Το ΚΥΣΕΑ «πλυντήριο» και η δίκη του Άκη

AKIS_SHMITHS-630x445

Του Κων/νου Φράγκου

Αν δεν μπορείς να δεις την αστεία πλευρά των γεγονότων
τότε δεν έχεις καταλάβει τίποτα.

Κ. Μητρόπουλος

Για τον πολύ κόσμο, ΚΥΣΕΑ είναι ένα από τα πολλά, επιβλαβή, Κυβερνητικά Όργανα χωρίς, ακριβώς, να μπορεί να ερμηνεύσει το τι σημαίνουν τα αρχικά, το αρκτικόλεξο. Θα τον βοηθήσω: Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Άμυνας. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπακτών! Ποιοί έκαναν τις αρπακτές; Δεν θέλει ερώτημα: Τινές Υπουργοί Άμυνας, με τη βοήθεια προμηθευτριών εταιρειών Οπλικών Συστημάτων, συνεπικουρούμενοι από Εθνικούς Προμηθευτές, τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ), άλλες υπηρεσίες του Κράτους και πλήθος παρασίτων και τρωκτικών.

Ειδικότερα, αν ονομάσουμε τη ΓΔΕ λάκκο των λεόντων ή λίμνη με πιράνχας δεν θα πέφταμε έξω. Τα τελευταία γεγονότα και αποκαλύψεις το μαρτυρούν.

Πρώτος διδάξας και ισόβιος, επίτιμος Διευθυντής ο κ. Ιω. Σμπώκος.

Ας δούμε όμως μια περιγραφή του ΚΥΣΕΑ όπως την παρουσιάζει η Ελευθεροτυπία (04-08-03).

«Η ΓΔΕ ετοιμάζει τις εισηγήσεις για εξοπλισμούς, με δικά της κριτήρια, τις οποίες παρουσιάζει στο Ανώτατο Όργανο Επιλογής, το γνωστό ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν Πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ, ΥΠΕΞ, Αναπλ. ΥΠΕΞ., Υπ. Εσωτερικών, Α/ΓΕΕΘΑ κ.α. Εισηγητής ο Γ.Δ. της ΓΔΕ. Απ’ ό,τι φαίνεται, σαφώς, σχετικοί με το θέμα είναι μόνο 2. Ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΘΑ. Οι υπόλοιποι αγνοούν το αντικείμενο. Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι, κατά κανόνα, ο ογκώδης φάκελος κάθε υπόθεσης τίθεται προ των μελών 5’ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συζητούνται 5-6 θέματα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το ΚΥΣΕΑ θεωρείται ανέκαθεν πλυντήριο των αποφάσεων της ΓΔΕ η αλλιώς κουβέρτα συγκάλυψης αμαρτιών της.

Σημειώνεται για ενημέρωση, ότι το αντίστοιχο τουρκικό αποτελείται μόνο από 4: Τον Πρωθυπουργό τον ΥΕΘΑ, τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Υφυπουργό εξοπλισμών. Οι υπόλογοι είναι συγκεκριμένοι και όχι ένα τσούρμο ασχέτων.

Όταν το θέμα θεωρείται ως κατεπείγον οι αποφάσεις λαμβάνονται δια περιφοράς. Στα όρθια, όπως – όπως. Αυτό είναι το ΚΥΣΕΑ και αυτήν την υπόληψη έχει. Να το χαιρόμαστε.

Ένα ακραίο ανάλογο, για τους φίλους του κινηματογράφου, είναι ο Νονός του Κόπολα, όπου τα συμβούλια των αρχιγκάγκστερς μαζεύονταν για να αποφασίσουν πως θα μοιράσουν τη λεία.

Ένα παράδειγμα: Η υπόθεση των Υ/Β:

Αχόρταγος ο πόθος και η απληστία του χρήματος, παρόμοια του Αδού Άσμα-Ασμάτων. Για την οποία κάθονται στο σκαμνί οι Ακοσμπώκοι και ακόμη 16 συναυτουργοί. Είναι ακόμη μία ευκαιρία να ευθυμήσουμε. Σημειώνω απλά.

• Η διαφθορά είναι όπως το ταγκό. Ένας περιπαθής και ερωτικός χορός που χορέυεται από 2. Τον λαδώνοντα και τον λαδονόμενο. Εδώ απουσιάζουν οι λαδώνοντες. Κενό…

• Απουσιάζουν επίσης οι συναυτουργοί των 2 βασικών κατηγορούμενων: Ο τ. Πρωθυπουργός κ. Κων. Σημίτης και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψαν την σκανδαλώδη σύμβαση μετά χειροκροτημάτων. Αν ένας, έστω ένας έλεγε «Που πάτε ρε Καραμήτροι, που μας οδηγείτε;» Τα πράγματα θα κατέληγαν αλλιώς και μην μας πουν ότι δεν ήξεραν. Μερικά δημοσιογραφικά όργανα (όχι, όλα γιατί ο Άκης είχε τρομερό δίκτυο καλοπληρωμένων παπαγαλακίων) ούρλιαζαν.

Ημέρα γιορτής

Το θρυλικό πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1998 ο ιερός Ναός του Ιακώβου Αποστόλου και Αλφαίουστην κάτω Τυθορέα και ο Ιερός Ναός της Αθανασίου και Αβραάμ του Δικαίου στα Σαπουνέικα έπλεαν στην γαλανόλευκη και οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα. Οι παραπάνω όσιοι και άγιοι εόρταζαν. Ακολούθησε λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

Την ίδια ώρα, παρόμοια ήταν η ατμόσφαιρα εορτασμού στην Αίθουσα ΚΥΣΕΑ στο οποίο συνερχόταν το Μέγα Κονκλάβιο των εξοπλισμών. Μεγάλη ημέρα. Εόρταζε το ΑΠΛΗΣΤΟΝ ΚΕΡΔΟΣ, όπως το είχε ονομάσει ο Σοφός Ανάρχασις θα υπογράφονταν οι μεγάλες αποφάσεις όλων των εποχών, μία προς μία μεγάλο σκάνδαλο, αποτιμώμενες εις χρήμα δις!!!

Αντιαεροπορικά Patriot, αντιαρεπορικό TOR-MI και Crotale πυροσβεστικά Α/Φ Canadair, Υποβρύχια, νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη κ.α. Δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλά δις… Όλα μεθοδικά τακτοποιημένα, από Ακοσμώκους με ενημέρωση φυσικά, του κ. Πρωθυπουργού. Η πιο «πιασάρικη» ημέρα για το δίδυμο. Αν βρεθεί ένας να μου αποδείξει ότι έστω μία από τις παραπάνω προμήθειες δεν αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, θα λάβει χρυσούν ωρολόγιον.

Ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Παρόντες οι τότε υπουργοί κ. Παπαντωνίου (οικ.) , Αλ. Παπαδόπουλος (Εσωτ.), Θ. Πάγκαλος (εξωτ,), Βάσω Παπανδρέου (Αναπτ.) Κων. Λαλιώτης (Δημ. Έργων), Γιώργος Ρωμαίος (Δημ. Τάξης), Πτέραρχος Α. Τζογάνης (Α/ΓΕΕΘΑ).

Δεν επιδιώκω να καταδικάσω όλους τους ανωτέρω γιατί διακρίνω μεταξύ τους και έντιμους πολιτικούς όπως ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Σε άλλα ΚΥΣΕΑ θα συναντούσε κανείς τον Ε. Βενιζέλο (φανατικό υποστηρικτή του Άκη), τον κ. Σηφουνάκης, τη κ. Παπαζώη κ.α.

Ο κ. Πρωθυπουργός που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν παρά ένα εκτόσιον άχθος αρούρης, όπως ονομάζει τους άχρηστους ανθρώπους ο Όμηρος, έδωσε τον λόγο στον Άκη ο οποίος δακρύων εξεφώνησε ένα «δεκάρικο» πατριωτισμού. Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον κ. Σμπώκο ο οποίος διάβασε, πέραν των άλλων, την εισαγωγή του για τα Υ/Β. Μια 4σέλιδη γενική και αόριστη διάτρητη έκθεση (χωρίς να αναφέρει κόστος) και βρίθουσα ψευδών (Αντισταθμιστικά κ.λπ. αποφεύγοντας ν’ αναφέρει έκθεση ΠΝ (05.05.98) που άλλα πρότεινε, την «έπνιξε»). Η συνεδρίαση έληξε με τους πάντες συγχαίροντας τον Άκη για τον αγώνα που κάνει για την ενδυνάμωση της αποτροπής. Όλοι αναφωνούν «Ζήτω το έθνος» και αποχωρούν. Μα δεν υποψιάσθηκαν τίποτα; Δεν ήξεραν τι εστί Άκης; Ο Σημίτης δεν μίλησε καθόλου. Είχε βγάλει το θρυλικό μπλοκάκι του και σημείωνε νούμερα υπολογίζοντας τα τεράστια κέρδη – μίζες που θ’ αποκόμιζε ο Άκης, που δεν τολμούσε να τον ελέγξει.

Ένα επίδοξο μέλος της ΚΥΣΕΑ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος Κοσταρίκας, τον οποίο οι κ. Ρέππας, Καστανίδης και Καρχιμάκης ονόμασαν εθνικό κεφάλαιο απουσίαζε συστηματικά από το ΚΥΣΕΑ, δεν πάταγε το πόδι του, άλλοτε προφασιζόμενος κοιλιακά, άλλοτε ανεμοβλογιά και ενίοτε αιμορροΐδες. Έλεγε στους φίλους του «Δεν πλησιάζω εκεί βρωμάει», ενώ έπρεπε να μπει και ν’ αρχίσει τις φωνές, εφόσον εγνώριζε καλά τα τεκταινόμενα. Μέγας πατριώτης. Ο κυρ Θουκυδίδης είχε γι’ αυτόν ετοιμάσει ένα θαυμάσιο αφορισμό:

«Τον μηδέν των δε μετέχοντα – ουκ απράγμονα
αλλά αχρείον νομίζομεν».

(Επιτάφιος)

(Σημ.: Οφείλω να σημειώσω ότι οι εικόνες των οσίων και αγίων που ανέφερα πιο πάνω κοσμούσαν τα γραφεία του κ. Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου και …. βαρόνων των εξοπλισμών).

ΤΟ ΚΥΣΕΑ … Ποιος ο λόγος ύπαρξης;

Σήμερα έχει απαξιωθεί πλήρως. Το άκουσμά του μόνο προκαλεί ιλαρότητα. Θα συνιστούσα με σεβασμό στον Θ. Πάγκαλο να μην επαναλάβει τον αφορισμό «Μαζί τα φάγαμε», γιατί θα παρεξηγηθεί εάν κάποιος αναιδής περιορίσει την έρευνά του στην παρουσία του τ. Αντιπροέδρου στα τσιμπούσια του ΚΥΣΕΑ του οποίου υπήρξε επίλεκτο μέλος. Γιατί εκεί, όντως έπεσε «μεγάλη μάσα».

Γιατί κωφεύουν οι … Κυσεάτες στο δίκαιο αίτημα του Άκη να καταθέσουν, ιδιαίτερα ο Σημίτης, ο Βραχύς, που πρώτος – πρώτος ενέκρινε τα φαγοπότια του Υπουργείου Άμυνας και όχι μόνο;

Ομοίως να εληθεί να καταθέσει και ο διάδοχός του κ. Γ. Παπαντωνίου να μας πει τι παρέλαβε από τον Άκη.

Παρομοίως και οι κ. Μεϊμαράκης – Βενιζέλος – Βασιλάκος να εξηγήσουν γιατί κουκούλωσαν τα όργια. Γιατί αυτή η OMERTA και συναδελφική αλληλεγγύη;

Να κληθεί και ο κ. Καραμανλής να εξηγήσει γιατί «απέπεμψε» τον υπουργό του Σ. Σπηλιωτόπουλο, όταν άρχισε να βγάζει στη φόρα τα σκάνδαλα των Ακομπώκων; Βέβαια ο τελευταίος πληρώνει παράλληλα την δυσπροσαρμοστικότητα και τις αμφιλεγόμενες επιλογές του στο περιβάλλον του συνδικάτου. Έχασε τον θώκο του και καλά να πάθει. Να κληθεί και το «παλικαράκι της φακής» ο Γιωργάκης να εξηγήσει γιατί δεν πλησίαζε το ΚΥΣΕΑ. Έχει δίκιο ο Άκης…

Τα νεότερα φέρουν ότι όχι μόνο το ΚΥΣΕΑ, η κολυμβήθρα, δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται με μία άλλη ώστε να χάνεται, εντελώς, η ευθύνη των υπουργών. Ο κ. Ε. Βενιζέλος (φανατικός υποστηρικτής του Άκη) ως ΥΕΘΑ ίδρυσε και μία επιτροπή της βουλής – άλλη κολυμβήθρα – από όπου θα «λευκαίνονται» οι εξοπλισμοί. Είκοσι της Βουλής και 10 του ΚΥΣΕΑ, άντε να ψάξουν να βρουν ευθύνες υπουργών. Έχει καλυφθεί πλήρως. Το σύστημα, αμετανόητο, κατοχυρώνει περισσότερο την αδιαφάνεια και ενισχύει την διαφθορά.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Θα μπορούσε να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο στο ΚΥΣΕΑ και πριν από αυτό. Δεν το έκανε. Συμφωνούσε γενικώς με ΟΛΑ. Κρίμα. Καλά έκανε ο Παυλόπουλος το 2005 και τον απέβαλε από το ΚΥΣΕΑ χωρίς ο τότε Αρχηγός να διαμαρτυρηθεί για τον κόλαφο. Παγκόσμια πρωτοτυπία: Συμβούλιο, Εξοπλισμών και Άμυνας χωρίς τον Αρχιστράτηγο … Αυτοί είναι οι εξωνημένοι πολιτικοί μας. Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως έλεγε ο Σημίτης.

Επίλογος

Η πολιτική είναι απλά μια σόου μπίζ για παλιανθρώπους.

Γκορ Βιντάλ

Θα κλείσω με κάτι πολύ συγκινητικό. Για να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν ακόμη πατριώτες, Έλληνες, μακράν OFF-SHORE και κομπινών Αληθινοί Έλληνες. Το βρήκα στην Καθημερινή (25/4/2012). Πρόκειται για ένα κειμενάκι που απευθύνει ο κύριος Ιώαννης Σμπώκος στον προϊστάμενό του Υπουργό Αμύνης κ. Απόστολο Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο. «Είμαι υπερήφανος για τον αγώνα που με αξιοπρέπεια τιμή και με σημαντική επιτυχία, από κοινού, για πολλά χρόνια δώσαμε για την πατρίδα, το κόμμα μας καθώς και για το δημόσιο συμφέρον του λαού μας…». Συγνώμη φίλοι μου αλλά δάκρυσα. Άμα ακούω για πατριωτισμούς κλπ. μου έρχεται στο μυαλό ο αφορισμός ενός Εγγλέζου που έλεγε ότι «Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων».

Λίγα χρόνια πριν (04-12-04) ο Γρηγόρης Ρουμπάνης δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό άρθρο στην Ελευθεροτυπία για διαφθορά με τίτλο «Τρία πουλάκια κάθονταν και ρώταγαν τον Σμπώκο…»

Εις υγείαν μας.

Ο Κων. Φράγκος είναι Υπτγος ΕΑ – Αναλυτής θεμάτων Αμύνης – Συγγραφέας
D.E.A. Πανεπ. Paris Ι στην πολιτική Άμυνας

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: