμισμα, με κλειστά μάτια θα διάλεγα ευρώ με σκοπό να το ανατρέψω για να εισαχθεί αληθινό εθνικό νόμισμα. Καθαρά πράγματα. ‘Οσοι προπαγανδίζουν το διπλό νόμισμα, μοιάζουν μ’ εκείνους που προετοίμαζαν τα θύματα των κρεματορίων λίγο πριν τα βάλουν στη γραμμή για τα ντους αερίων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: