Αυτό είναι το πρώτο εκτυπωμένο όπλο στον κόσμο — Σύντομα και στα σπίτια μας

liberatorforbes1

Πριν από οκτώ μήνες, ο Κόντι Γουίλσον αποφάσισε να φτιάξει το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο όπλο στον κόσμο.

Τα κατάφερε.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Γουίλσον, ένας 25χρονος φοιτητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, και ιδρυτής της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Defense Distributed (Διανεμημένη Άμυνα), σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα ψηφιακά αρχεία τρισδιάστατης εκτύπωσης ενός όπλου που το ονομάζει «ο Απελευθερωτής», το οποίο φαίνεται στην αρχική του μορφή, στην παραπάνω φωτογραφία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών.

Και τα δεκαέξι μέρη του πρωτότυπου Απελευθερωτή τυπώθηκαν σε πλαστικό τύπου ABS με έναν 3D εκτυπωτή τύπου Dimension από την εταιρία τρισδιάστατων εκτυπωτών Stratasys. Το μόνο στοιχείο που δεν τυπώνεται είναι ένα μεταλλικό καρφί που χρησιμοποιείται ως καρφίδα πυροδοτήσεως. Το όπλο έχει σχεδιαστεί για να πυροβολεί τυπικές σφαίρες πιστολιού, και η κάνη του μπορεί να αλλάζει προκειμένου να χρησιμοποιούνται σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος.

Τυπικά, το όπλο της οργάνωσης έχει άλλο ένα μη εκτυπώσιμο μέρος: προκειμένου να παρακαμφθεί ο αμερικάνικος νόμος περί Μη Ανιχνεύσιμων Όπλων, προστέθηκε σε αυτό ένα κομμάτι ατσαλιού βάρους 170 γραμμαρίων προκειμένου να εντοπίζεται από τους ανιχνευτές μετάλλων.

Φυσικά, οι χρήστες που θα επιλέξουν να εκτυπώσουν αυτό το όπλο μπορούν να επιλέξουν να μην ακολουθήσουν όλους τους κανόνες. Από την στιγμή που το αρχείο θα ανέβει στο ίντερνετ, ο καθένας θα μπορεί να το κατεβάσει και να εκτυπώσει το όπλο στην ησυχία του γκαράζ ή της αποθήκης του, νόμιμα ή όχι, χωρίς σειριακό αριθμό, άδεια οπλοφορίας, ή άλλα γραφειοκρατικά κολλήματα. «Μπορείς να τυπώσεις μία φονική συσκευή», είχε πει ο Γουίλσον στο Forbes το περασμένο καλοκαίρι. «Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά αυτό θέλουμε να δείξουμε».

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ιδρύθηκε η εταιρία του Γουίλσον, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν αρχεία εκτύπωσης για όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη όπλων και στη συνέχεια να ανέβουν στο ίντερνετ. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο παρακάμφθηκαν οι νόμοι περί όπλων, αλλά και θόλωσαν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ελέγχου της οπλοκατοχής και της λογοκρισίας της πληροφορίας. Μέχρι τώρα, αυτά τα κομμάτια που δημοσιεύθηκαν περιλαμβάνουν γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας πυρομαχικών για AR-15 και Καλάζνικοφ, αλλά και τα σώματα ημιαυτόματων τουφεκίων.

Το όραμα των μελών του οργανισμού αυτού δεν είναι απλά να δημιουργήσουν μία ψηφιακή βάση αρχείων εκτύπωσης για διαφορετικά κομμάτια όπλων, αλλά να κάνουν ευρέως διαθέσιμα και τα αρχεία που χρειάζονται για να εκτυπωθεί και να συναρμολογηθεί από μηδενικής βάσης ένα ολόκληρο όπλο, που να μπορεί να πυροβολεί τουλάχιστον μία σφαίρα.

«Οπότε σκεφτείτε αυτό, ένα αρχείο CAD που να περιέχει όλες τις πληροφορίες για ένα τρισδιάστατα εκτυπώσιμο οπλικό σύστημα. Εάν αυτό το αρχείο διανέμονταν συνεχώς από τουλάχιστον 30 χρήστες, και υπάρχει ακόμα ελεύθερο ίντερνετ, τότε αυτό το αρχείο θα ήταν διαθέσιμο στον καθένα, οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Ένα όπλο θα μπορούσε να βρίσκεται παντού. Οποιαδήποτε σφαίρα είναι πλέον όπλο» δήλωνε ο Κόντι σε ένα βίντεο, παλαιότερα.

Αυτά τα πρώιμα πειράματα και οι αντιλήψεις έκαναν τον Κόντι Γουίλσον έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της κοινότητας τρισδιάστατων εκτυπώσεων. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Stratasys κατέσχεσε έναν εκτυπωτή που είχε νοικιάσει στην Defense Distributed, αφού έμαθε το πώς θα χρησιμοποιούνταν ο εκτυπωτής της.

Ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Στιβ Ίσραελ παρουσίασε πριν από μήνες ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ανανέωνε τον νόμο περί Μη Ανιχνεύσιμων Όπλων με νέες διατάξεις που θα στοχεύανε ειδικά σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα οπλικά μέρη. Σήμερα, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τα σημεία ελέγχου, οι έλεγχοι ιστορικού, αλλά και οι νόμοι περί όπλων θα είναι ελάχιστα χρήσιμοι εάν οι εγκληματίες μπορούν να τυπώσουν τα πλαστικά τους όπλα στο σπίτι και να περάσουν αυτά τα όπλα από ανιχνευτές χωρίς να εντοπιστούν». Προσθέτει πως «όταν άρχισα να μιλάω για το ζήτημα των πλαστικών όπλων πριν από μήνες, μου είπαν πως πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Τώρα που αποδείχθηκε αυτή η τεχνολογία, πρέπει να δράσουμε προκειμένου να επεκτείνουμε την απαγόρευση στα πλαστικά όπλα».

Επιπλέον, τον Ιανουάριο, η εταιρία προσωπικών τρισδιάστατων εκτυπώσεων Makerbot διέγραψε όλα τα οπλικά αρχεία από το Thingiverse, την δημοφιλή ιστοσελίδα που φιλοξενεί τα αρχεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων των χρηστών.

Αυτή η αντίδραση, το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει το Γουίλσον ακόμα πιο αποφασισμένο να αποδείξει ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο όπλο. «Όλοι λένε για την επανάσταση της 3D εκτύπωσης. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί όταν όλοι έχουν τα μέσα παραγωγής; Θέλω να δω ποιο είναι το πραγματικό δυναμικό γι’ αυτό το εργαλείο. Μπορεί να τυπώσει ένα όπλο;» δήλωσε ο Γουίλσον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί.

Νεώτερα εντός των ημερών. Προς το παρόν, δείτε άλλη μία φωτογραφία από το πρωτότυπο όπλο.

Screen-Shot-2013-05-02-at-8.02.06-PM

Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: