Ο Λαζόπουλος των νοικοκυραίων

f4384d25_mao

Λαζόπουλος ON AIR: Υπέρ του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Λαζόπουλος OFF AIR: Απολύει 5 ανασφάλιστους εργαζόμενους από την εκπομπή του επειδή κάναν στάση εργασίας για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ο λαζόπουλος ξεσπαθώνει κατά της τρόικας / το πλήθος αλαλάζει /  ο λαζόπουλος μιλά για τους ανέργους και δακρύζει on-air / το πλήθος βουρκώνει, ένας κόμπος μέσα σε όλους / ο λαζόπουλος τραγουδά χατζιδάκι / το πλήθος πιάνεται χέρι-χέρι και ονειρεύεται μια θάλασσα πλατιά / ο λαζόπουλος λέει ένα αστείο με την λέξη «κλάνω» / το πλήθος γελά σαν να μην είχε γελάσει ποτέ ξανά / ο λαζόπουλος είναι ο άνθρωπος μας, είναι ο επαναστάτης που δεν μπορέσαμε να γίνουμε εμείς, ο δούρειος ίππος στην καρδιά του συστήματος.

τα φώτα κλείνουν. Ο κόσμος φεύγει. Ο λαζόπουλος βγάζει τα ρούχα της δουλειάς, ξεκολλά τα δάκρυα με τρόπο και τα βάζει στην θήκη που γράφει απ’ έξω «εργαλεία για νοικοκυραίους» / μπαίνει στο ελικόπτερο του κοντομηνά και πάει στο σπίτι του στην πάρο εξουθενωμένος από την επαφή του με τους απλούς ανθρώπους.

ο λαζόπουλος απολύει από την εκπομπή του 5 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ταξιθέτες γιατί την Τρίτη 11-6 κάνανε στάση εργασίας ως συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ / καμία αποζημίωση / καμία επίσημη ενημέρωση / το πλήθος δεν ξέρει, στα αρχίδια του, θα υπάρχουν 5 άλλοι ταξιθέτες που θα τους τακτοποιήσουν στις καρέκλες της αφέλειας, στους καναπέδες του βούρκου για να νοιώσουν άλλη μια τρίτη πως ακουμπάν την επανάσταση.

Με την ανακοίνωση του αυταρχικού κλεισίματος της ΕΡΤ την Τρίτη 11 Ιούνη κόσμος αρχίζει να συρρέει προς το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής σε ένδειξη συμπαράστασης στους απολυμένους εργαζόμενους.

Ανάμεσά τους, 5 ταξιθέτες της τηλεοπτικής εκπομπής «Αλ Τσαντίρι» του Λάκη Λαζόπουλου οι οποίοι συμμετείχαν στην εξάωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Π.Ο.Ε.Σ.Υ. και η οποία ξεκινούσε στις 19:00.

Εξαιτίας της στάσης εργασίας ο καταγγελτικός και αντιμνημονιακός Λάκης Λαζόπουλος δε βγήκε στον αέρα κι έτσι τα πλήθη που τις Τρίτες κατακλύζουν το στούντιο της Κάντζας μαζί με τους τηλεθεατές που παρακολουθούν απ’ το σπίτι έχασαν τον «αγωνιστή» τους να ξεσπαθώνει κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, να τους ψυχαγωγεί και να τους βάζει για ύπνο.

Σήμερα το πρωί, μια εβδομάδα αργότερα, οι 5 ταξιθέτες κάλεσαν την παραγωγή για να μάθουν αν θα πάνε σήμερα να δουλέψουν, στην τελευταία εκπομπή της σεζόν.

Τελικά οι όροι αντιστράφηκαν και ο Λάκης ήταν αυτός που κυριολεκτικά τους πήρε τη δουλειά, «βάζοντάς τους στη θέση τους».

Οι 5 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι πλήρωσαν με την ίδια τους την εργασία την επιλογή τους να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ που ακόμα και το αφεντικό τους θα καλούσε με εκτενές αφιέρωμα, είτε μέσα απ’ την εκπομπή της προηγούμενης Τρίτης, είτε όπως αναμένουμε, απόψε το βράδυ.

Η εργοδοσία μάλιστα δεν έκανε καν τον κόπο να ενημερώσει επίσημα τους εργαζόμενους για τον λόγο που δεν δουλεύουν πια στην εκπομπή.

Άραγε θεωρήθηκε παράνομη η συμμετοχή τους στη στάση εργασίας επειδή δεν τους κάλυπτε το «Σωματείο Μαύρων Εργαζομένων»;

Ο εργαζόμενος στο Λάκη Λαζόπουλο δουλεύει για να μπορεί ο ίδιος ο παρουσιαστής να καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας των άλλων –των κακών- αφεντικών, για να μπορεί να παρακινεί σε ξεσηκωμό δια μικροφώνου και να επικαλείται τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις κόσμου που παίζει στην εκπομπή του.

Σαν εργαζόμενος οφείλεις να είσαι εκεί για να του κάνεις τη δουλειά αρκεί να αναπαράγεις το μοντέλο της εκμετάλλευσης που ο ίδιος αποκηρύσσει στον αέρα.

Σκλάβος πίσω απ’ τα φώτα, για να μπορεί ο κάθε Λάκης αυτού του κόσμου να μιλά κι ο κόσμος να εύχεται να είχαμε κι άλλους σαν αυτόν.

Προς γνώση και συμμόρφωση για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα όταν ο Λάκης αναφωνεί, «θα γίνει της Τρίτης».

Ο διασκεδαστής βρέθηκε σε δύσκολη θέση με την απεργία. Κόσμος είχε πάει με λεωφορεία από την επαρχία για την εκπομπή του.

Αναγκάστηκε να βγει μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς και να πει πως απεργούσαν για συμπαράσταση προς τους απεργούς της ΕΡΤ, είπανε μερικά χαριτωμένα και κάποια φάλτσα τραγουδάκια και χαιρετήθηκαν.

Συμβαίνει και στα καλύτερα τσαντίρια

Όταν στις 11/6 έπεσαν πολύχρωμες μπάρες  στην ΕΡΤ, οι πέντε ταξιθέτες/ ταξιθέτριες της εκπομπής «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» αποφασίσαμε συλλογικά και ομόφωνα να συμμετάσχουμε στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ η ΠΟΕΣΥ και η ΕΤΙΤΑ («Η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ αποφασίσαμε να κηρύξουμε από τις 19:00 έως τις 01:00, στάση εργασίας σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας»). Γνωρίζαμε πως δεν καλυπτόμασταν θεσμικά, μιας και ανήκουμε στο πλήθος των χιλιάδων ανασφάλιστων-αφανών εργατών στα μίντια αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους ανά τον ελλαδικό χώρο. Ακόμα κι έτσι όμως, αποφασίσαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι-ες όχι μόνο λόγω πεποίθησης αλλά και λόγω θέσης. Ειδοποιήσαμε την παραγωγή του Αλ Τσαντίρι Νιουζ πως θα κάνουμε στάση εργασίας, παρ’ όλο που η εκπομπή μέχρι την τελευταία στιγμή επρόκειτο να βγει κανονικά, και κατευθυνθήκαμε στο κατειλημμένο ραδιομέγαρο της Μεσογείων, σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης των απολυμένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Την Τρίτη 18/6 επικοινωνήσαμε με την παραγωγή για να μάθουμε αν θα βγει η εκπομπή και ενημερωθήκαμε πως μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, δεν θα χρειαζόταν να πάμε στην τελευταία εκπομπή της σεζόν διότι απολυθήκαμε.  Η ενημέρωση αυτή φυσικά δεν ήρθε από κάποιο επίσημο στόμα εκπροσώπου της εταιρείας παραγωγής αλλά από συνάδελφους που επιφορτίστηκαν με τον άχαρο αυτό ρόλο. Εξάλλου πως μπορείς να επιδόσεις επίσημα απόλυση σε αυτούς που επίσημα δεν υπάρχουν; Η στάση των αφεντικών του Τύπου δεν μας κάνει καμία εντύπωση καθώς πέντε απολύσεις φαίνονται απλώς σαν μία μικρή κουκίδα σε έναν πολύμορφο χάρτη χιλιάδων απολυμένων στα εγχώρια ΜΜΕ τα τελευταία 3 χρόνια.

Η απόλυσή μας φυσικά δεν αποτέλεσε καμιά έκπληξη, καθώς ήρθε ως κορωνίδα στην επισφάλεια και την εκμετάλλευση που βιώνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της εν λόγω εταιρείας παραγωγής. Για εμάς τις ταξιθέτριες και τους ταξιθέτες του Αλ Τσαντίρι Νιουζ, τα παραδείγματα είναι πολλά. Δεχθήκαμε απειλές για απόλυση και στο παρελθόν με την πρόφαση ότι η παραγωγή δεν βγαίνει οικονομικά και συμβιβαστήκαμε σε μείωση του μεροκάματου προκειμένου να μην απολυθεί κανείς μας. Το σενάριο επαναλήφθηκε όταν ζητήσαμε να λύσει η παραγωγή το πρόβλημα της μετακίνησής μας στην Κάντζα. Ο χώρος εργασίας μας ήταν μια αποθήκη. Η στάση της παραγωγής  απέναντι στα ζητήματα που μας αφορούσαν απαξιωτική και προσβλητική. Η εργασία μας ανασφάλιστη και μαύρη. Σε όλα αυτά συναινούσε και ο Λάκης Λαζόπουλος, αφού αποδέχτηκε την συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής ως διαχειριστή, και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο θα είναι τουλάχιστον υποκριτής.

Παρακολουθήσαμε χτες (Τρίτη 18/6) με μεγάλη προσοχή την τελευταία παράσταση της σαιζόν. Προσέξαμε ότι ο κ. Λαζόπουλος στάθηκε αλληλέγγυος στους, απολυμένους  πια, εργαζομένους της ΕΡΤ την ίδια ώρα που απέλυε τους δικούς του εργαζόμενους επειδή στάθηκαν αλληλέγγυοι στους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ!

Αυτό που συνέβη σε μας συμβαίνει παντού. Από τα αλ τσαντίρια έως τους εργάτες γης και από τις μητροπόλεις έως τα ξεχασμένα χωριά της επαρχίας, σχέσεις εκμετάλλευσης που αποκαλούνται σχέσεις εργασίας, ορίζουν την καθημερινότητα όλων μας. Μισθοί και μεροκάματα ξεφτίλα, ανασφάλιστη/ αδήλωτη εργασία, επισφάλεια, φόβος, ψυχολογική βία, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, μέχρι το σώμα και το μυαλό να μην αντέχουν πια.

Πριν εκχυδαϊστεί εντελώς το γύρω και το μέσα μας να σηκώσουμε κεφάλι και να τα βάλουμε στα ίσα μ’ αυτό που συμβαίνει. Εμείς οι απολυμένοι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Αλ Τσαντίρι Νιουζ, θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε ό,τι προκύπτει από το χρονικό διάστημα της «μαύρης» εργασίας μας.

Ας είναι λοιπόν αυτό το κείμενο μια μικρή προτροπή  – γιατί μικρή είναι η φωνή μας, δεν έχουμε αυταπάτες – να μην αποστρέφεται άλλο πια το βλέμμα από κει που οφείλει να είναι καρφωμένο. Στα μικρά ή μεγάλα «τσαντίρια» του καθενός και της καθεμιάς μας.

Απολυμένοι ταξιθέτες/ ταξιθέτριες του Αλ Τσαντίρι News

Πηγές: Combustions, Εργασιακό Δελτίο, Κατάληψη ΕΣΗΕΑ & Indymedia

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: