Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων — Η τέταρτη συζήτηση

1461235_398237703640921_1139484715_n

Η τέταρτη συζήτηση που διεξήχθη την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, δεύτερη και τελευταία μέρα της Διεθνούς Συνάντησης για το Χρέος, το Εθνικό Νόμισμα και τη Δημοκρατία που διοργάνωσε το ΕΠΑΜ.

Συντονιστής αυτής της συζήτησης ήταν η Γεωργία Μπάστα, δημοσιογράφος, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΕΠΑΜ.

Pablo Erlantz & Sonia Oronoz:
Εκπρόσωπος του κινήματος Asociación Democracia Real Ya, το οποίο προήλθε από το «κίνημα των πλατειών της Ισπανίας» και το οποίο προωθεί μεταξύ άλλων δημοψήφισμα για την επιστροφή της Ισπανίας σε εθνικό νόμισμα.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος Democracia Real Ya, Pablo Erlantz, ξεσήκωσε πραγματικά το πλήθος. Ήταν σαν να ήρθε από την «πλατεία» για να μιλήσει στην «πλατεία»… «Μας λένε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Κι όμως υπάρχουν πολλές. Το ευρώ δεν μας ενώνει, το ευρώ μας διαχωρίζει. Είναι κόλαση αυτό που ζούμε στο ευρώ», τόνισε ο Ισπανός, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί με όσα συμβαίνουν, να δίνουν Νόμπελ στην ΕΕ, όπως και στον Ομπάμα, ενώ παλαιότερα είχε προταθεί για το βραβείο και ο Χίτλερ»! Οι επιθέσεις κατά των πολιτικών λιτότητας δεν είχαν τελειωμό…

«Οι διασώσεις δεν είναι παρά μόνο μια απλή απαγωγή. Απήγαγαν την οικονομία μας, τη χώρα μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την Εθνική Κυριαρχία μας», υπογράμμισε ο ακτιβιστής. Αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου «δικτατορία», αποκάλυψε στο κοινό ότι οι Ισπανοί «παρακαλούσαμε να βγούν οι Έλληνες από την ΕΕ και Ευρωζώνη για να γλιτώσουμε όλοι»!

Την άποψη ότι «η λύση έρχεται πάντα από το λαό και πως πολιτικός είναι αυτός που διαχειρίζεται τα συμφέροντα του λαού, ενώ αυτοί διαχειρίζονται τα συμφέροντα άλλων», βρήκε σύμφωνο όλο το ακροατήριο, ενώ ο Pablo έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «πιστεύω στην Ένωση των λαών, όμως η ΕΕ δεν είναι ενωμένη Ευρώπη. Εμείς είμαστε η ενωμένη Ευρώπη, όχι οι κοστουμαρισμένοι που εκπροσωπούν τις τράπεζες»!

Anthony Coughlan:
Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Trinity College του Δουβλίνου και διευθυντής τoυ κέντρου έρευνας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης ΄Εθνική Πλατφόρμα’. Το κέντρο συντονίζει τις δράσεις οικονομολόγων, νομικών και άλλων επιστημόνων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας , της δημοκρατίας και της συνεργασίας των κρατών της Ευρώπης.

«Πριν η Ιρλανδία μπει στην Ευρωζώνη, η χώρα είχε διανύσει την πιο καλή της περίοδο», ανέφερε ο Antony Coughian, καταρρίπτοντας αμέσως μετά όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για οριστική έξοδο της χώρας του από την επιτήρηση. «Η επιτήρηση του ιρλανδικού κράτους θα συνεχιστεί, όπως και το καθεστώς λιτότητας», ανέφερε. «Στην ΕΕ έχουμε γερμανική κυριαρχία. Τα δημοκρατικά δικαιώματα θα αφαιρούνται από του λαούς και θα προστίθενται στις δομές της ΕΕ», δήλωσε ακόμη χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «το εθνικό νόμισμα είναι η οδός για να γυρίσουμε στο εθνικό κράτος».

Janus Putkonen:
Ακτιβιστής, ιδρυτής του εναλλακτικού διαδικτυακού δικτύου ενημέρωσης http://www.verkkomedia.org, επισήμου συνεργάτη για την Φινλανδία μέσων ενημέρωσης όπως Russiiskaya Gazeta, Russia Today, PressTV, RIA Novosti, SANA, Prensa Latina, Fars News, Al-Manar, Ma’an News, Antiwar, Infowars, Global Research κλπ.

«Γράφεται ιστορία σήμερα. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια συζήτηση», ανέφερε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο Januw Putknonen. «Έχουμε έναν κοινό αγώνα για τον λαό. Αυτή η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που μας ‘πούλησαν’. Εμάς δεν μας ρώτησαν τίποτα, μας εξαπάτησαν», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχουν λάθη τώρα. Πρέπει να υπάρχει πλάνο. Πρέπει να απελευθερωθεί ο λαός της Ελλάδας, ώστε να ανακτήσει τη Δημοκρατία όλος ο κόσμος».

Alberto Montero:
Οικονομολόγος, πρόεδρος του ‘Κέντρου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών -CEPS’, πολιτικού οργανισμού που για πάνω από μία δεκαετία παρέχει τεχνικές, οικονομικές και νομικές συμβουλές στις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Ισημερινού και της Παραγουάης.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ισπανού Alberto Montero… «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για την ανάκτηση της Δημοκρατίας στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία», ανέφερε κατά την έναρξη, τονίζοντας σε κάθε τόνο πως «η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη διέξοδος»! Αφού ανέφερε πως αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στην Ευρώπη μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με «πόλεμο», ζήτησε από όλους «να έρθουμε σε ρήξη με την Ευρώπη του κεφαλαίου, που συμβολίζεται από το ευρώ». Ο ίδιος είπε ότι «στο πλαίσιο της ευρωζώνης δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τις περιφερειακές χώρες, ώστε να πάψουν να είναι προτεκτοράτα. Το ευρώ είναι όπλο μαζικής καταστροφής, καταστρέφει ο,τι έχουμε. Όλο το σχέδιο της ΕΕ έχει χτιστεί γύρω από το ευρώ και όχι γύρω από τους λαούς. Μόνη λύση η ρήξη με το ευρώ. Δεν μπορεί να τελειώσει η κρίση χωρίς ρήξη».

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Μέρος των κειμένων από το Χωνί.
Η αρχική φωτογραφία από το ΕΠΑΜ 3Β.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα της Διεθνούς Συνάντησης

Προηγούμενο: Η τρίτη συζήτηση

Επόμενο: Κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης των Αθηνών

One Response to Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων — Η τέταρτη συζήτηση

  1. Ο/Η ΕΠΑΜ Αίγινας λέει:

    […] [Video] Συζήτηση 2 […]

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: