Τα Συντάγματα όλου του κόσμου, σε μία ιστοσελίδα

sintagmata

Τα Εθνικά Συντάγματα υποτίθεται ότι παρέχουν μία βιώσιμη και σταθερή δομή για την άσκηση της εκάστοτε πολιτικής, και παρ’ όλα αυτά μόνο ένα στα δύο ζει για πάνω από 19 χρόνια.

Ένας νέος ιστότοπος που θα συγκεντρώνει όλα τα Συντάγματα του κόσμου, είναι το πιο πρόσφατο σχέδιο της Google και μιας πληθώρας επιστημόνων που μελετούν σχετικά θέματα. Η ιστοσελίδα, που ονομάζεται Constitute, έχει συγκεντρώσει τα συντάγματα από κάθε χώρα του κόσμου και παρέχει ένα εύχρηστο περιβάλλον για εύρεση αλλά και σύγκριση διαφορετικών συνταγμάτων επάνω σε κοινά θέματα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες του πλανήτη να μάθουν η μία από την άλλη και έτσι να αποφύγουν πολιτικές κρίσεις και συγκρούσεις.

Η νέα online βάση δεδομένων με τα συντάγματα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας δήλωσαν ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να μάθει η μία κυβέρνηση, και γενικότερα οι ειδικοί και οι μη ειδικοί σε κάθε χώρα, τι έχει κάνει η άλλη στο παρελθόν, όσον αφορά το Σύνταγμά της.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε έως επτά νέα συντάγματα συντάσσονται κάθε χρόνο κάπου στη Γη, στο πλαίσιο συνήθως κάποιας συνταγματικής μεταρρύθμισης ή αλλαγής καθεστώτος. Ο νέος ιστότοπος επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αναζήτηση ανά χώρα και ανά έτος, καθώς επίσης να ψάχνουν τι προβλέπουν τα διάφορα συντάγματα για επιμέρους ζητήματα.

Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ερευνητών από την οργάνωση σύγκρισης των συνταγμάτων Comparative Constitutions Project. Η αρχική ιδέα «έπεσε» το 2008, όταν υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθούν νέα συντάγματα για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε μια σχετική κεντρική πηγή γνώσεων σχετικά με την παγκόσμια συνταγματική εμπειρία, εύκολα προσβάσιμη από όλους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: