Ο Δ. Καζάκης στο radio1d.gr — 2 Ιουνίου 2014

kazakis-radio1d

«Αν δεν υπάρξει και «κούρεμα» της οφειλής ο δανειολήπτης δε θα αντέξει στην εξυπηρέτηση του δανείου».

Κομμάτια στο παζλ που συνθέτει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας έβαλε σε συνέντευξη του στο radio1d.gr ο οικονομολόγος, αναλυτής και γ. γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης.

Μίλησε τόσο για τη λάθος συνταγή που εφαρμόζει η Ελλάδα και η Ευρώπη στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των Ελλήνων πολιτών, όσο και για την στρέβλωση στην της ελευθερίας της αγοράς και τις επιπτώσεις της τραπεζικής ενοποίησης.

«Σε συνθήκες συρρίκνωσης του ιδιωτικού χρέους όπως αυτές, ακόμη και να επαναπροσδιοριστεί η οφειλή απέναντι στην τράπεζα, αν δεν υπάρξει και «κούρεμα» της οφειλής ο δανειολήπτης δε θα αντέξει στην εξυπηρέτηση του δανείου» τόνισε ο κ. Καζάκης. Υπογράμμισε τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας οι οποίες καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οπότε και καταγράφεται και αύξηση των κόκκινων δανείων. Όπως τόνισε, το προωθούμενο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας ουσιαστικά περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ενός δανείου και όχι μείωση της αξίας του. Ανέφερε την κίνηση τόσο της Εθνικής Τράπεζας, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς και της AlphaBank, να προχωρήσει σε δανειοδότηση βάζοντας ως εγγύηση την αξία των στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της. «Πρόκειται για μέγιστη στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς. Με τον τρόπο αυτό, είπε, αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε ρύθμιση στο ύψος των στεγαστικών δανείων, που όταν ελήφθησαν η αξία των ακινήτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους σήμερα».

Ανέφερε τις ανατροπές που θα ισχύσουν αν προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ. «Αν προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση, οι συστημικές τράπεζες δε θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες, τόνισε αφήνοντας στον αέρα τις αποφάσεις που δικαίωσαν τους δανειολήπτες που προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη.

Ο κ. Καζάκης επεσήμανε οτι οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση επειδή τις στηρίζουν οι φορολογούμενοι.

Όπως πρόσθεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ο αποπληθωρισμός. Η Ελλάδα είναι στα περιθώρια του αποπληθωρισμού τόνισε και εκτίμησε οτι θα αναγκαστούν να επιβάλλουν μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην καταστροφή της οικονομίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: