Τζάμπα μάγκας.

   Image

 

γράφει ο Γιάννης Σιδέρης

 

    Θέλοντας να διατηρήσει την εικόνα που επικοινωνιακά αυτός και το επιτελείο του έχει επιλέξει να εμφανίζεται ενώπιον του λαού, ο  Α. Σαμαράς, προέβη σε ένα ακόμη διάγγελμα – παραλήρημα, χρησιμοποιώντας αυτήν τη φορά, το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του.
 
Μπροστά λοιπόν σε ένα ακροατήριο χειροκροτητών, ο πρωθυπουργός της χώρας, επιδόθηκε για μια ακόμη φορά σε λεονταρισμούς και απειλές προσπαθώντας, απεγνωσμένα είναι αλήθεια, να μας πείσει πως πρόκειται για έναν αποφασιστικό ηγέτη, ο οποίος θα πατάξει τους ανομούντες και θα οδηγήσει την χώρα, εκ του ασφαλούς, στον δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας.
 
Και ενώ συνέχισε να συντηρεί την θεωρία περί «των δύο άκρων», αναλώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του, ένα σημείο που αφορούσε την οικονομία φαίνεται να θέτει αυτήν τη θεωρία σε άλλη βάση.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκεκριμένα, ως προς την οικονομία, συνέχισε να προωθεί, την πρωτοφανούς παραλογισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας θεωρία του περίφημου πια success story. Και ενώ διαβεβαίωσε πως «Η Ελλάδα σταθερά, βήμα-βήμα, την κρίση την ξεπερνάει», ενώ δήλωσε εμφαντικότατα ότι «Μέχρι πριν λίγο, αμφισβητείτο από πολλούς ότι η ανεργία θα φρενάρει και θα αρχίσει να μειώνεται. Τώρα ελάχιστοι το αμφισβητούν..», όπως επίσης και «Μέχρι πριν λίγο, κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν κιόλας τι θα πει «πρωτογενές πλεόνασμα». Τώρα όλοι ξέρουν τι θα πει», επικαλέστηκε δεκάδες δημοσιευμάτων που  «καταδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη πρόοδο της χώρας και περνάνε απαρατήρητα. Και αρκεί ένα μόνο δημοσίευμα που δημιουργεί αμφιβολίες, για να προκαλέσει «θόρυβο» μέσα στην Ελλάδα.»
 
Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα δεκάδες θετικά δημοσιεύματα συνοπτικά.
 
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ    

UBS: Προβλέπει μικρότερο ρυθμό αρνητικής ανάπτυξης για το 2013 από ότι είχε αρχές του έτους προβλεφθεί καθώς και οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως το 0.2% επί του ΑΕΠ για το 2014
 
CREDIT SUISSE: Εξέφρασε πρόσφατα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 – 2015 και τόνισε πως το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί είναι μικρό συγκριτικά με τα ποσά που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα..
 
MORGAN STANLEY: Και αυτή αναθεώρησε προς το θετικότερο την οικονομία της Ελλάδος, αναμένοντας όμως μηδενική ανάπτυξη το 2014 και θετική ανάπτυξη στο 0.4% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρεί όμως δεδομένο ότι θα απαιτηθεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.
 
SOCIETE GENERALE: Αναφερόμενη στο θέμα του χρέους, θεωρεί πως η Ε.Ε. θα το διευθετήσει με αναδιάρθρωση, ωστόσο, παρά τη γενική βελτίωση, αναμέναι συρρίκνωση για το 2014.
 
DEUTSHE BANK: Πολύ θετική έκθεση (αυτό τους έλειπε!), αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, θέτοντας όμως ως βασική προϋπόθεση την συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής, καθώς και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών (τι πρωτότυπο!).
 
ΟΙΚΟΣ MOODY’S:  Διαπιστώνει σημαντική πρόοδο ωστόσο υπογραμμίζει πως η βελτίωση αυτή της οικονομίας, δεν αρκεί για την διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης!
 
Αυτά με μερικές «θετικές» εκθέσεις (που όπως βλέπεται δεν είναι και τόσο θετικές όσο θέλει να τις εμφανίζει ο Σαμαράς), ας δούμε τώρα και μερικά αρνητικά μηνύματα, που ο Α. Σαμαράς αναφερόμενος σε αυτά τόνισε: «Και αρκεί ένα μόνο δημοσίευμα που δημιουργεί αμφιβολίες, για να προκαλέσει «θόρυβο» μέσα στην Ελλάδα.»

 

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΗΣ: Πραγματικό χαστούκι για την κυβέρνηση. Εκτιμά ότι από το β’ εξάμηνο του 2014, όπου και θα έχει καταβληθεί και η τελευταία δόση του προγράμματος χρηματοδότησης, οι πόροι της χώρας, δεν θα επαρκούν ούτε για την πληρωμή των τόκων! Το δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφθεί, με νέο δανεισμό, μείωση επιτοκίων και λήψη νέων μέτρων. Η κυβέρνηση εξετάζει, συνεχίζει η έκθεση, πιεζόμενη  από την τρόικα (για δικούς της λόγους), να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού από τις αγορές.
 
BLOOMBERG:  Η Ελλάδα εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα, τονίζει το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι θα επιτύγχανε τους στόχους, αλλά οι προβλέψεις απεδείχθησαν υπεραισιόδοξες.
 
ΔΝΤ: Στην πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι το 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος και πρωτογενές πλεόνασμα θα δούμε το 2014! Ως το 2016 απαιτούνται μέτρα της τάξης των 6.7 δις. Εκ των οποίων τα 2.9 θα πρέπει να υιοθετηθούν το 2014!
 
WALL STREET JOURNAL:  Αναφέρει κατ’ αρχήν ότι το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται από τον προϋπολογισμό για φέτος, οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση επιστροφής φόρων καθώς και της πληρωμής των χρεών προς ιδιώτες και για το 2014, τονίζει πως οι κατασχέσεις περιουσιών μπορεί να είναι ένας λόγος για τους οποίους το ΥΠ.ΟΙΚ. προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος, χάρη σε μια αύξηση της «φορολογικής συμμόρφωσης»!
 
                           

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Είπατε τίποτα; Το να επιμένει λοιπόν ο Α. Σαμαράς να παρουσιάζει την πορεία της οικονομίας ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής του, μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει σε όσους, απλά ανιχνεύουν στοιχεία, πέρα από αυτά που παρουσιάζει το ΥΠΟΙΚ.
Ο Α. Σαμαράς , θα καταγραφεί στην ιστορία, ως ο πρωθυπουργός, ο οποίος, χωρίς καμιά διάθεση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στηρίζοντας έναν ανεκδιήγητο υπουργό οικονομικών( που εκείνοι επέβαλλαν, ως γνήσιο τέκνο των αγορών), που ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του αμφισβητείται έντονα πια, εξαντλεί την υποτιθέμενη αποφασιστικότητά του στους πολίτες της χώρας του! Παίζει λοιπόν το χαρτί της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας μέχρι τέλους, φτάνοντας στο σημέιο, μέσα στον πανικό του, ακόμη και να απειλεί όσους με στοιχεία αμφισβητούν το success story λέγοντας:
 
«Προσέξτε: Όπως η θεωρία της «καλής και της κακής βίας» τελικά πυροδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό, έτσι και το να αμφισβητείς κάθε επιτυχία της χώρας σου, είναι σαν να καλλιεργείς την απελπισία και να σπρώχνεις τον κόσμο στον εξτρεμισμό.»
 
Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο Σαμαράς. Ότι όποιος διαφωνεί ακόμη και με την οικονομική πολιτική του, θα ενταχθεί στο άλλο άκρο;
Αλλού οι απειλές σου κύριε Σαμαρά. Έχεις εκλεγεί για να προστατεύεις, αν δεν το θυμάσαι, τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όχι των δανειστών.
Ξέρεις πως τους αποκαλεί ο λαός αυτούς που τα βάζουν με τους αδύναμους, ενώ απέναντι στους ισχυρούς κατεβάζουν το κεφάλι; Θα οικειοποιηθώ, έναν χαρακτηρισμό τον οποίο εσείς είχατε χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτικού σας αντιπάλου, θεωρώντας ότι σας ταιριάζει απόλυτα. Είσαι ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ κύριε Σαμαρά και ότι και αν κάνεις πια, ο λαός το έχει αντιληφθεί!

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: