Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων — Η τρίτη συζήτηση

1474552_398237660307592_255746532_n

Η τρίτη συζήτηση που διεξήχθη την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, δεύτερη και τελευταία μέρα της Διεθνούς Συνάντησης για το Χρέος, το Εθνικό Νόμισμα και τη Δημοκρατία που διοργάνωσε το ΕΠΑΜ.

Συντονιστής αυτής της συζήτησης ήταν ο Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας.

Hördur Torfason
Ακτιβιστής, καλλιτέχνης, εμπνευστής και επικεφαλής της «ειρηνικής ισλανδικής επανάστασης» του 2008. Όταν η ισλανδική οικονομία κατέρρευσε τον Οκτώβριο του 2008, ο Torfason στεκόταν επί μήνες μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου και ρωτούσε δύο απλές ερωτήσεις: «τι συνέβη στην χώρα μας» και «τι πρόκειται να κάνουμε». Σιγά σιγά σχηματίστηκε ολόκληρο λαϊκό κίνημα, το οποίο εξανάγκασε σε παραίτηση και δίκη την κυβέρνηση της Ισλανδίας καθώς και των επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και της εθνικής τράπεζας, την μονομερή ακύρωση του ισλανδικού χρέους και την δημιουργία νέου Συντάγματος. Εθνικός ήρωας στην πατρίδα του ο Torfason περνάει τώρα τον χρόνο του ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο διηγούμενος την γλυκόπικρη ιστορία της Ισλανδίας και μοιράζοντας εμπειρίες και τακτικές με κινήματα σ’ όλον τον κόσμο.

Ο κ. Torfason μετείχε, το χειμώνα του 2008-2009 στην «Επανάσταση της Κατσαρόλας». Ακτιβιστής επί χρόνια, δεν θα μπορούσε να λείψει από την… πλατεία σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα του. Η κατάσταση, που βίωσε –όπως την περιέγραψε- δεν διαφέρει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.

«Μας ζητούσαν να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να αφήσουμε αυτούς να μεριμνήσουν για εμάς. Δεν το δέχθηκα. Στάθηκε έξω από το κοινοβούλιο, ρωτώντας τι συνέβη με την πατρίδα μου», ανέφερε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβω ότι ο κόσμος ήταν φοβισμένος. Ότι τα ΜΜΕ δεν επιτελούσαν το καθήκον τους, καθώς ήταν εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα»! Οι συνοδοιπόροι του και ο ίδιος δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Οι συγκεντρώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο κόσμος στις πλατείες αυξανόταν. «Το ίντερνετ έγινε το πιο σημαντικό μας εργαλείο», τόνισε ο κ. Torfason, εξηγώντας ότι «μπορεί τα αποτελέσματα να είναι πολύ δύσκολα να τα επιτύχεις και ο κόσμος να απογοητεύεται, όμως τα αιτήματά μας μετά από αγώνα δικαιώθηκαν»!

Ο ίδιος επέμεινε ότι «η ισχύς των ανθρώπων του χρήματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Μετά από την επανάσταση, στην Ισλανδία υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση» και έστειλε μήνυμα προς όλους: «έχουμε καθήκον να είμαστε σε επιφυλακή. Να είμαστε θεματοφύλακες της κοινωνίας μας»!

Antti Pesonen:
Ακτιβιστής, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Φινλανδίας, το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Φινλανδίας από την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ.

«Αν θέλουμε ισορροπία, δεν μπορούμε να μένουμε στατικοί», ανέφερε ο Antti Pesonen, προσθέτοντας ότι «η Εθνική Κυριαρχία υπάρχει όταν το κράτος έχει τη δική του νομοθετική εξουσία και όπως καταλαβαίνετε μέσω της ΕΕ δεν υπάρχει Εθνική Κυριαρχία»! Ο ίδιος, πιάνοντας εξηγώντας την κατάσταση, τόνισε πως «η οικονομία και οι αγορές θα πρέπει να υπηρετούν τον λαό και όχι να συμβαίνει το αντίθετο. Στην παρούσα φάση, μόνο το εθνικό νόμισμα μπορεί να προσφέρει λύση».

Ο κ. Pesonen δήλωσε, επίσης, πως «η Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ο ύστατος σκοπός. Ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την κυριαρχία δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

Pedro Montes
Οικονομολόγος, μέλος της κίνησης Socialismo 21. O Montes υπήρξε από τους πρώτους επικριτές του ευρώ και με το βιβλίο του «Η ημιτελής ιστορία του ευρώ» πριν από 11 χρόνια προέβλεψε τα σημερινά προβλήματα της Ευρώπης. Επί 36 χρόνια εργάστηκε στο Κέντρο Ερευνών της Τράπεζας της Ισπανίας. Σήμερα συμμετέχει στις λαϊκές συνελεύσεις πολλών πόλεων της Ισπανίας αναλύοντας την ανάγκη επιστροφής της Ισπανίας σε εθνικό νόμισμα.

Ως «ανώριμη» έκρινε τη σύνδεση χωρών, με τόσες διαφορές, μέσω ενός κοινού νομίσματος, ο Ισπανός Pedro Montes. «Η κρίση βρισκόταν και εκκολαπτόταν στην καρδιά του ευρώ», ανέφερε ο ίδιος, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση για τις χώρες του νότου «εφιαλτική» την ώρα που οι πολιτικοί «εμβαθύνουν την κρίση για να την… ξεπεράσουν»! Και στην Ισπανία, όμως, κυριαρχεί το ίδιο σκηνικό. «Η κυβέρνηση πουλάει φούμαρα ότι βγαίνυμε από την κρίση, με μόνο στόχο να κερδίσει χρόνο», υπογράμμισε ο Pedro Montes και πρόσθεσε ότι «χρέος δικό μας είναι η δημιουργία εναλλακτικής, που μετά την έξοδο από το ευρώ, θα δώσει στην ισπανική κοινωνία διεξόδους. Πρέπει να σπάσει η θηλιά που ακούει στο όνομα ευρώ».

James Reynolds:
Αντιπρόεδρος του «Campaign for an Independent Britain», οργανισμού-ομπρέλλας όλων των ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων της Βρετανίας ήδη από την δεκαετία του ’60.

«Αγαπούμε την Ευρώπη, μισούμε την Ευρωζώνη», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο James Reynolds τονίζοντας πως «αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η δημοκρατική διακυβέρνηση στις χώρες. Θέλουμε τις χώρες μας πίσω»! Για «παράδοση» των λαών στα χέρια των λίγων, από μέρους των πολιτικών, έκανε λόγο ο Άγγλος ακτιβιστής, ενώ είπε ότι «οι Βρυξέλλες δεν έχουν πάρει μόνες τους τις εξουσίες, οι χώρες –μέσω πολιτικών και αξιωματούχων- τις παρέδωσαν». Έκλεισε την τοποθέτηση του, αναφέροντας πως ο ίδιος και οι συμπατριώτες του θαυμάζουν τους Έλληνες και για τον σημερινό τους αγώνα!

William Mallinson:
Ιστορικός, πρώην διπλωμάτης και καθηγητής ιστορίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο New York College στην Αθήνα, όπου ζει από το 1994. Είναι επίσης ερευνητής διπλωματικών εγγράφων σχετικών με τις ελληνο-βρετανικές σχέσεις και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

«Ευρώπη και Ελλάδα από το όνειρο στον εφιάλτη», ήταν ο τίτλος της τοποθέτησης του William Mallinson, ο οποίος ξεκαθάρισε –σχεδόν από την αρχή- πως «το σχέδιο των Γερμανών τη δεκαετία του 1940, μοιάζει πολύ με το σημερινό τους πλάνο». «Καρφί» έριξε ο ίδιος και για το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το χαρακτήρισε ως «παράθυρο για δημόσιες σχέσεις», ενώ έστειλε μήνυμα για «να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι από την Ευρώπη, αφού χωρίς καθόλου Ευρώπη δεν θα μπορέσουμε να αντιταχθούμε στη Γερμανία»! Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να καταστρέψουμε την αρνητική πτυχή της Ευρώπης»!

Artem Vasiliev:
Oικονομολόγος, κοσμήτωρ του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Βιομηχανικού και Οικονομικού Πανεπιστημίου “Συνέργεια” της Μόσχας.

Ο Ρώσος καθηγητής ανέλυσε όλα τα οικονομικά στοιχεία –των τελευταίων ετών- της Ελλάδας, εξηγώντας πως «οι ακολουθούμενες πολιτικές ήταν καταστροφικές. Η συρρίκνωση έχει μεγάλη επίπτωση στην Ελλάδα, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν πνίξει το λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά!

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Μέρος των κειμένων από το Χωνί.
Η αρχική φωτογραφία από το ΕΠΑΜ 3Β.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα της Διεθνούς Συνάντησης

Προηγούμενο: Η δεύτερη συζήτηση

Επόμενο: Η τέταρτη συζήτηση

One Response to Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων — Η τρίτη συζήτηση

  1. Ο/Η ΕΠΑΜ Αίγινας λέει:

    […] [Video] Συζήτηση 1 […]

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: