Και στο βάθος… Φως.

fos

γράφει ο Γιάννης Σιδέρης*

«Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά, υπάρχουν πειστήρια ότι η προσπάθεια αποδίδει. Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν…»
Έτσι ξεκίνησε τις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην χώρα μας. Κι ενώ οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά καλά κρατούν και ενώ τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα βρίσκεται στην απαρχή της εξόδου από την κρίση, η ίδια η Μέρκελ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Η πραγματική ερμηνεία των παραπάνω λόγων της, αν δωθεί πέρα και έξω από εσκεμμένες παραμορφώσεις των γνωστών κέντρων, είναι ουσιαστικά λόγος κενός και η μόνη βέβαιη «υπόσχεση» που έδωσε στους Έλληνες πολίτες, είναι η συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής!

Κατ’ αρχάς και μόνο που η «Ελληνική κυβέρνηση» επαίρεται για την επιτυχία του προγράμματος που έχει επιφέρει τις γνωστές συνέπειες στην χώρα και στους πολίτες της, και μόνο που εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά λόγια ενθάρρυνσης για την επιτάχυνση των λεγόμενων κατ’ ευφημισμόν μεταρρυθμίσεων, και μόνο που επιδιώκει να αποκομίσει εκλογικά κέρδη από την πλέον μισητή γυναίκα στον λαό, δείχνει τόσο την απίστευτη υποτέλειά τους, όσο και την άγνοιά τους για αυτά που πραγματικά απασχολούν τον λαό και που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβίωσή του!

Σε μια επίδειξη πολιτικού θράσους, δεν διστάζουν να πιστεύουν ότι θα επηρεαστεί το εκλογικό σώμα θετικά, προβάλλοντας την κυβέρνηση της Ελλάδος ως υποχείριο της γερμανικής πολιτικής! Μάλλον έχουν παρανοήσει κυριολεκτικά, μια και δεν θέλουν να αντιληφθούν την μεταστροφή μεγάλου πλέον τμήματος του λαού εναντίον της ΕΕ! Ίσως βέβαια η παροιμιώδη υποτέλειά τους δεν τους αφήνει περιθώρια, οπότε σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών λίγο πριν τις εκλογές, εμφανίζοντας τους «εταίρους» μας ως τους μόνους που μπορούν και διατίθενται βέβαια, να βοηθήσουν την χώρα!

Φαίνεται όμως πως τα πρώτα μυνήματα από το εξωτερικό για την περίφημη έξοδο στις αγορές άρχισαν να φθάνουν. Πρώτοι και καλύτεροι οι ευρωπαίοι «διασώστες» μας, δεν τους δίνουν την δυνατότητα διατήρησης μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, όπως θα το ήθελαν. Ο λόγος για το νυν πρόεδρο του euro group Ντάισελμπλουμ.

«Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», σημείωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους. «Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.»
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όχι μόνο λοιπόν δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά με τι συνοδεύεται η κάλυψή τους!
Άλλη μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της εξόδου της χώρας στις αγορές, έρχεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ.
“Το αίσθημα ήταν ωραίο, για μια μέρα. Καταφέρατε να μπείτε απρόσκλητοι στο ελληνικό πάρτι και εξασφαλίσατε μερικά από αυτά τα hot νέα ομόλογα με το επιτόκιο του 4,75%, πληρώνοντας 99,133 σεντς στο ευρώ για το προνόμιο να δανείσετε τη χώρα για πέντε χρόνια. Σήμερα, δεν νιώθετε και πολύ καλά. Τα ομόλογα αυτά έπεσαν έως το χαμηλό των 98,5 σεντς σήμερα, αν και έχουν ενισχυθεί ελαφρά έκτοτε. Επομένως, τα 991.330 ευρώ που επενδύσατε για ονομαστική αξία 1 εκατομμυρίου, σας δίνουν μια ζημιά της τάξης των 5.880 ευρώ, εάν πουλήσατε στην τρέχουσα τιμή των 98,545 σεντς”, γράφει το Bloomberg, έπειτα από την πτώση του νέου ελληνικού ομολόγου στο ντεμπούτο του στην αγορά.

Βέβαια, στη συνέχεια παροτρύνει τους επενδυτές να μην βιαστούν να ξεφορτωθούν τα ομόλογα, γιατί όταν το γερμανικό ομόλογο έχει επιτόκιο κάτω του 1% και το αμερικανικό 1,6%, το 4,95% των ελληνικών ομολόγων φαντάζει ελκυστικό και ίσως το δουν έτσι και οι επενδυτές του real money (όπως ασφαλιστικά ταμεία) και όχι μόνο τα hedge funds που αγόρασαν περίπου το 33% των ομολόγων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης να καταλήγει σε επενδυτές με “χαλαρά χέρια”, όπως λέει η αγορά και όχι σε μακροπρόθεσμους ομολογιούχους.

Και το δημοσίευμα του Bloomberg. καταλήγει:
“Από την άλλη πλευρά, εάν παρασυρθήκατε από τις υπερβολές της λεγόμενης εξόδου της Ελλάδας από την εξορία και μετανιώνετε που αγοράσατε, ένα τηλεφώνημα στο φιλικό σας χρηματιστή των ομολόγων ίσως να χρειάζεται”.

Η έξοδος λοιπόν της Ελλάδος στις αγορές χαρακτηρίζεται ως υπερβολή! Τόσος θόρυβος για το τίποτα δηλαδή! Τόσες κραυγές θριάμβου για έναν επικοινωνιακό ελιγμό, όπου δεν πέρασαν λίγες μέρες και ήδη αποδομείται!
Μην ξεγελιέστε όμως! Οι κυβερνώντες θα συνεχίσουν να θριαμβολογούν. Θα συνεχίσουν να μιλούν για το τέλος των μνημονίων, για την σωστή πορεία του προγράμματος που οδήγησε την χώρα στο να «σταθεί μόνη στα πόδια της», στο ότι είδαμε επιτέλους το «φως στην άκρη του τούνελ», στην απαρχή της εξόδου από την κρίση και βέβαια στην «ανάκαμψη που επετεύχθει επιτέλους!
Μάλλον όμως, όλοι αυτοί, δεν έχουν μπει σε καφενείο να μιλήσουν με τον λαό, να εξακριβώσουν τί πιστεύει για όλες αυτές τις επικοινωνιακές παρόλες. Δεν πλησιάζουν πια σε λαϊκή να εισπράξουν τα καυστικά σχόλια και τα ειρωνικά ευφιολογήματα των πολιτών!

Να είναι σίγουροι όμως ότι θα απαξιωθούν όπως ακριβώς απαξιωμένοι απέναντι στον λαό στέκουν προηγούμενοι «σωτήρες» τους που μιλούσαν για βέβαιη ανάπτυξη το 2011, για την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έχει επιτύχει κράτος στην ιστορία και για τον πάτο που μπήκε επιτέλους στο βαρέλι!
Μετά τις ευρωεκλογές, θα καταλάβουν ότι όποια επικοινωνιακά τερτίπια και αν επιστρατεύσουν, ο λαός δεν χειραγωγείται από μια ομάδα υποτελών και ένα τσούρμο παρατρεχάμενων αναλυτών!

*μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Πάτρας

One Response to Και στο βάθος… Φως.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s