ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

kanapes

γράφει ο Γιάννης Σιδέρης*

Η παρουσία της κ. Ασημακοπουλου χθες στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, μπορεί να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον εριστική! Συμφώνησε -πως θα μπορούσε να αγνοήσει το προφανές και να διαστρεβλώσει τα γεγονότα;- ότι οι εικόνες στην Ελλάδα είναι σκληρές, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με την εν λόγω κυρία, οφείλεται στις πολιτικές επιλογές των τελευταίων τριάντα χρόνων, κατηγορώντας το πολιτικό σύστημα το οποίο δανειζόταν για κοινωνικές παροχές. Υπεραμύνθηκε της σημερινής κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά οι σκληρές αυτές εικόνες οφείλονται στο ότι είμαστε υπερχρεωμένοι και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε υποστήριξε ότι δεν έχει περισσότερους φόρους!

«Πρόσθετους φόρους ύψους 2,311 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν το 2014 όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή.» , διαβάζουμε από το newsit, και  πραγματικά τι να πει κανείς για το απίστευτο ψέμα της κυρίας αυτής!

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία της, ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε την κατάσταση χρέους»! Δεν μας είπε όμως γιατί το χρέος αυξάνεται! Και τέλος, ολοκλήρωσε την πρωτολογία της λέγοντας: «Βρισκόμαστε στον μοναδικό δρόμο, όπου αν δεν τον παίρναμε, θα είχαμε χειρότερες εικόνες» αναφερόμενη στις φαβέλες της Βραζιλίας και τις εικόνες στην Αργεντινή στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ!

Η τρομοκρατία, λοιπόν, συνεχίζεται από τα μέλη της κυβέρνησης. Και μια και ότι έλεγαν μέχρι τώρα, απειλώντας τον λαό με την έξοδο από το ευρώ, όπως η έλλειψη πετρελαίου, φαρμάκων, ενέργειας, ήδη η Ελληνική κοινωνία τα βιώνει στην καθημερινότητά της, αρχίζουν να εφευρίσκουν ακόμη μεγαλύτερες απειλές. Πρώτα απ’ όλα, όλοι πλέον έχουν κατανοήσει πως αυτή ακριβώς, η παραμονή μας στο ευρώ και στην ΕΕ, ενδέχεται να έχει την κατάληξη την οποία παρουσιάζει η κ. Ασημακοπούλου. Ωστόσο, περιμένουν μια διαφορετική πρόταση.

Διαφορετική πρόταση, η οποία σίγουρα δεν μπορεί να εκφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ίδια εκπομπή, πραγματικά λυπήθηκα τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος στο ερώτημα τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση όπου οι «εταίροι» μας δεν θα τρομοκρατηθούν από την παρουσία του κ. Τσίπρα στην διαπραγμάτευση μαζί τους και επιμείνουν στην εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, άρχισε να «ρετάρει» προσπαθώντας να μην απαντήσει με κάθε τρόπο, αναγκάζοντας τον κ. Χατζηνικολάου να τον ρωτήσει, αρκετά επιθετικά είναι αλήθεια: «Δηλαδή θα αλλάξετε τις ισορροπίες στην Ευρώπη;» Η απάντηση του κ. Σκουρλέτη, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε που λέει και ο λαός. Κάτι  προσπαθούσε να αρθρώσει μιλώντας για «κρίση δομική, συστημική, ενός νεοφιλελέυθερου παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος, που μια αριστερά θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές του» ή πάλι για «πρόγραμμα δομικών αλλαγών στο κράτος» και ότι, σαν λύση,  πρέπει «να ξεδιπλώσουμε την πρότασή μας και να δούμε που πάει αυτή η Ευρώπη»!

Και ο Έλληνας πολίτης; Όσο προσπαθεί να παρακολουθήσει την ρητορική Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο επιβεβαιώνεται για την απαξίωσή του προς το πολιτικό σύστημα. Όσο αυτοί προσπαθούν να τον χειραγωγήσουν, είτε με τρομοκρατία, είτε με την αναγκαστική εναλλακτική, τόσο αυτός απομακρύνεται από την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με την σημερινή της μορφή. Και βέβαια, ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό;

Η εμμονή τους στην προσκόλληση της χώρας σε μια ΕΕ η οποία χαράσσει τέτοιες πολιτικές, όπου, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν στην φτωχοποίηση του λαού, τους ταυτίζει στα μάτια του κάθε πολίτη, μια και αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται απλά για διαχειριστές των πολιτικών αυτών, οι οποίες επιβάλλονται από τους δανειστές. Ο Έλληνας πολίτης, όλο και περισσότερο καταλαβαίνει πως εθνική πολιτική χωρίς εθνικό νόμισμα είναι εκ των ων ουκ ανευ!

Στην Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων που διοργάνωσε το ΕΠΑΜ, το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, σπάζοντας το ταμπού της εχγώριας πολιτικής σκηνής, συμπεριλαλαμβανομένου πλέον και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο  Antonino Galloni(1) , τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Ελληνες να φοβούνται την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, πως τέτοιου είδους επιστροφές έχουν γίνει πάμπολλες στην ιστορία και ότι, αντίθετα, είναι το κοινό νόμισμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των λαών.»

Ο Jacques Nikonoff (2) εξέφρασε την ανάγκη μονομερούς εξόδου των χωρών του Νότου και της Γαλλίας από το ευρώ “του φορέα που ενίσχυσε την φρενήρη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης” για να μπορέσουν τελικά να καταπολεμήσουν και τα υψηλά πσοστά της ανεργίας.

Ο  Marco Balestra (3) δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση απάτη και το ευρώ το κυριότερο εργαλείο της για την επιβολή των καταναγκαστικών πολιτικών της που βασίζονται στη βία. Μάλιστα, αναφορικά με την έξοδο των χωρών της Ευρώπης από το ευρώ δήλωσε πως φυσικά και δεν θα είναι αναίμακτο, αλλά αν τελικά σκεφτεί κανείς τις εναλλακτικές, σίγουρα δεν είναι κακό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου του κινήματος “Economia oper icitadini” Giacomo Bracci (4), ο οποίος και υπογράμμισε πως η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να διαμορφώνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους για τα ασθενέστερα στρώματα. Ενώ έτσι θα μπορέσουν να υπερβούν και το θεμελιώδες πρόβλημα της ανεργίας μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της πλήρους απασχόλησης.

Το σημαντικό είναι, όπως φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου στην συγκεκριμένη συνδιάσκεψη αλλά και όπως ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται από τον περίγυρό του, ότι η συζήτηση έχει ανοίξει στην Ελληνική κοινωνία, είτε το θέλει η πολιτική σκηνή και τα συστημικά ΜΜΕ, είτε όχι. Όπως αυτοί ασκούν πολιτικές ερήμην του λαού οι οποίες τον φτωχοποιούν, έτσι και ο λαός, ερήμην τους, «χτίζει» το μέλλον του, στο οποίο οι ίδιοι, όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνονται, αλλά οι τιμωρία τους είναι επιβεβλημένη.

Και για όποιον θεωρεί ότι όλοι αυτοί που μίλησανστην συνδιάσκεψη, είναι κάποιοι γραφικοί Ευρωπαίοι αιρετικοί, ας κοιτάξουν την πολιτική που παράγεται σε μια «αιρετική» χώρα και τα αποταλέσματα αυτής. Πρόκειται για την Ισλανδία. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρός της ερωτάται τι έφταιξε για την κρίση.

Ο ίδιος απάντησε ότι «μας είχε σερβιριστεί η θεωρία ότι όσο πιο απορρυθμισμένη και ελεύθερη η αγορά, όσο πιο πολύ ιδιωτικοποιείς, όλοι θα ευημερούν και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Αυτό όμως ήταν μια ιδεολογιά που μας το παρουσίαζαν ως οικονομική επιστήμη. Βέβαια, συνέχισε ο Ισλανδός Πρόεδρος, όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες, καταλάβαμε ότι αυτή η φόρμουλα ήταν δηλητηριώδης και επικίνδυνη. Η Ισλανδία έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους για τα νοικοκυριά. Οι επικριτές λένε ότι το πρόγραμμα, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική της ικανότητα, ακόμα και να τρομάξει τους ξένους επενδυτές.»

Αλλά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας πιστεύει ότι ο κίνδυνος αξίζει. «Τα άμεσα ωφέλη θα φτάσουν σε σχέδον 80% των ισλανδικών νοικοκυριών, αλλά τα έμμεσα οφέλη που θα φτάσουν στον καθένα. Θα αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη», δήλωσε ο David Sigmundur Gunnlaugsson Η Ισλανδία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από την βαθύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της, αλλά πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με υποθήκες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποπληρώσουν, συμπιέζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε άμεσες απομειώσεις του χρέους των στεγαστικών δανείων και να δώσει σχεδόν άλλο τόσο σε φορολογικές απαλλαγές για διάστημα τριών ετών. Η συμφωνία αυτή ισούται με το 9% της Ισλανδικής οικονομίας που αποτιμάται σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα, γι’ αυτό και δεν προβάλονται αυτά που δεν υποστηρίζουν τον «μονόδρομο» του ευρώ και των αγορών! Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, αγνοώντας όλους αυτούς που υπηρετούν οι δικοί μας πολιτικοί που τώρα βρίσκονται στο προσκήνιο, πράττει υπέρ του λαού του, δείχνοντας τον δρόμο μιας άλλης πολιτικής, που απέχει παρασάγγας από την πολιτική του ευρω-μονόδρομου.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω μια φράση μιας Ιταλίδας ακτιβίστριας. Η  Monia Benini, τόνισε την ανάγκη ο κάθε ένας Ευρωπαίος ξεχωριστά ο οποίος πλήττεται από την πολιτική αυστηρής λιτότητας να συναισθανθεί το χρέος του να αντιδράσει προσωπικά, ώστε κάτι να αλλάξει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ελληνική κοινωνία. Ο καθένας από εμας συνειδητοποιεί το χρέος του, απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στην χώρα του. Και να μην έχουν καμμιά αμφιβολία οι Κυβερνώντες και οι συν αυτώ, ότι η διαδικασία αυτής της συνειδητοποίησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όταν ο λαός πλέον αποφασίσει να τους ανατρέψει, θα το πράξει άμεσα και αιφνιδιαστικά! Και τότε, η επιλογή αυτών θα είναι μονόδρομος!

(1)   Οικονομολόγος, εκπρόσωπος του κινήματος Eurotruffa (=ευρωαπάτη), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Πρόνοιας και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Ο Galloni δίδαξε επίσης βιομηχανική οικονομία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Μοδένα καθώς και στο Ελεύθερο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών (LUISS) της Ρώμης.

(2)   Εκπρόσωπος του Πολιτικού Κινήματος Λαϊκής Χειραφέτησης (m’ΡΕΡ) της Γαλλίας. Μετά την απόλυσή του από το εργοστάσιο μεταλλουργίας, ακολούθησε σπουδές που τον οδήγησαν μέχρι την  Εθνική Σχολή Διοίκησης. Εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στις ΗΠΑ και διετέλεσε πρόεδρος της ΑTTAC France. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 8. Το 2011 υπήρξε ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ «Να βγούμε από το ευρώ ! Να αποκαταστήσουμε την νομισματική μας κυριαρχία»

(3)   Οικονομολόγος μέλος του δικτύου οικονομολόγων Eurotruffa , το οποίο ενημερώνει την ιταλική κοινή γνώμη με παρεμβάσεις, συνέδρια και ομιλίες για τις συνέπειες του ενιαίου νομίσματος για την ιταλική οικονομία.

(4)   Οικονομολόγος, εκπρόσωπος του κινήματος ‘Economia per I citadini’, το οποίο διοργανώνει διαλέξεις για την ενημέρωση της ιταλικής κοινής γνώμης για την ανάγκη νομισματικής και η πολιτικής ανεξαρτησίας μέσω εθνικού νομίσματος και ελέγχου των τραπεζών από το Κράτος.

 *μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Πάτρας

2 Responses to ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

  1. Ο/Η spiros λέει:

    ligo meta to kopsimo ths ekpomphs tou dhmhtrh apo ton alfa tou kontomhna,estelna shedon kathe mera mhnhma apehtheas ston stathmo kai rotousa epimona ton skatokariolh kefalonith manesh giati aneta evgaze hkota melhths hrushs aughs (augokefalous).kai meta apo4-5 fores h apanthsh tou htan epi lexh (ohi allo karvouno)gia ton dhmhtrh,fusika apo tote esvhsa ton stathmo apo to laptop.ola auta me aformh ton titlo.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: