Απελευθερώθηκε η ισοτιμία Ελβετικού Φράγκου με το ευρώ

9d905f06-b2b3-4b71-8f33-c14ac974831b.img

του Δημήτρη Καζάκη

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας φοβούμενη την κατάρρευση του ευρώ και την διαφαινόμενη διολίσθηση της ευρωζώνης σε δίνη αποπληθωρισμού, απελευθέρωσε την ισοτιμία ανάμεσα στο ελβετικό φράγκο (CHF) και το ευρώ. Προχώρησε επίσης στην άνοδο του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.

Αμέσως το CHF εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 30% έναντι του ευρώ. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η εκτίναξη του CHF σε σχέση με το ευρώ θα συνεχιστεί. Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μετακινούν κεφάλαια στο CHF και αντικαθιστούν μέρος των αποθεματικών τους σε ευρώ. Αυτό θα επιδεινώσει τη θέση του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.

Πέρα από το γεγονός ότι η κίνηση αυτή της Ελβετίας θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ευρωζώνη, το πιο σημαντικό είναι οι άμεσες επιπτώσεις στους δανειολήπτες με ρήτρα CHF. Μέσα σε μια μέρα σήμερα οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια με ρήτρα CHF αύξήθηκαν οι οφειλές τους κατά 30%. Το γεγονός αυτό πρόκειται να επιδεινώσει την κατάσταση μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Πρέπει εδώ και τώρα να τεθεί ζήτημα διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσους βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης.

One Response to Απελευθερώθηκε η ισοτιμία Ελβετικού Φράγκου με το ευρώ

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: