Χύμα Καπνός: Η Φίλιπ Μόρις και ο… Άρης

PS701bulk-600

Αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και γι’ αυτή την κυβέρνηση, την τόσο αδιάντροπα στην υπηρεσία του κεφαλαίου, η ολοσέλιδη καταχώρηση στις κυριακάτικες εφημερίδες: «Όχι στον παράνομο χύμα καπνό. Τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και στερούν κρατικά έσοδα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή συντάξεων ή επιδομάτων».

Υπογράφουν η Παπαστράτος, εταιρεία της Φίλιπ Μόρις Ιντερνάσιοναλ, οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Εμπορίας Καπνού, η Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και τρία υπουργεία: Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας! Αποτελεί πρόκληση όταν τρία υπουργεία υπογράφουν από κοινού μια διαφημιστική καταχώρηση με το ελληνικό παράρτημα μιας μεγάλης πολυεθνικής. Τι έχουμε εδώ; Σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στη διαφήμιση; Και μάλιστα με ψευδή επιχειρήματα, όπως ότι τα φορολογικά έσοδα «θα μπορούσαν» να πάνε σε συντάξεις και επιδόματα, δεν πάνε όμως, γιατί τα καταπίνουν οι τοκογλύφοι – πιστωτές και οι επιδοτήσεις στο κεφάλαιο…

Εν πάση περιπτώσει, τελικά για ποιο λόγο ανησύχησαν η Φίλιπ Μόρις και τα κυβερνητικά τσιράκια; Όχι βέβαια για την υγεία των καταναλωτών, αφού η έννοια της δημόσιας υγείας είναι ασύμβατη με μια μεγάλη καπνοβιομηχανία και μια κυβέρνηση που διαλύει το ΕΣΥ και μας πνίγει στην αιθαλομίχλη. Αυτό που τους ανησύχησε είναι η μεγάλη μείωση των πωλήσεων τυποποιημένων τσιγάρων και καπνού, με αποτέλεσμα μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Καπνοβιομηχανίες και κυβέρνηση κυνηγούν τον χύμα καπνό γιατί περιορίζει κέρδη και φόρους

Χτυπημένοι από τη φτώχεια και με τις τιμές των τσιγάρων στα ύψη, κυρίως λόγω φορολογίας, οι καπνιστές από την εργατική τάξη και το φτωχό λαό έχουν στραφεί στα λαθραία τσιγάρα και στον χύμα καπνό, προερχόμενο κυρίως από ντόπιους καπνοπαραγωγούς, αλλά και από γειτονικές χώρες.

Δημοσιεύματα παρουσιάζουν την κατανάλωση τσιγάρων και καπνού από μη φορολογημένες πηγές να γιγαντώνεται, κινούμενη από 15% – 33%! Ο λόγος είναι απλός. Ένα κιλό καπνού κοστίζει από 20 – 30 ευρώ, ενώ η ίδια ποσότητα συσκευασμένη και φορολογημένη κοστίζει από 170 – 220 ευρώ.

Βεβαίως, ο χύμα καπνός ή το τσιγάρο από την μαύρη αγορά ενέχει επιπλέον κινδύνους για την υγεία των καπνιστών, πέρα από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς είναι άγνωστο εάν έχει γίνει η κατάλληλη επεξεργασία. Το γεγονός ότι εκτίθενται τόσοι καπνιστές είναι ένα ακόμα κτύπημα των συνθηκών φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, που έχουν ρίξει το λαό μας.

Βεβαίως, πολυεθνικές και κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους τα προϊόντα και να συγκεντρώσουν κέρδη και φόρους. Φέρνοντάς μας στο μυαλό ένα απόσπασμα από τον ιστορικό λόγο του Άρη στην Λαμία, στις 22 Οκτώβρη του 1944:

προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν. Ο χωριάτης καπνίζει τον καπνό που παράγει ο ίδιος. Μα τον πείσανε ότι αυτός είναι λαθραίος. Κι ο ίδιος ο χωρικός σου λέει ότι καπνίζει λαθραίο καπνό. Λες και δεν τον έσπειρε αυτός στον τόπο μας, αλλά τον έφερε από την Αμερική.

Γιάννης Ελαφρός

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ, 4/5/2013

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: