Τσίπρας: Δικαιολογημένη η παραβίαση του Συντάγματος!

RIZOS3

Σε δήλωση–πρόκληση προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έπειτα απο τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλείου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο, καθώς δήλωσε πως η «παρατεταμένη και διαρκής παραβίαση του συντάγματος που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια […] δικαιολογείται εν μέρει από τις έκτακτες περιστάσεις»!

Ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας του (βίντεο στο τέλος):

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μια παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζονται από το σύνταγμα σε σχέση με τη διαδικασία λήψης απόφασης. Αυτό δικαιολογείται εν μέρει από τις έκτακτες περιστάσεις. Κατά την άποψή μας όμως αυτή η παρατεταμένη παραβίαση του συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζει συνιστά στο βαθμό που πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κατ΄ εντολή των δανειστών και των εταίρων μας συνιστά παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Προφανώς ο κύριος Τσίπρας δεν γνωρίζει, ανάμεσα στα άλλα, πως ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν με αυτό είναι υποχρεωτικός τόσο για τον Πρωθυπουργό, όσο και για κάθε Έλληνα πολίτη. Με την έναρξη της θητείας του στη Βουλή, του είχαν δώσει και ένα μπλε βιβλιαράκι με τον τίτλο «Κανονισμός της Βουλής των Ελλήνων & Σύνταγμα της Ελλάδας». Εκεί, κάπου προς το τέλος, υπάρχει το Άρθρο 120, Παράγραφος 2 όπου αναφέρει:

O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.

Το εκπληκτικό της όλης υπόθεσης, εκτός από την ευθεία αμφισβήτηση της νομιμότητας του Συντάγματος, χάρην «έκτακτων περιστάσεων», είναι το γεγονός ότι δίπλα του καθόταν ατάραχος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και πώς να μην κάθεται, από την στιγμή που το ΣτΕ έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το μνημόνιο λόγω έκτακτων συνθηκών, νόμιμη την ληστεία του PSI, αλλά παράνομες τις περικοπές στους μισθούς των δικαστών;

Εμμέσως, ο κ. Ρίζος επιβεβαίωσε αυτή την παραβίαση του Συντάγματος λόγω κρίσης, καθώς τόνισε στον κ. Τσίπρα, ότι το Δικαστήριο δέχεται μεγάλη πίεση, τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος.

Εμείς, απλά θα θυμήσουμε στον κ. Τσίπρα το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα, περί Εσχάτης Προδοσίας που αναφέρει:

Με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τιμωρείται όποιος […] α) επιχειρεί με […] σφετερισμό της ιδιότητάς του ως οργάνου του Κράτους να καταλύσει ή να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού. β) επιχειρεί με τα μέσα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και με τρόπο πρόσφορο να διαπράξει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος […]

Όπου θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος ορίζονται, σύμφωνα με το 134α:

[…] στ) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας από το Σύνταγμα και τους νόμους. ζ) η αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. και η) η γενική ισχύς και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.

Πού είναι ο εισαγγελέας;

Ολόκληρες οι δηλώσεις:

Γιάννης Νικολάου
Μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

3 Responses to Τσίπρας: Δικαιολογημένη η παραβίαση του Συντάγματος!

 1. Ο/Η gvam44 λέει:

  Ο επερχόμενος Κύριος Τσίπρας αποδεικνύει ότι δεν είναι παρά μέρος του πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε την χώρα και που δεν έχει καμιά σχέση με την Κοινωνία.
  Εξυπηρετεί ένα σύστημα ολιγαρχίας και σε τελευταία ανάλυση Φασισμού.
  Ο Κος Τσίπρας εξασφαλίζει έτσι το ολιγαρχικό σύστημα να μην κινδυνεύει από την μη συνέχεια του Κράτους, έτσι ώστε οι δανειστές να συνεχίσουν την κατοχή της χώρας.
  Διότι η παραβίαση του Συντάγματος δημιουργεί αυτομάτως μη συνέχεια του Κράτους και έτσι την απαλλαγή της επόμενης Κυβέρνησης από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης. Στην περίπτωση βέβαια που η επόμενη είναι στοιχειωδώς πατριωτική και όχι μια Κυβέρνηση με τέτοιο ηγέτη.

 2. Ο/Η thanthan (@athanatosthan) λέει:

  «Αυτό δικαιολογείται εν μέρει από τις έκτακτες περιστάσεις.» Αυτό είναι η άποψη των άλλων όχι του Τσίπρα η του Συριζα σε εκείνους αναφέρεται και αμέσως μετά «Κατά την άποψή μας όμως αυτή η παρατεταμένη παραβίαση του συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζει συνιστά στο βαθμό που πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κατ΄ εντολή των δανειστών και των εταίρων μας συνιστά παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.» έλεος η εμπάθεια ακόμα και στην ανάγνωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο !!!

  • Ο/Η statlerr λέει:

   Οπότε μας λες ότι θα παίζουμε πλέον με τις λέξεις: Τι εννοούσε ο μεγάλος αρχηγός με αυτή την ασαφή φράση; Ποιο ήταν το υποκείμενο εκείνης της πρότασης; Από ποιους δικαιολογείται; Από εμάς ή από αυτούς; Ή μήπως από τους άλλους;

   Και αφού τέλος πάντων σου αρέσει να παίζεις με τις λέξεις, γιατί στη συνέχεια ο Τσίπρας δηλώνει ότι η παραβίαση του Συντάγματος συνιστά παραβίαση της ανεξαρτησίας μόνο όταν συμβαίνει κατ’ εντολήν των δανειστών;

   Κατά την άποψή μας όμως αυτή η παρατεταμένη παραβίαση του συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζει συνιστά στο βαθμό που πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κατ΄ εντολή των δανειστών και των εταίρων μας συνιστά παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

   Οπότε τι μας λέει; Ότι εάν την παραβίαση του Συντάγματος την κάνει η κυβέρνηση, χωρίς να την διατάξουν οι δανειστές αλλά οικειοθελώς, τότε δεν είναι παραβίαση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: