«Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά»

17C8EF50AB99C377607BF891C2C6394B

Ολόκληροι νόμοι έρχονται απευθείας από ξένα ή ντόπια δικηγορικά γραφεία για να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς να ληφθεί καν υπόψη η ελληνική πραγματικότητα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι απλή μετάφραση.

Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εφοριακών έχει προκαλέσει η κυβερνητική προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν σήμερα στο «ΘΕΜΑ», ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε αποτέλεσμα εργασίας όχι υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά συνεννόησης του συμβούλου του τέως υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, Νίκου Καραβίτη, με δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδας.

«Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα – και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι μια απλή μετάφραση, ενώ τέτοια είναι η βιασύνη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας ώστε δεν γίνονται καν προσομειώσεις των φόρων στην ελληνική πραγματικότητα», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας μας, μάλιστα, ως προς τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει υπάρξει η αναγκαία εισήγηση που οι διαδικασίες του υπουργείου προβλέπουν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και για τον λόγο αυτό υπάρχει μια σειρά πολύ σοβαρών παραλείψεων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πουθενά δεν υπήρξε εξειδίκευση των περιπτώσεων εξαιρέσεων από τον νόμο, δεν τέθηκαν προδιαγραφές ως είθισται να γίνεται για αναξιοπαθούντες, έχοντες προβλήματα υγείας ή χαμηλά εισοδήματα, ενώ υπήρξε το επίσης τραγικό να μην εξαιρούνται του νόμου ή να τυγχάνουν εκπτώσεων άνθρωποι ευρισκόμενοι σε αδυναμία με ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Αποκλείεται υπηρεσιακοί παράγοντες με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας να προσέθεσαν την τελευταία παράγραφο στον νόμο, η οποία ξεκαθάριζε ότι για να υπάρξει απαλλαγή και έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα τέκνα του θα πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Γνωρίζουμε την εμμονή των τροϊκανών και όσων τους εξυπηρετούν στην Ελλάδα ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι πολύ μακριά από την ελληνική φορολογική κουλτούρα», τονίζει ο κ. Αλεξιάδης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και αρκετό καιρό οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαμαρτύρονται καθώς τους έρχονται κείμενα και προτάσεις νόμων είτε στα αγγλικά είτε σε πολύ κακής ποιότητας μεταφράσεις. Νόμοι όμως που δεν δείχνουν γνώση της αντικειμένων, με αποτέλεσμα οι γκάφες να είναι διαρκείς, ενώ το ανάθεμα κατόπιν λόγω πολιτικού αδιεξόδου πέφτει σε αυτούς. «Επιχειρούν να καταδείξουν ως κακούς της υπόθεσης τις κεντρικές υπηρεσίες ή το ΚΕΠΥΟ για σφάλματα δικηγόρων ή ξένων συμβούλων», καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εφοριακών. Γνωστό είναι εξάλλου πως ανάλογη δράση είχε υπάρξει κατά το παρελθόν και στο υπουργείο Ανάπτυξης από βρετανική δικηγορική εταιρεία, η οποία επιδίωξε να περάσει νόμο για τις εμπορικές μισθώσεις βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο. Εναν νόμο όμως που καμία σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα της χώρας μας και έτσι υπήρξε αντίδραση ακόμα και από την τότε πολιτική ηγεσία.

Το γεγονός όμως ότι ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε αποτέλεσμα ξένης παρέμβασης φαίνεται και από ένα άλλο γεγονός, το οποίο αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα το protothema.gr. Ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη λοιπόν διαβεβαίωνε για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους πληγέντες από το ρωσικό εμπάργκο ροδακινοπαραγωγούς, η ΠΟΛ 1022/24-1-2012 ξεκαθάριζε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν αποζημιώσεις ή άλλου τύπου ενισχύσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο». Αρα, εάν δεν λήξει το θέμα της νέας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, κανένας παραγωγός δεν μπορεί να πάρει τα χρήματά του λόγω του απίστευτου μπάχαλου που έχει δημιουργήσει ο ασυνάρτητος αυτός φόρος.

Η εμπλοκή πάντως ξένων και ντόπιων δικηγορικών φιρμών στη νομοθεσία της χώρας μας -και δη στο υπουργείο Οικονομικών- δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται. Το ζήτημα του «outsourcing» στη φορολογική νομοθεσία είχε θέσει στις αρχές του χρόνου στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης προς τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος ουδέποτε έδωσε πλήρεις εξηγήσεις.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει μέχρι και για δικηγόρους που εμφανίζονται εκ μέρους των εταιρειών τους στη Βουλή ως σύμβουλοι των υπουργών και υφυπουργών και οι οποίοι δίνουν έτοιμους προς ψήφιση φορολογικούς νόμους. Μάλιστα είχε αναφερθεί στην παρουσία δύο γυναικών δικηγόρων, εκπροσώπων γνωστής αθηναϊκής δικηγορικής φίρμας με σχέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες κατά τη συζήτηση για τη φορολόγηση των αποθεματικών που προέβλεπε ο ΚΦΕ 4172/2013 παραβρίσκονταν εντός των εδράνων της κυβέρνησης συμβουλεύοντας τον αρμόδιο υφυπουργό. Τις ίδιες καταγγελίες είχε κάνει στις αρχές του 2013 και ο ευρωβουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία. Σε κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα επαφών της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς από τον Μάιο του 2010 έως τότε.

Πρώτο Θέμα

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: