Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων — Η δεύτερη συζήτηση

1483433_595489017167002_1923713314_n

Η δεύτερη συζήτηση που διεξήχθη το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, πρώτη μέρα της Διεθνούς Συνάντησης για το Χρέος, το Εθνικό Νόμισμα και τη Δημοκρατία που διοργάνωσε το ΕΠΑΜ.

Συντονιστής αυτής της συζήτησης ήταν η Μαριάνα Τόλια, δημοσιογράφος.

Jacques Nikonoff:
Εκπρόσωπος του Πολιτικού Κινήματος Λαϊκής Χειραφέτησης (m’ΡΕΡ) της Γαλλίας. Μετά την απόλυσή του από το εργοστάσιο μεταλλουργίας, ακολούθησε σπουδές που τον οδήγησαν μέχρι την  Εθνική Σχολή Διοίκησης. Εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στις ΗΠΑ και διετέλεσε πρόεδρος της ΑTTAC France. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 8. Το 2011 υπήρξε ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ «Να βγούμε από το ευρώ ! Να αποκαταστήσουμε την νομισματική μας κυριαρχία»

Ο Jacques Nikonoff εξέφρασε την ανάγκη μονομερούς εξόδου των χωρών του Νότου και της Γαλλίας από το ευρώ «του φορέα που ενίσχυσε την φρενήρη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» για να μπορέσουν τελικά να καταπολεμήσουν και τα υψηλά πσοστά της ανεργίας.

A.Villarosa
Στο πλαίσιο της συζήτησης παρέμβαση πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Beppe Grillo, «movimiento de 5 stelle» ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η στάση που τηρεί το κόμμα στο ζήτημα εντός ή εκτός ευρώ η Ιταλία, δήλωσε πως τάσσονται υπέρ του να διενεργηθεί δημοψήφισμα στο οποίο και ο Ιταλικός λαός θα κληθεί να απαντήσει, εφόσον πριν έχει ενημερωθεί κατάλληλα.

Marco Balestra:
Οικονομολόγος μέλος του δικτύου οικονομολόγων Eurotruffa , το οποίο ενημερώνει την ιταλική κοινή γνώμη με παρεμβάσεις, συνέδρια και ομιλίες για τις συνέπειες του ενιαίου νομίσματος για την ιταλική οικονομία.

Την ανάγκη ύπαρξης μιας παντιέρας που θα ξεπερνά τα έθνη και θα δείχνει πως οι προθέσεις τους δεν βασίζονται στον εθνικισμό, ώστε να αντιμετωπίστεί πια «η χρηματοπιστωτική εξουσιά που ενθαρρύνει τις πολιτικές λιτότητας για να αυξήσει τα πλούτη της και να έχει μεγαλύτερη εξουσία», υπογράμμισε και ο Marco Balestra.

Δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση απάτη και το ευρώ το κυριότερο εργαλείο της για την επιβολή των καταναγκαστικών πολιτικών της που βασίζονται στη βία. Μάλιστα, αναφορικά με την έξοδο των χωρών της Ευρώπης από το ευρώ δήλωσε πως φυσικά και δεν θα είναι αναίμσκτο, αλλά αν τελικά σκεφτεί κανείς τις εναλλακτικές, σίγουρα δεν είναι κακό.

Giacomo Bracci:
Οικονομολόγος, εκπρόσωπος του κινήματος ‘Economia per I citadini’, το οποίο διοργανώνει διαλέξεις για την ενημέρωση της ιταλικής κοινής γνώμης για την ανάγκη νομισματικής και η πολιτικής ανεξαρτησίας μέσω εθνικού νομίσματος και ελέγχου των τραπεζών από το Κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου του κινήματος «Economia oper icitadini» Giacomo Bracci, ο οποίος και υπογράμμισε πως η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να διαμορφώνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους για τα ασθενέστερα στρώματα. Ενώ έτσι θα μπορέσουν να υπερβούν και το θεμελιώδες πρόβλημα της ανεργίας μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της πλήρους απασχόλησης.

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Μέρος των κειμένων από το Χωνί.
Η αρχική φωτογραφία από το verkkomedia.org

Επιστροφή στα Περιεχόμενα της Διεθνούς Συνάντησης

Προηγούμενο: Η πρώτη συζήτηση

Επόμενο: Η τρίτη συζήτηση

One Response to Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων — Η δεύτερη συζήτηση

  1. Ο/Η ΕΠΑΜ Αίγινας λέει:

    […] [Video] Συζήτηση 2 […]

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: