Η μετάλλαξη παίρνει μορφή

milios-syriza

του Γιάννη Σιδέρη

Πριν κοπάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις του Γ. Σταθάκη ότι μόλις το 5% του χρέους μπορεί να χαρακτηρισθεί «επαχθές», οπότε η όποια νομική διαδικασία κινηθεί για διαγραφή, θα αφορά αυτό το μικρό ποσοστό, ήρθαν και οι δηλώσεις του Γ. Μηλιού, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Η λύση που προτείνει ο κ. Μηλιός, είναι ανάλογη με αυτή που επέτυχε η Γερμανία το 1953 στο Λονδίνο, δηλαδή διαγραφή χρέους κατά 60% και αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι η λύση που δόθηκε ήταν πολιτική και όχι νομική, όπως απαιτεί ο χαρακτηρισμός του χρέους ως «επαχθές» (odious debt). Πρώτα απ’ όλα ο κ. Μηλιός δεν μας είπε γιατί στην επικράτεια της Γερμανίας υπάρχουν ακόμη και σήμερα 15 στρατιωτικές και 2 αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ, καθιστώντας την επί της ουσίας προτεκτοράτο! Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που δόθηκε στο Λονδίνο είχε σαν στόχο την ανάσχεση της τότε ΕΣΣΔ; Εκτός αν επιδιώκει κάτι ανάλογο και για την χώρα μας!

Στο ερώτημα αν η πολιτική λύση είναι εφικτή, υποστήριξε πως είναι γενική παραδοχή ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως πλέον διατυπώνεται η άποψη από Ευρωπαϊκούς κύκλους, ότι η τρόικα παραβιάζει σε όλες τις χώρες που επιβάλλει πολιτικές λιτότητας, τη συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και την κοινωνική Χάρτα της ίδιας της Ευρώπης! Τώρα βέβαια, με τους συσχετισμούς που επικρατούν στην ΕΕ, πως γίνεται οι ίδιοι οι φορείς της πολιτικής αυτής, να αποδεχτούν την όποια διαγραφή του χρέους χωρίς ανταλλάγματα, δεν μας το είπε ο κ. Μηλιός. Εκτός αν του διαφεύγει ότι δύο από τα τρία μέλη της τρόικα, είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ!

Συνεχίζοντας, επανέλαβε ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει πολιτική λύση με τις χώρες-δανειστές και ότι θα σταματήσει τις όποιες συζητήσεις με την τρόικα. Βέβαια, το ότι οι δανειστές μας επέβαλαν την τρόικα, είναι μάλλον δευτερεύον για τον κ. Μηλιό! Εκτός αν δεν θυμάται δηλώσεις κατά καιρούς της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε σε εκπροσώπους της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης, τους οποίους παρέπεμπαν στην τρόικα για το θέμα της πορείας της οικονομίας! Για του λόγου το αληθές, παραθέτω κείμενο από το newmoney.gr στις 25/10/2013.

Σε μερική αναδίπλωση όπως φαίνεται προχωρά η κυβέρνηση μπροστά στις πιέσεις της τρόικα με τον υπ. Οικονομικών να ομολογεί ανοικτά πως «η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, αλλά τη λήψη οριζόντιων μέτρων», ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τη θέση που έχει εκφράσει το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός φέρεται να βρήκε «τοίχο» στην 20 συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο χθες, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Και αυτό διότι η κα Μέρκελ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να μην επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα, παραπέμποντας τον πρωθυπουργό ουσιαστικά στο κλιμάκιο της τρόικα που θα έλθει στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Εκτός αν ο κ. Μηλιός θεωρεί πως άμα τη εμφανίσει της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξει η στάση της Γερμανικής επικυριαρχίας!

Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση, είναι η δήλωσή του για κοινό στόχο με τους δανειστές, που δεν είναι άλλος από την δημοσιονομική σταθερότητα. Δηλαδή, δεν λέει κάτι διαφορετικό ο κ. Μηλιός από τον νυν Υπουργό Οικονομικών περί επιδίωξης πρωτογενούς πλεονάσματος! Βέβαια δηλώνει ότι αυτό θα το καταφέρει με άλλη πολιτική! Ποια πολιτική όμως δεν ξεκαθάρισε. Μα θα καταρτίσει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα! Θα κάνει τα πάντα να πατάξει την φοροδιαφυγή! Μάλλον όμως όλα αυτά τα έχετε ξανακούσει…

Το θέμα με την Αριστερά είναι ότι χάνει την ευκαιρία που της δίνεται να ζητήσει από τον λαό, όχι να της δώσει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές όπως ζητά ο κ. Μηλιός, αλλά να προασπίσει το συμφέρον της χώρας, διαγράφοντας μονομερώς το χρέος, θέση που έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε, πριν από αυτήν την «συστημική» μετάλλαξή του!

Η αριστερά, λοιπόν, έχασε την ευκαιρία να αναδείξει το πρόβλημα χρέους της χώρας ως διεθνές ζήτημα, απεγκλωβίζοντάς την ταυτόχρονα από τον σφιχτό εναγκαλισμό της ΕΕ. Άλλωστε, ποτέ δεν είχε κρύψει την στρατηγική επιλογή του είτε ως Συνασπισμός είτε ως ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, επιλογή όμως που αποδεικνύεται τραγική για τους πολίτες.

Έχει μεγάλη ευθύνη μια διαφαινόμενη Κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνη όμως απέναντι στους πολίτες και όχι στους «εταίρους». Το να αναγνωρίσει το χρέος, διαπραγματευόμενη με τους δανειστές «κούρεμα» μέρους του, ανεξάρτητα από το ποσοστό, αφαιρεί από την Ελληνική πλευρά ένα ισχυρό όπλο: ουσιαστικά αποδέχεται την συνέχεια του κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έχει μεγάλη ευθύνη η Αριστερά, που δεν αφουγκράζεται τον λαό, ο οποίος απαιτεί να διερευνηθούν οι συνθήκες ένταξης της χώρας στο μνημόνιο και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αντίθετα, δηλώνει ευθαρσώς ότι ο στόχος της θα είναι κοινός με τους «εταίρους» και πάντως, όχι διαφορετικός από αυτόν που η τωρινή Κυβέρνηση επαίρεται ότι πέτυχε: το πρωτογενές πλεόνασμα!

Απίστευτο; Κι όμως! Η δήλωση του κ. Μηλιού ήταν ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας.

Με την ρητορική αυτή που αναπτύσσει περί χρέους και πρωτογενούς πλεονάσματος, μπαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο «κάδρο» των δοσιλογικών διαχειριστών της κρίσης, προβάλλοντας και αυτός ως μόνη λύση εξόδου από την κρίση, τον ευρωμονόδρομο! Καμία κουβέντα πια για την «ρήτρα αποικίας», θέμα που ανέδειξε στέλεχός του! Καμία κουβέντα περί πλήρους εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας! Καμία κουβέντα για τους εκπροσώπους των δανειστών, που έχουν εγκατασταθεί σε Υπουργεία, εντέλλοντας τους φερόμενους ως Υπουργούς!

Η Αριστερά λοιπόν, και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να διεκδικήσει την ψήφο του λαού, με παρωχημένες απόψεις και ασαφείς θέσεις. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι η σημερινή παρωδία συγκυβέρνησης καταρρέει και απλά επιλέγει τον δοκιμασμένο δρόμο της έλευσης στην εξουσία σαν την επόμενη μοναδική εναλλακτική λύση. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους που λέει και ο λαός! Αν πιστεύουν ότι θα είναι απλή διαδικασία η χειραγώγηση του λαού, μετά από τόσα δεινά, πλανώνται πλάνην οικτράν!

Ο κ. Μηλιός και η παρέα του, δεν μπορούν να πείσουν με όρους ήδη ενταγμένους στην ρητορική των εκάστοτε κυβερνώντων στα χρόνια του μνημονίου. Ο λαός πια θέλει καθαρές λύσεις. Αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντί του, και το 30% θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα και πάλι στο 3%!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

One Response to Η μετάλλαξη παίρνει μορφή

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s