Τελικά τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;

tsipras_3197232k

του Δημήτρη Καζάκη

Τι συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης; Αν πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα και τα εγχώρια μέσα, υποτίθεται ότι διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μεν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Η πλήρης σύγχυση

Η δήλωση αυτή αρκεί για να σε αφήσει ξερό, στον τόπο! Μα ποια πρωτογενή πλεονάσματα; Που τα βρήκε ο κ. Τσίπρας; Εδώ ούτε η ΕΚΤ, ούτε η eurostat δεν μιλάνε για πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Τσίπρας που τα βρήκε; Μάλλον είναι ο μόνος Έλληνας και Ευρωπαίος, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη που πίστεψαν το success story του Σαμαρά.

Και τέλος πάντων, τον πίστεψαν τον Σαμαρά, γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι θετική εξέλιξη; Κι η «ανθρωπιστική κρίση» τι είναι παράπλευρη απώλεια; Μπορεί να υπάρξει κυνηγητό για πρωτογενές πλεόνασμα – το οποίο μάλιστα πηγαίνει στο χρέος – χωρίς βάθεμα της ανθρωπιστικής κρίσης; Και βέβαια όχι. Ειδικά σε συνθήκες δίνης αποπληθωρισμού που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα.

«Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία.» Βέβαια το σχέδιο αυτό ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό. Ειδικά από τον λαό. Τι ξέρει ο λαουτζίκος από σχέδια και διακυβέρνηση; Αυτά είναι για λίγους μυημένους. Οι πολλοί είναι μόνο για πληρώνουν τον λογαριασμό.

«Συζητήσαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα». Με άλλα λόγια η όλη διαπραγμάτευση έχει περιοριστεί αποκλειστικά σ’ ένα ενδιάμεσο δάνειο για να εξυπηρετηθεί το χρέος μέχρι τον Ιούνιο. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πώς δεν θα φανεί ότι το δάνειο ακολουθείται από πρόγραμμα προσαρμογής, γνωστό ως μνημόνιο.

Η όλη ιστορία είναι ένα ακόμη δάνειο

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Αποδείχθηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες,» υπογράμμισε.

Ώστε έτσι λοιπόν. Η ρήξη είναι προϊόν εμμονών ή μικροκομματικών σκοπιμότητων. Όχι προϊόν αγεφύρωτων και αντιμαχόμενων συμφερόντων. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν βλέπει καμιά ριζική διαφορά σε επίπεδο συμφερόντων από εκείνα που εκφράζει η Μέρκελ και γενικά αυτό που αποκαλείται νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Δεν υπάρχουν δικαιώματα του ελληνικού λαού που καταλύθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης. Όχι, βρε παιδιά, για παρεξήγηση πρόκειται, για εμμονές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Τελικά ποιός λέει την αλήθεια;

Παρ’ όλα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, Ντόναλτ Τασκ δήλωσε άλλα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προχώρησαν σε καμιά διαπραγμάτευση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τασκ στο Reuters (12/2).

Τελικά ποιός λέει αλήθεια; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Τασκ; Κι αν η σύνοδος δεν ασχοληθήκε μετά της Ελλάδος, τότε με τι ασχολήθηκε; Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις μετά τη σύνοδο, οι ηγέτες της ΕΕ ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της Ουκρανίας και την ετοιμότητά τους να σκληρήνουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Ο κ. Τσίπρας ήταν εκεί όταν συζητούσαν την κλιμάκωση των κυρώσεων και του πολέμου εναντίον της Ρωσίας; Κι αν ναι, τι θέση πήρε; Γιατί δεν μας ανέλυσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς;

Ενιαίος προϋπολογισμός και υπερυπουργός οικονομικών

Το πιο σημαντικό μέρος της συνόδου αφορούσε στην κατέθεση εκ μέρους του Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ ενός οκτασέλιδου αναλυτικού κειμένου με «ερωτήματα» για την επιτάγχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης στη χθεσινοβραδινή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί – όπως υπερυπουργός οικονομικών – που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times (13/2).

Οι ιδέες αυτές, που αποτυπώνονται στο οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα, το οποίο διανεμήθηκε στους ηγέτες της ΕΕ, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ο κ. Γιούνκερ σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά τις αντίροπες τάσεις σε πολλούς λαούς της ΕΕ. Αν και η έκθεση δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, θέτει σειρά ερωτημάτων που κάνουν σαφές ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξετάζει ορισμένες ιδέες που είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς σε αρκετές χώρες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Το πήρε το κείμενο ο κ. Τσίπρας; Κι αν ναι, γιατί δεν το δημοσιοποιεί, ή έστω γιατί δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για τις προθέσεις της Κομισιόν; Ποιά θέση παίρνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στις προτεινόμενες εξελίξεις; Γιατί αυτή η μυστικοπάθεια; Τι μας ετοιμάζουν πίσω από τις πλάτες μας;

Άμα θέλετε βαφτίζουμε την τρόικα αλλιώς!

Πάντως ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ήταν σαφής: «Ευχαρίστως να σταματήσουμε να την αποκαλούμε Τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα. «Η Γερμανία δεν πιστεύει ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να παίξει τον εποπτικό ρόλο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ο ίδιος.

Τι συμβαίνει τελικά; Μήπως πάνε να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και να μας σερβίρουν το ίδιο ψοφίμι σαν «έντιμο συμβιβασμό»; Την ίδια ανησυχία έχει και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία χθες το βράδι κυκλοφόρησε ένα δικό της κείμενο που αρχίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ώρα δεν είναι απομονωμένη. Αντίθετα δίνει μια ιστορική μάχη και έχει πρωτίστως μαζί της , πέρα από τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης. Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra , τις κρίσιμες αυτές ώρες κάθε υπαναχώρηση από τη χώρα μας, στο όνομα ενός «έντιμου συμβιβασμού», θα εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως ένδειξη αδυναμίας και ως επιβεβαίωση ότι η κλιμάκωση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση.»

Η σύγκρουση ανάμεσα στους ενδοτικούς και τους συγκρουσιακούς μέσα στο κυβερνών κόμμα κορυφώνεται, καθώς και μέσα στον λαό. Το ποιά λογική θα επικρατήσει εξαρτάται από την επαγρύπνηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα για να μας πιάσουν στον ύπνο.

8 Responses to Τελικά τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;

 1. Ο/Η SpideyPeter λέει:

  Εμειε τον πηστευουμε Τσιπρα γιατι λεει την αληθεια. Μαλλον εσεις βρισκεστε σε πληρη συγχηση και φενετε οτι μπερδεχατε το ονομα Τσιπρα με το ονομα Σαμαρα. Γιατι ο Σαμαρας μονο ηξερε να λεει ψεμματα. Βλεπουμε τα εργα που κανει καθημερινα ο Τσιπρας και μας ειναι αρκετα. Και βλεπουμε ενα μεγαλο χαος και μια μεγαλη καταστροφη που αφησε ο Σαμαρας. Και μας ειναι αρκετο για να Πηστευψουμε. Που θα μας πεις εσυ για τον Τσιπρα. Δεν ξερουμε ολοι εμεις που τα βλεπουμε καθε μερα και ξερεις εσυ.

  • Ο/Η statlerr λέει:

   Όταν αναφέρεσαι στον Τσίπρα βλέπω ότι χρησιμοποιείς το ρήμα «πιστεύω» συνέχεια. Αυτό το ρήμα το χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε μια θρησκεία ή σε κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί. Πρόσεξέ το.

   • Ο/Η SpideyPeter λέει:

    Αυτο το ρημα το χρησιμοποιουμε και οταν πηστευουμε μεσα απο τα βαθη της καρδιας μας σε εναν ανθρωπο αξιο εμπιστοσυνης δεν χρηαζεται να βλεπουμε κατι με τα ματια μας για να το πιστευουμε. Εχουμε και τα ματια της καρδιας και της ψυχης που βλεπουν πιο καθαρα.

  • Ο/Η Marina Voudouri λέει:

   Καλά….. Καληνύχτα και όνειρα γλυκά…

 2. Ο/Η spiros λέει:

  spidey= apo pou proerhetai ?speedy Gonzales? h horis spiti?pantos sthn orthografia oisai apeia stos.mono to alfa petoihainus. kai sigoura eisai kai aomatos,afou vlepeis mono me ta matia ths psuhhs kai ths kardias.kallitera na pas aristera sta fm .den eisai gia auton ton istotopo/vromise alles geitonies palhogidi.moumathes kai anglika .auta se maranan!!

 3. Ο/Η spiros λέει:

  ela spidey?makous? emeis den phsteuoume,den hrhazetai sugxhsh fenete mperdexate phstevoume erga megala tsipra kathe mera megala me giaourti h kai xunogala mazi an thes.ti les re paparoleventh!sardam kai anorthografa akoma kai ston grapto logo?didumo tou giorgakh eisai? kaneis kai sholia gamoto feleki sas.oust!

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: