Μητρόπουλος: Κατάπτυστο το κείμενο της ανακοίνωσης

SYRIZA Parliamentary Group / ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «αποικιοκρατικό και κατάπτυστο» κείμενο την κοινή ανακοίνωση που απορρίφθηκε στο τέλος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης από την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν έχω δει τόσο σκληρό, καταπλεονεκτικό, κατάπτυστο κείμενο που έχει τέσσερις ρήτρες. Περιέχει ρήτρα στην πρώτη παράγραφο επίσημης αποκήρυξης του αιτήματος για διαγραφή του χρέους», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος και υπογράμμισε πως το κείμενο αυτό «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση».

Ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί τον συμβιβασμό με τους δανειστές και τον συνεχάρη γιατί απέρριψε τις προτάσεις του κειμένου. Παράλληλα εξέφρασε την έκπληξη του για τις αποικιοκρατικές διαθέσεις των δανειστών.

«Ο Τσίπρας θέλει συμβιβασμό. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι αυτό το κείμενο το απέρριψε και γι’ αυτό τον συγχαίρω… αλλά έχω εκπλαγεί από τις αποικιοκρατικές, από τις απαράδεκτες προθέσεις και διαθέσεις των δανειστών.

Οι δανειστές θέλουν εκβιάζοντας να υφαρπάσσουν τη νομιμοποίηση του μνημονίου από την κυβέρνηση της αριστεράς στέλνοντας μήνυμα ότι θα τιθασεύσουν και τον ευρωπαϊκό Νότο».

Ο Τσίπρας μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού

Στη συνέχεια ο Α. Μητρόπουλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως έχει την ικανότητα «να αλλάξει το παιχνίδι και τους κανόνες του», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τους βουλευτές από το μνημονιακό κοινοβουλευτικό τόξο.

«Λυπήθηκα που δεν είδα έστω κάποιους από το μνημονιακό κοινοβουλευτικό τόξο να στηρίζει, να δίνει ένα συμβολικό μήνυμα στήριξης στον Τσίπρα, διότι η κατάσταση στην πατρίδα είναι κρίσιμη. Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα και πιστεύω ότι θα αλλάξει το παιχνίδι και τους κανόνες του, αλλά έχω εκπλαγεί από το ότι οι δανειστές επεφύλασσαν απέναντι σε αυτόν τον ιστορικό λαό, αυτή την άθλια συμπεριφορά», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης όπως διέρρευσε από τους Financial Times

Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής θα γεφυρωθεί το χρονικό διάστημα που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Δηλώσεις Μητρόπουλου από: The Press Project
Ανακοίνωση από: Financial Times

One Response to Μητρόπουλος: Κατάπτυστο το κείμενο της ανακοίνωσης

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: