Ο Λευκός Οίκος δεν αναγνωρίζει πλέον την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

whitehouse

Με δήλωσή της στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου η κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Barack Obama τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση του Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα, παρά την εκλογική νίκη που σφράγισε την περασμένη Κυριακή.

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην αγγλική, οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να προβεί σε νέα ολική καταμέτρηση των ψήφων και  αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «σε ένα δημοκρατικό κράτος, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση να μην προβεί σε καταμέτρηση, όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού το απαιτεί», πράγμα που φυσικά η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποδέχτηκε χωρίς κανένα δισταγμό.

Ζητούν επίσης από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, όπως έχει ζητήσει παράνομα ο ηττημένος υποψήφιος Henrique Capriles.

Επί λέξει η δήλωση αναφέρει: «Τα γεγονότα που συνέβησαν την Κυριακή 14 Απριλίου (δηλ. οι εκλογές) στη Βενεζουέλα είναι ανησυχητικά. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια μεγάλη ανάγκη για επιβίωση, δεν μπορεί να αποδεχθεί τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας.»

Αυτή την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ο ηττημένος υποψήφιος Henrique Capriles, αγνόησε τα αποτελέσματα που εκδόθηκαν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), έκανε λόγο, δίχως να παρουσιάσει απτά στοιχεία και αποδείξεις, για νοθεία των εκλογών και επέμεινε στην πραγματοποίηση μιας νέας καταμέτρησης των ψήφων και μέσω τηλεοπτικής του δήλωσης απευθυνόμενης στους οπαδούς του, προέτρεψε να δημιουργηθεί ένα κύμα βίας και άγριων διαδηλώσεων στη χώρα τις τελευταίες μέρες.

Είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν και το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, υποστηρίζουν τέτοιου είδους συνωμοσίες, προβοκάτσιες, προπαγάνδες και χρηματοδοτούν αυτά τα φασιστικά κινήματα.

Σε αυτό το σημείο, σημαντικό είναι να θυμηθούμε την δήλωση που είχε κάνει ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής, κατά την ετήσια ομιλία του που είχε πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κάρτερ στην Ατλάντα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2012, που έλεγε: «Το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι το καλύτερο στον κόσμο».

Ο πρώην πρόεδρος δεν δίστασε να επαινέσει δημοσίως το εκλογικό σύστημα της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας, ανακηρύσσοντας το μάλιστα και «ως το καλύτερο όλων των εποχών».

Παρά το γεγονός ότι ο Κάρτερ την εποχή εκείνη εξέφραζε τη διαφωνία του με την πολιτική του Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ότι το 2006 ο κομαντάντε είχε κερδίσει τις εκλογές σε μια απόλυτα διαφανής διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας είναι το γεγονός ότι είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, πράγμα που διευκολύνει τον έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επίσης, ο Κάρτερ είχε τονίσει τότε ότι γενικά οι εκλογές στη Λατινική Αμερική έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, σε αντίθεση με τις εκλογές στις ΗΠΑ που σημειώνουν κάθε φορά και μια όλο και πιο οπισθοδρομική πορεία καθώς σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στην Αμερική στηρίζονται αποκλειστικά στα δημόσια χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία τους, λαμβάνοντας επιπροσθέτως και ιδιωτικές συνεισφορές, πράγμα το οποίο ενθαρρύνει τη διαφθορά.

Παρά το γεγονός ότι η δημόσια χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή για τους υποψηφίους των ΗΠΑ, οι υποψήφιοι από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας επιλέγουν να αντλούν περισσότερα κεφάλαια από ιδιωτικές δωρεές. «Έχουμε μία από τις χειρότερες εκλογικές διαδικασίες στον κόσμο, λόγω της υπερβολικής εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων», είχε δηλώσει τότε ο Κάρτερ.

actualidad.rt.com, Telesur
Πηγή: Sierra Maestra

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: