Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του ευρώ το ταχύτερο δυνατό

του Δημήτρη Καζάκη

1. H ευρωζώνη και η επιχείρηση διάσωσης των συστημικών τραπεζών οδήγησαν την Ελλάδα στην χειρότερη ύφεση που υπέστη ποτέ στην οικονομία της. Μια ύφεση που σχεδόν είναι όσο βαθιά ήταν και η Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στο μεσοπόλεμο, αλλά ακόμη πιο παρατεταμένη.

1

2. Ποτέ άλλοτε η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν υπέστη τέτοια εσωτερική υποτίμηση με αποτέλεσμα την διάλυση της οικονομικής βάσης και την μαζική εξαθλίωση. Η Ελλάδα της ευρωζώνης και του μηχανισμού στήριξης έχει υποβαθμιστεί ήδη στο επίπεδο του «τρίτου κόσμου».

2

3. Ακόμη και πριν από την κρίση, η Ελλάδα ήταν και παρέμενε ουραγός της ευρωζώνης. Το 2008 μόνο το ένα τρίτο των νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο ίντερνετ, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Τα επίπεδα της ανεργίας των νέων και το δημόσιο χρέος ήταν ήδη μεταξύ των υψηλότερων της ηπείρου. Από τότε, το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ έχει γιγαντωθεί. Η ανεργία έχει υπετριπλασιαστεί και ανέρχεται επίσημα σε 26%, ενώ τα τρία τέταρτα των ανέργων είναι εκτός εργασίας για 12 μήνες ή και περισσότερο. Πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, περισσότερο από κάθε άλλο μέλος της ευρωζώνης.

3

4. Η δημογραφική κρίση από την οποία υποφέρει η Ελλάδα για χρόνια λόγω της χρόνιας υπογεννητικότητας, μιας και για πάνω από δυο δεκαετίες οι Έλληνες καλούνται να ζουν με δανεικά, υψηλή ανεργία, χαμηλές αμοιβές και αμφίβολες δουλειές προκειμένου να προσαρμοστούν στην Ευρωπαική Ένωση, μετατράπηκε σε μαζική εξόντωση του πληθυσμού. Από το 2010 έως σήμερα παρατηρείτε μια τέτοια πτώση των γεννήσεων, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά. Ούτε καν κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ναζιστικής κατοχής. Μια ολόκληρη γενιά εξοντώνεται πριν καν γεννηθεί. Το γεγονός αυτό μαζί με την έκρηξη της μετανάστευσης κυρίως νέων, αλλά και τα αυξημένα επίπεδα θανάτων έχουν οδηγήσει σε διαρκή απόλυτη μείωση του πληθυσμού, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.

4

Κι όλα αυτά γιατί; Διότι μας λένε ότι είναι αδύνατο να φύγουμε από το ευρώ και την ευρωζώνη, η οποία μας θυσιάζει στο μόλωχ του κοινού νομίσματος που σχεδίασαν και επέβαλλαν στις χώρες και τους λαούς μια συμμορία κερδοσκόπων, τραπεζιτών και εξαγορασμένων πολιτικών. Ευτυχώς, όμως, ο μέσος Έλληνας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η μεγαλύτερη καταστροφή, το αληθινό ολοκαύτωμα δεν είναι το να φύγει από δαύτην, αλλά το να μείνει υπό κατοχή σ’ αυτήν. Μέχρι και το ευρωβαρόμετρο δείχνει την συνεχή μετακίνηση της κοινής γνωμής εναντίον του ευρώ.

2 Responses to Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του ευρώ το ταχύτερο δυνατό

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: