Άτακτη Φυγή

panikos-se-3-2-1-04

του Γιάννη Σιδέρη

Το παρωχημένο πολιτικό σύστημα, στην έσχατη προσπάθειά του να επιβιώσει, τρώει τις σάρκες του! Η προεκλογική περίοδος άνοιξε και οι κυβερνώντες θεωρούν ότι ένα από τα τελευταία τους χαρτιά είναι και η επιχείρηση «καθαρά χέρια», όπως θέλουν να την εμφανίσουν. Τον Άκη θα ακολουθήσουν και άλλοι «αναλώσιμοι» πρώην Υπουργοί, πρόσωπα που πλέον το σύστημα προκειμένου να διατηρήσει την καθεδρία του, είναι έτοιμο να θυσιάσει!

Ωστόσο, το μέγιστο των σκανδαλωδών υποθέσεων, την ένταξη της χώρας στην δίνη των «μνημονίων» με εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της, καταπατώντας ακόμη και αυτό το ελλιπές Συνταγμα, ούτε καν τίθεται από τους κυβερνώντες, οι οποίοι παρεπιπτόντως, προεκλογικά το ευαγγελίζονταν!

Η Κυβέρνηση ΓΑΠ, ενώ γνώριζε την κατάσταση της χώρας, υπέκλεψε την ψήφο του Ελληνικού λαού υποσχόμενη «λεφτά». Το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», θα μείνει στην Ιστορία της χώρας, ως μία από τις πλέον παραπλανητικές ρήσεις πρωθυπουργού με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών! Μετέπειτα, η αλλοίωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με τις συνεχείς δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της τότε Κυβέρνησης αρνητικές για την οικονομία (και όχι μόνο) της χώρας, οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ελλάδα στα νύχια των ξένων δανειστών-τοκογλύφων. Αν αυτό δεν συνιστά εσχάτη προδοσία εναντίον της χώρας, τότε δεν γνωρίζω πως πρέπει να ορίσουμε την συγκεκριμένη έννοια!

Και η σημερινή Κυβέρνηση όμως, με το που ανέλαβε την εξουσία, δια στόματος του νυν πρωθυπουργού, είπε πως η χώρα έχει συνέχεια, παραιτούμενος ταυτόχρονα από την υποχρέωσή του να προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μείζον αυτό θέμα. Αντίθετα, συγκυβερνά με το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, συνεχίζοντας βεβαίως, την ίδια υποτελή πολιτική!

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, κάτω από τον φόβο της κατηγορίας από τους Κυβερνώντες για την μη ένταξή της στο λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», εμμένει στην παραμονή της στο Κοινοβούλιο, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τις συνεχόμενες εκτροπές της (όποιας) Δημοκρατίας! Βέβαια και αυτή υπόσχεται εξεταστική επιτροπή, παρά την έμμεση νομιμοποίηση που παρέχει στους κυβερνώντες! Είδωμεν!

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι, ως δημοκρατικοί πολίτες της χώρας αυτής, να τους ανατρέψουμε με βάση την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, πως το πρόβλημα έχει μόνο πολιτική λύση. Ο ακτιβισμός και η αλληλεγγύη, μπορεί να δίνουν προσωρινή διέξοδο, μα δεν επιλύουν το πρόβλημα που δημιουργεί τις δυσμενείς καταστάσεις εις βάρος του λαού. Πρέπει να προτάξουμε την ανατροπή, ως τον άμεσο στόχο μας και νά το διακυρήξουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε, απευθυνόμενοι στους δημοκράτες πολίτες.

Από εκεί και πέρα, το πως θα περάσουμε στην επόμενη μέρα, είναι σαφώς πιο απλό. Κατ’ αρχάς, με την καταδίκη των υπευθύνων, η χώρα παύει να έχει συνέχεια. Επομένως, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το χρέος! Τόσο απλά! Η όποια άλλη συζήτηση, για «γενναίο κούρεμα», «ρήτρες ανάπτυξης», «νέο σχέδιο Μάρσαλ», είναι εκ του πονηρού! Αυτό βέβαια θα σημάνει και την αυτόματη έξοδό μας από την ευρωζώνη, με ταυτόχρονη υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, πράγμα που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητο για την άσκηση εθνικής πολιτικής. Οι λύσεις τύπου «σχίσιμο μνημονίων» και παραμονή στο ευρώ «επαναδιαπραγματευόμενοι τις δανειακές συμβάσεις», μόνο σύγχυση προκαλούν στους πολίτες.

Οι λύσεις τώρα που προτείνουν τα κόμματα που προαλείφονται για την εξουσία, πρέπει να είναι καθαρές και όχι να συσκοτίζουν τον λαό με προγραμματικές δηλώσεις τύπου «Ζάππειο»!

Οι πολίτες, έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ιστορικά, τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο για τη χώρα από εδώ και πέρα. Η Ελλάδα είτε θα συνεχίσει να αποτελεί ένα προτεκτοράτο αλλότριων δυνάμεων με πολύ πιθανό ενδεχόμενο την συρρίκνωσή της, είτε θα καταφέρει να πορευτεί επιτέλους στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις της, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Είτε θα απορροφηθεί από την άκρατου νεοφιλελευθερισμού «ευρωπαϊκή ιδέα», είτε θα ορθώσει το ανάστημά της, διεκδικώντας τη θέση της στην ιστορία. Είτε θα επαναλάβει πολιτικές διάχείρησης μιας επιβαλλόμενης από ξένα συμφέροντα πολιτικής, είτε θα ασκήσει πολιτική αυτοτέλειας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Για να πραγματοποιηθούν αυτά όμως, βασική προϋπόθεση είναι η Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Εκεί ο λαός θα θέσει τις βάσεις μιας πραγματικά δημοκρατικής διακυβέρνησης, μακριά από συμφέροντα και ντόπιες ολιγαρχίες. Εκεί θα τεθούν ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία, όπως η διαπλοκή πολιτικής σκηνής, τραπεζών και ΜΜΕ, όπως η συνέπεια προεκλογικών λόγων και πολιτικής πρακτικής ή όπως η διενέργεια δημοψηφισμάτων και πολλά άλλα, που ο κάθε πολίτης θα μπορεί να θέσει υπό συζήτηση. Είναι μεγάλο το έργο, μα απαραίτητο για το ομαλό πέρασμα της χώρας στην μετα-μεταπολίτευση.

Γιατί δεν αξίζει στον λαό μας, όπως και σε οποιονδήποτε άλλον λαό εξάλλου, να ζεί υποτελής. Γιατί, η ιστορία του οφείλει μία νίκη, που θα τον καταστήσει πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του. Γιατί ήρθε η ώρα οι πολίτες της χώρας να δράσουν, συμμετέχοντας στην πολιτική ενεργά και όχι η όποια πολιτική δράση τους να εξαντλείται στην εκλογική διαδικασία. Γιατί ήρθε η ώρα να διεδικήσουμε πραγματική Δημοκρατία και όχι απλά να αναλωνόμαστε σε κραυγές καταγγελίας! Αυτός πρέπει, κατά την γνώμη μου, να είναι ο στόχος.

Και όταν οι κυβερνώντες αντιληφθούν ότι έχουν απέναντί τους έναν λαό με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, έναν λαό που ξέρει να υπερασπίζεται τον τόπο του και να απαιτεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα, δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να φύγουν ατάκτως!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας.

One Response to Άτακτη Φυγή

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: