Ομιλίες και «δόγματα»

Σαμαράς1409900071

του Γιάννη Σιδέρη

Αν θα θέλαμε να εστιάσουμε τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα λέγαμε ότι ήταν ένα μείγμα αόριστης υποσχεσιολογίας για φοροελαφρύνσεις, μια δόση απαραίτητης λαθρομετανάστευσης και φυσικά μπόλικη πόλωση. Όλοι περίμεναν κάτι καλύτερο από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν είχαν και κάτι χειροπιαστό από την πλευρά των δανειστών ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν υπέρ τους.

Έτσι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επαναλάβει τα περί «ανάκαμψης», «ανάπτυξης», τέλος μνημονίων, εξόδου από την κρίση και όλες τις υπόλοιπες επικοινωνιακές φανφάρες που χρησιμοποιούνται από τους εκάστοτε κυβερνώντες και τα ΜΜΕ, προκειμένου να επιβληθούν των πολιτών διαμορφώνοντας την άποψή τους.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα φέτος, αλλά βέβαια μάλλον πρόκειται για νέα σελίδα μια και πέρυσι πάλι είχε αλλάξει από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με την περσινή ομιλία του στην ΔΕΘ!

Φυσικά, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος αναμένεται η απογείωση της οικονομίας. Τώρα τι συνέβει και η οικονομία ακινητοποιήθηκε στον αεροδιάδρομο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δε μας το ανέλυσε ο κ. πρωθυπουργός!

Θεωρεί μάλλον πως δεν υπάρχει λόγος να απολογηθεί στους πολίτες για αυτήν την καθυστέρηση της απογείωσης, όπως είχε προαναγγείλει. Απλά την επαναπροσδιόρι για οσονούπω!

Επίσης φέτος όπως και πέρυσι βέβαια, αναβαθμίζεται ο Λιμένας Θεσσαλονίκης. Για ακόμη μια χρονιά ο ΟΛΘ θα είναι «αναπτυξιακό εργαλείο!»

Και φέτος ήταν λάβρος κατά του κράτους που είχε οικοδομηθεί κατά την μεταπολίτευση με όλες τις στρεβλώσεις του. Βέβαια παρέλειψε να πει για την συνεισφορά του κόμματος του οποίου προΐσταται καθώς και του κόμματος με το οποίο συγκυβερνά, στην δημιουργία αυτών των στρεβλώσεων!

Βέβαια για να έρθει η ανάπτυξη -αυτή η άτιμη ανάπτυξη εν τω μεταξύ προαναγγέλεται κάθε χρόνο από την εποχή Παπακωνσταντίνου και δεν λέει να ‘ρθει- θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας! Αυτό δεν αλλάζει ανεξάρτητα του ομιλητή-πρωθυπουργού και του έτους!

Φυσικά και φέτος όπως και πέρυσι, πονάει για τον λαό που «ματώνει» ώστε η χώρα να «σταθεί στα πόδια της»! Και αφού πονάει πραγματικά, θα διορθώσει τις αδικίες στο άμεσο μέλλον, το οποίο όμως εντέχνως δεν προσδιορίζει και ακριβώς! Μην εκτεθεί κιόλας και θεωρήσει ο λαός ότι επιχειρεί να τον παραπλανήσει! Τώρα γιατί δεν διορθώνει τις αδικίες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που τις προκαλεί δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του.

Η πόλωση, αναγκαίο συστατικό για τον αποπροσανατολισμό του λαού μια και με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ενεργοποιειθούν παλιά ξεπερασμένα στερεότυπα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και φέτος! Εξάλλου με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά, συσπειρώνονται οι ψηφοφόροι,, πράγμα το οποίο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο λίαν συντόμως!

Όσο για την «σταθερότητα» και την ασφάλεια, οι διεθνείς εξελίξεις σε Ουκρανία και ισλαμικές χώρες, θεωρήθηκαν από τον πρωθυπουργό ως ευκαιρία για να τονίσει την «προσφορά» του, συμπαρατασσόμενος πλήρως με τους δυτικούς ηγέτες, τους πρωτεργάτες της αποικιοκρατίας! Και φυσικά η «σταθερότητα» θα τεθεί σε κίνδυνο αν η αντιπολίτευση προκαλέσει εκλογές! Βλέπετε, ακόμη και αυτό το μόνο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη-θεατή σε αυτήν την καθ’ όλα ελλειπή κοινοβουλευτική άσκηση εξουσίας, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω προκειμένου να διατηρηθεί η «σταθερότητα»!

Στο βιβλίο του Νοαμ Τσόμσκι «Νέα Τάξη μυστικά και ψέματα» διαβάζουμε:
– Η κρατική προπαγάνδα, όταν υποστηρίζεται από τις μορφωμένες τάξεις και καμμία εκτροπή δεν επιτρέπεται από αυτή, μπορεί να έχει μεγάλα αποτελέσματα.

Πράγματι αυτό ακριβώς βιώνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, μια και η κρατική προπαγάνδα έχει ενσταλλάξει στους πολίτες «δόγματα» όπως το νόμισμα της χώρας και η θέση της στην γεωπολιτική σκακιέρα, βομβαρδίζοντάς τους καθημερινά μέσω των κατευθυνόμενων ΜΜΕ για την ορθοδοξία των δογμάτων τους, αποκλείοντας κυριολεκτικά την όποια άλλη άποψη, σε σημείο που ο κάθε πολίτης που βρίσκεται κοντά σε αυτήν, να θεωρεί τον εαυτό του ως μια γραφική μονάδα της κοινωνίας ανίκανη να ενωθεί με άλλες παρόμοιες αντιδογματικές φωνές!

Επαναλαμβάνοντας ο Α. Σαμαράς τα περισσότερα σημεία και στην φετινή ομιλία του, δεν είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης τακτικής του στενού του κύκλου, αλλά πρόκειται για συνειδητή επιλογή επανάληψης των «δογμάτων» της καθεκυστίας τάξης προκειμένου να ελέγξουν την κοινή γνώμη!

Μέχρι στιγμής φαίνεται να τα καταφέρνουν. Τεράστιας σημασίας θέματα, όπως η επιλογή της μονομερούς διαγραφής του δημοσίου χρέους, η ανάπτυξη μέσω της εξόδου από το ευρώ και της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος, η επανεξέταση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, όχι μόνο δεν μπαίνουν σε διάλογο, αλλά στηλιτεύονται ανηλεώς ακόμη και με μια απλή αναφορά, μια και είναι αντιδογματικά!

Αυτό ακριβώς πρέπει να επιδιώξουμε οι πολιτικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης που δεν ενστερνίζεται την ορθοδοξία των προβαλλόμενων δογμάτων. Το να τεθούν αυτα τα θεμελιώδη για την χώρα θέματα υπόψιν των πολιτών σε έναν ανοικτό διάλογο, όπου και οι ίδιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν, έξω από δόγματα που μας έχουν επιβάλλει!

Και αν ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά πρασπάθησε να ενισχύσει τις επιβαλλόμενες απόψεις αυτών που υπηρετεί μέσω της ομιλίας του στην ΔΕΘ, εμείς οφείλουμε να πράξουμε τα πάντα ώστε να τις αποδυναμώσουμε, μέσω της καθημερινής μας δράσης, ακόμη και αν δεν θεωρούμαστε «ειδικοί», ακόμη και αν δεν ελέγχουμε τα ΜΜΕ, ακόμη και αν δε δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους που έχουν οι «δογματικοί».

Μπορεί να μοιάζουμε ελλιπείς, μα η αγάπη για τη χώρα μας είναι ικανή να ανατρέψει το κάθε «δόγμα»!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

One Response to Ομιλίες και «δόγματα»

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: