Πρώτη φορά «αριστερές» αυξήσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

BN-HJ061_eurofi_J_20150311141341

της Δήμητρας Μυριλλα

Ανάμεσα στα μέτρα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους δανειστές υπάρχει και ένα μέτρο – πρόβλεψη εσόδων που αφορά στα εισιτήρια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων. Αντιγράφουμε ακριβώς από το αγγλικό κείμενο «Μια νέα πολιτική εισιτηρίων που να βασίζεται στην επισκεψιμότητα, την πολιτιστική σημασία και στις τιμές εισιτηρίων των άλλων χώρων της Ε.Ε., με ελεύθερη είσοδο μία Κυριακή το μήνα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δύο ή περισσότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ενδεικτικά) και με ξεχωριστούς όρους για ειδικές κοινωνικές ομάδες». Για τα 33 πιο προβεβλημένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που έχουν διευρυμένο ωράριο κατά τους θερινούς μήνες προβλέπεται και η διαδικασία του eticketing. Από τα παραπάνω προβλέπεται κατά το 2015 να εισπραχθούν 5 με 10 εκ. ευρώ και 20 εκ. ευρώ από το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Επομένως, εφ’ όσον η πρόβλεψη είναι για αύξηση εσόδων και αυτή η αύξηση συνδέεται με «νέα πολιτική εισιτηρίων», η πολιτική είναι αύξηση των εισιτηρίων για την πρόσβαση στα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με απλά λόγια τι υπόσχεται η κυβέρνηση στους δανειστές; Υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει μουσεία και χώρους δύο ταχυτήτων, αυξάνοντας τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα και σε αυτούς που κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας. Και προσέξτε τι ακριβώς κάνει;

  • Τάζει αυξήσεις σε εισιτήρια που είναι ήδη απαγορευτικά για την ελληνική οικογένεια που μαστίζεται από την κρίση, όταν με τις σημερινές τιμές ήδη δυσκολεύεται. Ποια οικογένεια σήμερα μπορεί να δώσει 12 ευρώ (ενιαίο εισιτήριο) κατ’ άτομο για να επισκεφθεί την Ακρόπολη και τους γύρω χώρους, 7 ευρώ για να επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 9 ευρώ για να επισκεφθεί τους Δελφούς; Στα μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ενιαίο εισιτήριο για τα Μουσεία στο λεγόμενο «Νησί των Μουσείων» του Βερολίνου είναι 18 ευρώ, ενώ στο Λούβρο το εισιτήριο φτάνει μέχρι τα 13, 60 ευρώ.
  • Αποκλείοντας όμως τον εργαζόμενο, τον υποαπασχολούμενο, αυτόν που τα μνημόνια (ή τα μη μνημόνια!) τον έχουν ρημάξει προσωπικά, επαγγελματικά και οικογενειακά από την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην πραγματικότητα απαξιώνεται ο παιδευτικός χαρακτήρας των μνημείων και αποθεώνεται ο εισπρακτικός τους χαρακτήρας, καθώς μετατρέπονται σε εμπόρευμα που στόχο έχει να γεμίσει τα ταμεία.
  • Υιοθετεί την εύκολη εισπρακτική λύση ρίχνοντας το βάρος στα συνήθη υποζύγια, ενώ την ίδια στιγμή οι συνοδές παροχές των Μουσείων, όπως τα πωλητήρια που θα μπορούσαν να είναι και ελκυστικά και προσοδοφόρα είναι απολύτως απαξιωμένα.
  • Εισάγει μια νέα λογική στην ιεράρχηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με τη διάκριση σε σημαντικά και λιγότερα σημαντικά. Διάκριση που δεν είναι αποδεκτή από κανέναν επιστήμονα και ειδικό. Αλλά και διάκριση με κοινωνικές και ταξικές αντανακλάσεις, αφού αντιστοίχως στα «ιδιαιτέρως σημαντικά», άρα και πιο ακριβά θα έχουν πρόσβαση οι ξένοι τουρίστες και οι «έχοντες» Ελληνες, ενώ στα υπόλοιπα θα μπορούν να πάνε οι πληβείοι αυτής της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ενωση Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) διαμαρτύρεται έντονα για την πρόταση ελεύθερης εισόδου μία Κυριακή το μήνα το καλοκαίρι και διαπιστώνει ότι από αυτό «ωφελημένοι θα είναι ξένοι και Έλληνες tour operators, που οργανώνουν ομαδικές επισκέψεις, κρουαζιέρες κτλ, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουν ζημιωθεί καθόλου από την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόταση που να αφορά στον ελληνικό λαό, τον μοναδικό και αδιαμφισβήτητο κάτοχο και κληρονόμο των μνημείων, και την ελεύθερη πρόσβασή του σε αυτά, κάτι που δικαιούνται.

Ομολογουμένως πρώτη φορά … από αριστερά οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους θα αποκλειστούν από την κληρονομιά τους.

Ημεροδρόμος

One Response to Πρώτη φορά «αριστερές» αυξήσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

  1. Ο/Η spiros λέει:

    aristeron ,pou apokleioun tous ergazomenous kai ta paidia tous ,sthn klhronomia tous. auto kai mono dihnei poso ellhnes einai oi syrizaioi.patridokaphloi tou kerata.pio dotikoi ,piodoshlogikoi, pio atimoi apo tous prohgoumenous.kai emeis perimenoume kai thn evdomada ton pathon!ti allo prepei na perimenoume ,an den xeshkothoume? (KALH MAS ANASTASH).

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: