Πανεπιστήμιο Πατρών: Δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, καλοκαιριάτικα και στα μουλωχτά

panepistimio patron

του Ανδρέα Τσιλίρα

Θεωρητικά είναι δικαίωμά της: Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 15/7 να επιτρέψει τη θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Επίσης θεωρητικά, η Σύγκλητος μπορεί να είναι αισιόδοξη και να θεωρεί ως βαίνοντα προς λύση όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα του Ιδρύματος (το θέμα των υπαλλήλων, τους υπεράριθμους νέους φοιτητές για τους οποίους δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, την ανυπαρξία σταθερής εκπαιδευτικής πολιτικής κ.τ.λ.), οπότε να θεωρεί ότι ήρθε ή ώρα να ανοιχτούν καινούρια μέτωπα.

Ας πούμε, λοιπόν, με βάση τη θεωρία ότι δεν σχολιάζουμε την ουσία της απόφασης κι ας δούμε απλώς πώς ακριβώς ελήφθη:

– Το θέμα δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Συγκλήτου, αλλά ήρθε ως κατεπείγον, μετά από πρόταση μελών της.

– Η θητεία της Συγκλήτου λήγει σε λίγες εβδομάδες και η νέα Σύγκλητος θα έχει τελείως διαφορετική σύνθεση (νέες πρυτανικές αρχές που μόλις εξελέγησαν και νέοι κοσμήτορες κάποιοι μάλιστα από τους οποίους εκλέγονται αύριο Τετάρτη)

– Για το θέμα (για το οποίο υπήρχε παλιότερη απόφαση της Συγκλήτου με ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο), δεν ζητήθηκε ούτε η γνώμη των Τμημάτων, ούτε της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε αυτή του Συμβουλίου Ιδρύματος.

– Αν ισχύουν οι πληροφορίες, η (έτσι κι αλλιώς απερχόμενη) νυν Πρυτανική Αρχή δεν συμφωνούσε ούτε στη συζήτηση του θέματος, ούτε στην ψήφιση των διδάκτρων, αλλά απλώς η γνώμη της ήταν τελικά μειοψηφία.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, μπαίνουν αβίαστα δύο ερωτήματα:

– Γιατί αυτή η ξαφνική καλοκαιρινή βιασύνη της απερχόμενης Συγκλήτου για το θέμα και κυρίως γιατί ξεπεράστηκε ο άγραφος και ηθικός νόμος της δημόσιας διοίκησης να μη δεσμεύει η οποιαδήποτε απερχόμενη αρχή την οποιαδήποτε νεοεκλεγείσα;

– Πώς δικαιολογείται το Πανεπιστήμιο να ζητά από την κυβέρνηση σοβαρό προγραμματισμό για την παιδεία, όταν σε τόσο σοβαρά θέματα το ίδιο το Ίδρυμα επιδεικνύει με την απόφασή του τέτοια βιασύνη, που (αν δεν υπάρχουν συνοδευτικές μελέτες) θα μπορούσε να θυμίζει και προχειρότητα;

Εφήμερα

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s