Ιμιλιόρι Αγγούρι στον κ@λο σας κύριοι.

αιθαλομιχλη

Γράφει ο Γιάννης Σιδέρης*

Η ερώτηση που έγινε από 41 βουλευτές της ΝΔ προς τον Υπουργό Οικονομικών και αφορούσε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που έχει επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης, επιβεβαιώνει την καθολική άποψη ότι οι πολίτες αυτής της πολύπαθης χώρας, παρακολουθούμε αποσβωλομένοι, ένα θέατρο παραλόγου! Αν και η κίνηση των 41 βουλευτών ελέγχεται ως άκρως υποκριτική -πως αλλιώς να την χαρακτηρίσεις από βουλευτές που ψηφίζουν ναι σε όλα;- ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όταν αποφάσισαν την εξίσωση των δύο ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είχαν υπολογίσει ότι θα απέδιδε στον κρατικό προϋπολογισμό 1,1 δις ευρώ. Στο 11μηνο όμως Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 238 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 80% έναντι του 2009! Επιπλέον επικαλούνται την έκθεση του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή.

Σε δημοσίευμα του fpress.gr εξάλλου στις 8/11, η Κυβέρνηση φαινόταν έτοιμη να θέσει το θέμα στην τρόικα, τονίζοντας την μεγάλη καθίζηση των εσόδων από τα πετρελαιοειδή, που οφείλεται τόσο στην απαγορευτική (έτσι την είχαν χαρακτηρίσει) τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και στην υψηλή τιμή της βενζίνης που έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις των ΙΧ αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υστέρηση στα έσοδα είναι της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ!

Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι δεν θα τεθεί η επανεξέτασή του στην τρόικα, ώστε να μην δημιουργηθεί άλλο ένα σημείο τριβής, δήλωση που διέψευσε ο κ. Στουρνάρας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας και Ύγείας, όπου προσπάθησαν να εκλογικεύσουν την διατήρηση του υψηλού φόρου, παρά τις επιπτώσεις που αυτό επιφέρει αλλά και παρά την αδιαμφισβήτητη αναποτελεσματικότητά του!

Έτσι, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η μειωμένη κατανάλωση φέτος του πετρελαίου θέρμανσης, οφείλεται, άκουσον άκουσον, κυρίως στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε κατά το 2012 καθώς και στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που επεκράτησαν τον περασμένο χειμώνα! Με αυτό το επιχείρημα ο Υπουργός των Οικονομικών, δικαιολόγησε στους πολίτες τα μειωμένα έσοδα από την μειωμένη κατανάλωση! Δεν μας είπε όμως, γιατί δεν θερμαίνονται τα Ελληνικά νοικοκυριά από το αποθεματικό τους, παρά καίνε σε τζάκια και ξυλόσομπες, κυριολεκτικά ότι καίγεται, προκειμένου να ζεσταθούν!

Ας αφήσουμε όμως τον Στουρνάρα και ας δούμε τί απάντησε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης. Αφού αρχικά χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης των δύο φόρων, στην συνέχεια δήλωσε -χωρίς ίχνος ντροπής είναι αλήθεια- πως όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, άθελά του γίνεται δικηγόρος των λαθρεμπόρων!

Ας δούμε αν όντως έχει κάποια λογική βάση και το επιχείρημα του Άδωνη (όχι πως είχαμε καμιά αμφιβολία για την απαράμιλη λογική του). Από δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», που δεν φημίζεται για τον αντιμνημονιακό αγώνα της, με τίτλο «Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων» στις 25/11, ανιχνεύουμε τα εξής: Πρώτα από όλα, τα διαφυγόντα έσοδα από αυτές τις έκνομες δραστηριότητες, υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως! Η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τη ναυτιλία, τις εικονικές εξαγωγές καθώς και την παράνομη διακίνηση από ιδιωτικά πρατήρια, όπου διακινείται αθροιστικά το 50% του πετρελαίου, είναι η αιτία των μειωμένων εσόδων.

Αυτό όμως που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, είναι ο τρόπος που οι Κυβερνώντες, δια των εκπροσώπων τους, αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό για την δημόσια υγεία ζήτημα. Για να γίνει μάλιστα κατανοητό το πόσο σοβαρό είναι ας δούμε τι δήλωσε ένα μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η κ. Άννα Καρακατσάνη επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας: «Πολυάριθμες επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ στην υγεία, που εκδηλώνονται κυρίως με αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από αναπνευστικές και καρδιοαγειακές παθήσεις». Παρακάτω συμπληρώνει μάλιστα ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΡΗΕΙς, αν μειωθεί η ετήσια μέση τιμή ΡΜ10 στα 20μικρογρ./κ.μ. στην Αθήνα, θα αποφευχθούν, πάνω από 5000 πρόωροι θάνατοι ετησίως»!

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία μας. Όλοι; Οι Κυβερνώντες φαίνεται πως είτε δεν τις γνωρίζουν, είτε, το πιθανότερο, δεν τους ενδιαφέρει! Σε μια κίνηση ακραίας αναλγησίας και κυνισμού, ξεκαθαρίζουν ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο πολίτη, ότι το μόνο που τους απασχολεί, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή κατά τις απαιτήσεις της τρόικας με το οποιοδήποτε κόστος για τον λαό!

Τα μεταλλαγμένα αυτά υβρίδια πολιτικών γίνεται ξεκάθαρο πια πως αντιμετωπίζουν τους πολίτες, όχι ως άτομα με ανθρώπινη υπόσταση ως όφειλαν, αλλά σαν απλά υποκείμενα μιας ατελούς λογιστικής πράξης! Ο δοσιλογισμός και η μνημειώδης υποτέλειά τους, τους καθιστά εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου! Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί τι εγκλήματα, κυριολεκτικά, προκαλούν οι πολιτικές που εφαρμόζουν στον Ελληνικό λαό; Έχουν σκεφθεί άραγε, πως είναι να μην μπορείς να ζεστάνεις τα παιδιά σου; Τους απασχόλησε ποτέ ότι υπάρχουν σπιτικά που δεν έχουν ούτε ρεύμα;

Ένα να ξέρουν. Η ιστορία του έθνους μας θα τους καταγράψει -όσο για αυτό να είναι σίγουροι!- ως τους μέγιστους προδότες του λαού που οφείλουν να υπηρετούν, ενός λαού, που σύντομα, πολύ σύντομα θα δώσει την απάντησή του.

*Μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Πάτρας

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: