Κοινή λογική

Image

γράφει ο Γιάννης Σιδέρης

Με πολύ μεγάλη άνεση, επικοινωνιακή ευχέρεια και αρκετή αυτοπεποίθηση, που κατά πάσα πιθανότητα εκπορεύεται από τους χειρισμούς της εντολοδόχου κυβέρνησης, ο κος Τσίπρας εμφανίστηκε προχθές στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «ενικός».

Με λόγο απλό, δεν φάνηκε σε καμιά στιγμή να χάνει τον έλεγχο, και μάλιστα, όπου το έκρινε ως αναγκαίο, απαντούσε ακόμη και επιτιθέμενος προς  τους πολίτες.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Έδωσε πειστικές απαντήσεις στον λαό; Φάνηκε να πείθει με τα λεγόμενά του; Στο ερώτημα αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση, κατά την προσωπική μας άποψη πάντα.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ  ΚΑΙ  ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ  ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στο αναμενόμενο και κυρίαρχο ερώτημα, τι θα πράξει ως κυβέρνηση, απάντησε:
«Άλλο η δανειακή σύμβαση, άλλο το μνημόνιο. Το μνημόνιο θα ακυρωθεί το ίδιο βράδυ της εκλογής μας. Αυτό το γνωρίζουν μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν γίνεται αλλιώς, μια και βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση στην χώρα.
Όσον αφορά την δανειακή σύμβαση, η διαπραγμάτευσή της είναι απαραίτητη γιατί η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι θα επιδιώξει  μια λύση που θα είναι επωφελής για όλους.»

Στο ερώτημα, αν δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση, αν υπάρχει πλάνο β΄, απάντησε πως, το κόμμα του, δεν θέλει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά αν χρειαστεί θα το πράξει.

Παρακάτω διευκρινίζει: «Μονομερής ενέργεια δεν είναι να πάει η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ένα νόμο στη βουλή. Αν δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, η συζήτηση πρέπει να είναι άλλη. Δεν ερωτήθηκε ο λαός για την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Μονομερείς ενέργειες θα υπάρξουν αν υποστούμε εκβιασμούς, όπως διακοπή χρηματοδότησης. Το όπλο μας είναι να σταματήσουμε να πληρώνουμε τόκους. Αυτά όμως είναι ακραία σενάρια και δεν πιστεύω ότι θα τα δούμε, γιατί κανείς δεν θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα»

ΧΡΕΟΣ

Για το χρέος είπε ότι, απαιτείται Ευρωπαϊκή λύση και ότι  θα επιδιώξει διεθνή διάσκεψη ανάλογη με αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το1953, όπου προέκυψε συμφωνία για το χρέος της Γερμανίας.

ΒΟΥΛΗ

«Ξέρετε, οι απαντήσεις στην βουλή, δεν είναι πάντα διαφωτιστικές και αυτό είναι θέμα για την λειτουργία της δημοκρατίας. Οι απαντήσεις που δίνονται είναι γενικόλογες και περιγραφικές. Οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες και απλά η βουλή καλείται να τις επικυρώσει.»

ΕΘΝΙΚΟ  ΝΟΜΙΣΜΑ

«Η συζήτηση για το εθνικό νόμισμα, είναι σα να πιάνει το σπίτι μας φωτιά και εμείς να θέλουμε να φύγουμε από το κλιμακοστάσιο, αντί να προσπαθούμε να την σβήσουμε. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να έχεις ασφάλεια, γιατί αν δεν είσαι προσδεμένος με ένα ισχυρό νόμισμα, θα ξεκινήσει κατρακύλισμα από τις αγορές

ΕΙΝΑΙ  ΛΥΣΗ;

Άραγε αυτά που υποστηρίζει ο κος Τσίπρας, είναι λύση για την χώρα; Ας προσπαθήσουμε να δούμε, επί της ουσίας τι μας προτείνει ο κος Τσίπρας.
Κατ’ αρχήν, ό,τι λύση προτείνει (χρέος, δανειακές συμβάσεις) περνά μέσα από την Ευρώπη. Θεωρεί πως μόνο μέσα στα πλαίσια της ΕΕ μπορεί και πρέπει να δοθεί λύση, με την δημιουργία ενός μετώπου των χωρών του Νότου που θα εμποδίσει τις επιδιώξεις των «πλεονασματικών» χωρών του Βορρά προεξαρχούσης της Γερμανίας και θα επιβάλλει αναπτυξιακές πολιτικές. Ακόμη και για το μεταναστευτικό, διαπραγμάτευση προτείνει!

Και εδώ ξεκινούν οι πρώτοι προβληματισμοί. Πρώτα απ’ όλα, είναι ή δεν είναι η ΕΕ κυριαρχούμενη από τους μεγαλοτραπεζίτες; Είναι ή δεν είναι οι πολιτικοί που την εκφράζουν θεσμικά, όργανα των αγορών; Αν δεν ήταν, τότε γιατί καταστρέφουν λαούς προς όφελος τοκογλύφων; Αν δεν προωθούσαν τα συμφέροντα μεγαλοεπενδυτικών τραπεζικών οργανισμών, τότε γιατί επιβάλλει πολιτικές άκρατου νεοφιλελευθερισμού;

Αν συμφωνήσουμε σ’ αυτό τότε οι επιλογές είναι, εκ των πραγμάτων δύο. Ή αποδεχόμαστε τους όρους που μας βάζουν για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, ή αποχωρούμε, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Γιατί το να προσπαθήσεις, δημιουργώντας έναν συνασπισμό από τις πληττόμενες χώρες, να αλλάξεις την πολιτική της ΕΕ και πάνω σε αυτό να στηρίζεις τις όποιες λύσεις προτείνεις, μοιάζει, τουλάχιστον, έωλο. Πρώτον γιατί το «πάνω χέρι» το έχουν άλλες χώρες άρα δεν είναι βέβαιη η ανατροπή της πολιτικής, και δεύτερον γιατί, ακόμη και αν θεωρήσουμε (και μάλλον έτσι είναι) πως είναι προς το συμφέρον τους, ποιός μπορεί να εξασφαλίσει την συνεργασία των κυβερνήσεών τους προς αυτήν τη κατεύθυνση; Θεωρεί πιθανό ο Ραχόι ή ο Λέτα να συνηγορήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Αν ναι, από πού εκπορεύεται η συγκεκριμένη αισιοδοξία; Έχει κάνει κάτι προς αυτήν τη κατεύθυνση; Ας το καταθέσει στον Ελληνικό λαό! Αν όχι, τότε που το στηρίζει; Έχει μήπως διαβεβαιώσεις από αριστερά κόμματα του Νότου; Πώς όμως μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα έχουν στο άμεσο μέλλον κυβερνητικούς ρόλους στις χώρες τους;
Το να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρα, και μετά να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες  συνασπιζόμενες με αυτήν, έχει υπολογίσει πόσο χρόνο μπορεί να πάρει; Και τι θα πράξει έως τότε μια και θα είναι απομονωμένος; Πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του λαού; Θα προβεί σε moratorium; Δεν θα αποπληρώνει τους τόκους; Και με τα χρεολύσια τι θα κάνει; Πως θα τα πληρώνει αν σταματήσει η χρηματοδότηση; Θα κάνει στάση πληρωμών;

Λέει ότι θα διαχωρίσει τα μνημόνια από τις δανειακές συμβάσεις, ώστε να τα καταργήσει και να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις. Αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να το δεχθούν οι δανειστές μας, μια και τα μνημόνια, δεν είναι παρά οι όροι των συμβάσεων, πράγμα που σημαίνει πως με την κατάργησή τους, ακυρώνει ουσιαστικά και τις συμβάσεις. Άρα τι θα διαπραγματευτεί;

Για το χρέος είναι σαφής απάντηση αυτή; Ακόμη κι αν επιτύχει μια διεθνή διάσκεψη όπως αυτή του 1953 για την Γερμανία, είναι βέβαιος ότι δεν θα μας αναγκάσουν να αναγνωρίσουμε μεγάλο μέρος αυτού; Και αν συμβεί αυτό γιατί να το επωμισθεί αυτό το βάρος ο Ελληνικός λαός; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

Για το νόμισμα απαντάει με μεγάλη σαφήνεια. Δεν πρόκειται να ρισκάρει έξοδο από την ευρωζώνη. Θεωρεί πως πρέπει το νόμισμα της χώρας να είναι συνδεδεμένο με κάποιο ισχυρό νόμισμα. Ρωτάω λοιπόν: όπως η Αργεντινή; Δεν γνωρίζει ότι το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής κρίσης έχει να κάνει (και) με το ευρώ; Δεν γνωρίζει ότι την όποια ρευστότητα της χώρας την παρέχει η ΕΚΤ; Κύριε Τσίπρα θα συμφωνήσω με την παρατήρησή σας ότι όταν πιάσει φωτιά το σπίτι, δεν φεύγεις από το κλιμακοστάσιο, παρά προσπαθείς να σβήσεις την φωτιά. Μόνο που η φωτιά είναι το ίδιο το ευρώ!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Επικοινωνιακός λοιπόν ο κος Τσίπρας, φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις, σε σχέση πάντα με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ωστόσο ο λαός περιμένει ακόμη απαντήσεις. Απαντήσεις που δεν έδωσε προχθές. Περιμένει απαντήσεις με λόγια ξεκάθαρα και όχι ευχολόγια. Περιμένει απαντήσεις που θα του δείξουν έναν άλλον δρόμο, διάφορο από αυτόν που ήδη του σέρβιραν και ο οποίος περνά μέσα από την οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση με του «εταίρους». Ο λαός περιμένει απαντήσεις  ρηξικέλευθες, επαναστατικές, ανατρεπτικές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας (αλήθεια, θα διώξετε τον Ράιχενμπαχ και τους ακολούθους του που έχουν εγκατασταθεί στα υπουργεία μας;) και το πολίτευμά μας σε μια άλλη περίοδο, πραγματικής δημοκρατίας.
Αν δεν μπορείτε ή δεν είστε σε θέση να δώσετε απαντήσεις, να είστε σίγουρος πως, ακόμη κι αν στο μέλλον κυβερνήσετε τη χώρα, θα έχετε την ίδια τύχη με τον ΓΑΠ , τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά!

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: