Η «Αγωνιστική Ενότητα» της ΔΕΗ καταγγέλλει

αγωνιστική ενότητα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λίγες μέρες πριν βγει από τις κάλπες το λαϊκό ΟΧΙ σε όσες πολιτικές δυνάμεις εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία στους δανειστές, σε όσους υποθήκευσαν τον εθνικό πλούτο, σε όσους ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία και οδηγούν στην κατάσχεση την ιδιωτική. Λίγες μέρες πριν επισημοποιηθεί η λαϊκή εντολή για κάθαρση και δικαιοσύνη κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, η ηγετική ομάδα στη ΓΕΝΟΠ μας εμπαίζει ξανά περί υπογραφής «νέας ΣΣΕ»!

Ξαναρωτάμε, προς τι τέτοια πρεμούρα για μια ακόμα μνημονιακή ΣΣΕ, που να αλυσοδένει τους εργαζόμενους ως το 2018!! Προς τι η πρεμούρα για νέα Συλλογική Σύμβαση τώρα και μάλιστα πέντε μήνες πριν τη λήξη της από όσους πρωτοστάτησαν στα ξεπουλήματα του ΑΔΜΗΕ, της μικρής ΔΕΗ και στην επιστράτευση των εργαζομένων; Προς τι τόση βιάση να παρακαμφθούν ή ακόμα και να εκβιαστούν οι σύλλογοι που κατέθεσαν διαφορετικές θέσεις, να διαμορφωθούν συσχετισμοί ώστε να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν -εν κρυπτώ- η διοίκηση του Ομίλου και οι «διαπραγματευτές» της ΓΕΝΟΠ, με τους εργαζόμενους στο χακί.

Και τα στελέχη της ΓΕΝΟΠ και τα στελέχη της διοίκησης που ξημεροβραδιάζονται στις… «διαπραγματεύσεις», γνωρίζουν ότι δεν επίκειται άμεσα καμία υπογραφή ΣΣΕ. Στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. (15/1/2015), ούτε συζητήθηκε το θέμα, ούτε δόθηκε καμία εξουσιοδότηση στη διοίκηση για υπογραφή ΣΣΕ. Το επόμενο ΔΣ προγραμματίζεται για 3/2/2015 και είναι πολύ συζητήσιμο και αμφίβολο αν θα συζητηθεί και τότε, καθώς τα πολιτικά δεδομένα θα έχουν σε κάθε περίπτωση διαφοροποιηθεί. Το αυτό ισχύει και για τις θυγατρικές του Ομίλου. Γιατί, λοιπόν, εμπαίζουν για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους;

Στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου σκηνικού γύρω από τη συλλογική σύμβαση, διαπλέκονται διάφορες ομάδες προσωπικών συμφερόντων με διαφορετικές προτεραιότητες και επιδιώξεις.

Ορισμένοι στην εργοδοτική πλευρά, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα, στοιχειώνονται από το πόρισμα Ρακιτζή και ιδιαίτερα από το δάνειο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ. Επιδιώκουν, μέσω της «νέας ΣΣΕ», να διαμορφωθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις αποπληρωμής του δανείου απ’ όλους εμάς τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό έγινε και το τελευταίο επεισοδιακό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, η απόπειρα να αποκλειστούν τα συνδικάτα που δεν υπέγραφαν εξουσιοδοτήσεις στην Ομοσπονδία. Άλλωστε οι ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ αρνούνται να απαντήσουν στα σωματεία για το τι έγιναν τα χρήματα του δανείου, αρνούνται να αποδώσουν λογαριασμό, ενώ παράλληλα απαιτούν εξουσιοδοτήσεις για να εκταμιεύουν τα χρήματα που τους αναλογούν απευθείας από τους λογαριασμούς των σωματείων.

Μήπως γι’ αυτό θέλουν από τώρα μια «συμφωνία» περί ΣΣΕ;

Μήπως κάποιοι που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουν υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης, όταν αυτό αποδείχθηκε ατελέσφορο, προσπαθούν να παραμείνουν στην επιφάνεια σκηνοθετώντας το παιχνίδι με τη νέα ΣΣΕ;

Μήπως υπάρχει στις Διοικήσεις του Ομίλου και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και η τάση εκείνων που προσπαθούν από τώρα να προκαταλάβουν, να δεσμεύσουν ή να εκθέσουν την επόμενη κυβέρνηση στην εφαρμογή αντεργατικών επιλογών; Άλλωστε ένα από τα αντικείμενα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μια από τις προτεραιότητες των δανειστών είναι και η ισοπέδωση του τελευταίου ίχνους εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαπλέκονται στα τεκταινόμενα με τη ΣΣΕ προεκλογικές σκοπιμότητες κομμάτων, υποψηφίων και προστατευόμενών τους στη ΓΕΝΟΠ και στη διοίκηση, με στόχο την τρομοκράτηση ή/και τις υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους στον Όμιλο ή τμήματά τους (π.χ. Βόρειο Σύστημα, ΕΤΕ κ.λπ.);

Αυτά και πολλά άλλα δικαιούται να σκεφτεί κανείς και μπορεί να συμβαίνουν πράγματι, όταν μια κορυφαία διεκδίκηση ενός συνδικάτου, όπως η υπογραφή ΣΣΕ, γίνεται μακριά και κρυφά από τους εργαζόμενους και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη του καθεστώτος επιστράτευσης, όπως πολλά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ήδη επισημάνει.

Γι’ αυτό και όλοι οι συνάδελφοι, μα και ορισμένοι αντιμνημονιακοί συνδικαλιστές που προσυπογράφουν ή συντάσσονται με τι ΓΕΝΟΠ, πρέπει να αναλογιστούν: Τι εξυπηρετεί η υπερψήφιση από τη ΓΕΝΟΠ, μιας συμφωνίας για μια ακόμα κακή συλλογική σύμβαση, μια μνημονιακή συλλογική σύμβαση; Για να προκαταλάβουμε την επόμενη κυβέρνηση επί τα χείρω; Ποιο συμφέρον έχουμε οι εργαζόμενοι απ’ αυτό;

Για όσους όμως είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν, για όσους δεν διδάσκονται από την ν εμπειρία τους από ταξίματα και πουλήματα, γι όσους θεωρούν ότι οι ΣΣΕ υπογράφονται από τους καναπέδες και τα μνημόνια ανατρέπονται από τα μπαλκόνια, για όσους συγχέουν τον ρεαλισμό του αγωνιστή, με τον κυνισμό του ραγιά, ας δώσουμε περιληπτικά σε τι καλούνται οι συνδικαλιστές μέλη των συλλόγων να συμφωνήσουν μέσω των παρατάξεων, αφού η δημοκρατική ευαισθησία της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ δεν δίνει το χρονικό περιθώριο για συνεδριάσεις των ΔΣ των πρωτοβαθμίων συλλόγων. (Για όσους επιθυμούν να δουν το «Σχέδιο-Πρόχειρο» της «νέας ΣΣΕ», από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ βρίσκεται αναρτημένο εδώ: http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.gr/2015/01/t-271.html).

Η «νέα ΣΣΕ» που ετοίμασαν προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους αποπληρωμής του δανείου της ΓΕΝΟΠ από τους εργαζόμενους, αναστέλλει την ανακλιμάκωση του1989 και προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αποδοχών σύμφωνα με τους εφαρμοστικούς νόμους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών μνημονιακών δυνάμεων κατοχής. Στη λογική του διαίρει και βασίλευε υπόσχεται τα βάρη να φορτωθούν κυρίως στους νεοπροσλαμβανόμενους ή και στους νεοπροσληφθέντες, και τάζει πως θα τη βγάλουν φθηνά οι προς συνταξιοδότηση. Διευκολύνει ακόμα περισσότερο από τη σημερινή ΣΣΕ τις μαζικές και αυθαίρετες απολύσεις. Στα πλαίσια αυτά οι διοικήσεις των Εταιρειών του Ομίλου κάνουν το δικό τους παιγνίδι υποσχόμενοι, αλλά μη δεσμευόμενοι, σε αποκαταστάσεις αδικιών.

Θέλουν να διχάσουν περισσότερο τους εργαζόμενους, να καλλιεργήσουν τον ατομικισμό, το «ο καθένας για την πάρτη του». Να ανοίξουν το δρόμο για να ολοκληρωθεί το εθνικό έγκλημα της εκποίησης του ΑΔΜΗΕ, της μικρής ΔΕΗ, να προετοιμαστεί το ξεπούλημα του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλουν να μας πείσουν ότι, οι ως τα τώρα ήττες, δεν οφείλονται σε ξεπουλήματα και αδράνεια παρά στην ανημποριά, ότι δεν υπάρχει διέξοδος από τον μονόδρομο της καταστροφής που διαβαίνει η πατρίδα μας.

Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη, ότι μόνο οι αγώνες των λαών γράφουν ιστορία, ότι οι δημοκρατίες δεν έχουν αδιέξοδα. Έχουμε χρέος να αντικαταστήσουμε την βαρβαρότητα με τον πολιτισμό του όλοι για έναν κι ένας για όλους!

Κι ότι Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, και επομένως είναι χρέος καθενός από εμάς να υπερασπιστούμε τον κοινωνικό της χαρακτήρα!

Συνάδελφοι, μας δίνεται μια δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο, να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια και το μέλλον μας.

Σε λίγες μέρες έχουμε την ευκαιρία να αποτινάξουμε το καθεστώς που μας μαύρισε τη ζωή.

Ας στείλουμε λοιπόν, εκεί που τους αξίζει κι όλους τους συνοδοιπόρους του, τα παλιά υλικά και τα απόνερα που επιμένουν να αποφασίζουν χωρίς εμάς, για μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

19.1.2015

http: agonistiki-enotita-dei.blogspot.gr

e-mail: agonistiki.enotita.dei@gmail.com

2 Responses to Η «Αγωνιστική Ενότητα» της ΔΕΗ καταγγέλλει

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: