Η εξουσία δεν σου λέει τι να επιλέξεις, σου λέει ανάμεσα σε τι να επιλέξεις

xeiragoghsh-koinonias

Να επιβάλεις το τι θα κάνει κάποιος, είναι προφανέστατα αυταρχικό. Αλλά να του δίνεις προκαθορισμένες επιλογές, δεν γίνεται αντιληπτό ως εξουσιαστική συμπεριφορά και έλεγχος, αλλά ως ελευθερία.

Αν κατανοήσουμε αυτό τον απλό συλλογισμό, μπορούμε στη συνέχεια να ερμηνεύσουμε και πολλά που συμβαίνουν στο επίπεδο της πολιτικής και ειδικότερα της επικοινωνίας και της λεγόμενης  ενημέρωσης, που είναι στην πραγματικότητα προπαγάνδα.

Και επειδή μιλάμε για χειραγώγηση των λαών, μπορούμε να παραλληλίσουμε με ένα παράδειγμα συμπεριφοράς του ενήλικα προς το παιδί, που συνήθως επιδιώκει να το καθοδηγήσει, να το διαμορφώσει, για το καλό του.

Ένας γονιός λέει στο παιδί του: θα διαβάσεις πρώτα τα μαθήματά σου και μετά θα πας να παίξεις. Αυτή η πρόταση είναι μονόδρομος. Το παιδί ή θα υπακούσει ή δεν θα υπακούσει. Αλλά θα ήταν πιο θετικό για την επικοινωνία των δύο να δοθούν στο παιδί επιλογές, τέτοιες όμως που τελικά το παιδί να κάνει αυτό το οποίο πρέπει, που θα το ωφελήσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση να μελετήσει τα μαθήματά του. Το ζήτημα λοιπόν μπορεί να τεθεί πιο «διπλωματικά»: αν θέλεις να μελετήσεις τώρα, μετά μπορείς να πας να παίξεις. Αν θέλεις να παίξεις τώρα, θα πρέπει να επιστρέψεις νωρίς το απόγευμα και να μελετήσεις μέχρι το βράδυ τα μαθήματά σου. Τώρα το παιδί έχει δυο επιλογές και αισθάνεται πως συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων, πως δεν του επιβάλλεται ένας μονόδρομος.

Ο δάσκαλος λέει στο μαθητή: θα πρέπει να κάνεις αυτή την εργασία. Μπορείς να την ολοκληρώσεις στο σπίτι ή αν θέλεις μπορείς να την προχωρήσεις μέσα στα επόμενα δυο μαθήματα στην τάξη. Ο μαθητής μπορεί να διαλέξει πότε και πού θα δουλέψει.

Αυτή η μέθοδος είναι πιο έξυπνη από την παραδοσιακή διαταγή. Δεν είναι όμως απαραίτητο να χρησιμοποιείται για καλό σκοπό. Τρανταχτό παράδειγμα ο γνωστός δικομματισμός που επί δεκαετίες κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή: έχεις να διαλέξεις: δεξιά ή σοσιαλισμό! Για να φτάσουμε σήμερα να διαπιστώνουμε πως επρόκειτο για παραλλαγές σ’ ένα θέμα! Σήμερα που οι υπαρκτές διαφορές τους μοιάζουν αστείες μπροστά στα ζητούμενα της συγκυρίας.

Πρέπει λοιπόν τώρα να εμφανιστεί μια άλλη γκάμα επιλογών, φαινομενικά διαφορετικών μεταξύ τους. Πρέπει να κατασκευαστούν έτσι ώστε αφενός να λειτουργούν προς το συμφέρον όσων ορίζουν τα πράγματα και θέλουν να κυβερνούν, και αφετέρου έτσι που να μοιάζουν να ορίζουν ένα πεδίο ελευθερίας.

Θέλετε ελευθερία; Ορίστε, εμείς σας την παρέχουμε. Έχετε να διαλέξετε. Δεν σας επιβάλλουμε κάτι!

Υφαίνεται έτσι ένα αόρατο δίχτυ από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις και το οποίο σε κρατά δεμένο στην ίδια παγίδα, ενώ εσύ νομίζεις πως ελίσσεσαι ελεύθερα. Ότι όμως είναι έξω από αυτό το πλαίσιο, πρέπει να φιμωθεί, να γελοιοποιηθεί, με κάποιο τρόπο να μην αποτελεί πιθανή επιλογή.

Έτσι και η τηλεόραση, η ναυαρχίδα της επικοινωνιακής πολιτικής και της προπαγάνδας, δείχνει μεν πολλά πρόσωπα και πολλές απόψεις, κόμματα, κινήσεις κλπ αλλά έχει σημασία να παρατηρούμε πώς το κάνει κάθε φορά.

Η Χρυσή Αυγή

Ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι παίζεται με τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να δαιμονοποιείται από κυρίαρχα μέσα. Εμφανίζεται έτσι να βρίσκεται  στον αντίποδα των λεγόμενων συνταγματικών κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών. Όταν όμως η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως φασιστική από κάποιον, δημιουργείται αυτόματα ένας συνειρμός οτι αυτός που την ονομάζει φασιστική δεν είναι φασίστας (περίπτωση α). Κατασκευάζεται έτσι ένας πόλος υποτίθεται αντίθετος του φασισμού. Αν όμως αυτός που λέει τη Χρυσή Αυγή φασιστική, αποδεικνύει στην πράξη οτι είναι ο ίδιος αυταρχικός, οτι ασκεί μια πολιτική δυσάρεστη με κάποιο τρόπο στον κόσμο που απευθύνεται, αυτός ο κόσμος κάνει τον αντίστροφο συλλογισμό: αφού αυτός ο αυταρχικός, με αυτή τη δυσάρεστη πολιτική, κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή, τότε η Χρυσή Αυγή είναι το αντίθετό του, είναι δηλαδή καλή, αντιπροσωπεύει κάτι πιο θετικό κλπ (περίπτωση β).

Το παιχνίδι που παίζεται είναι να κατασκευάζεται ένα δίπολο τεχνητό, που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές διαφορές. Πρόκειται για το ίδιο πράγμα με διαφορετικές μάσκες. Μοιάζει σα να έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στα λεγόμενα κόμματα του δημοκρατικού τόξου – στο οποίο αυτοτοποθετούνται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ – και σε ένα μόρφωμα μη δημοκρατικό, τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται ως ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος αυτών, με στόχο να προσανατολιστούν οι προτιμήσεις είτε στον ένα είτε στον άλλο πόλο, ανάλογα αν κάποιος κάνει την (α) ή την (β) ερμηνεία

Με αυτό τον τρόπο συσκοτίζεται κάθε άλλη δυνατότητα, γιατί έχουμε καλύψει όλες τις πιθανές, και τον φασισμό και τη δημοκρατία. Και κυρίως γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να διαλέξει!!! Αυτή είναι η ρητορική που αναπαράγεται συνέχεια ως επιχείρημα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: ή εμείς ή ο μπαμπούλας της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Και αυτός ο δρόμος χτίζεται: την ίδια ώρα που δήθεν την καταδικάζουν, από άλλα κανάλια ενημέρωσης, υποτίθεται αντίθετα, την προωθούν, την εξαγνίζουν.

Έτσι έχουμε φαινόμενα ο Σκάι δήθεν να εξανίστανται με τον Τράγκα που κάλεσε τους 4 χρυσαυγίτες, ο Τράγκας πάλι να έχει το επιχείρημα οτί αυτοί είναι μνημονιακοί και τι μου λένε τώρα εμένα που είμαι αντιμνημονιακός, ο κόσμος να θεωρεί οτι η Χρυσή Αυγή είναι αντισυστημικό κόμμα, την ίδια ώρα που αυτή χρηματοδοτείται από τους κατεξοχήν κυρίαρχους του συστήματος, το μεγάλο κεφάλαιο, η Χρυσή Αυγή να κατηγορεί τους Γερμανούς ως κατακτητές, οι Γερμανοί είναι ναζί, όπερ έδει δείξαι η Χρυσή Αυγή είναι αντιναζί, και να χορεύουμε σε μια σούπα παραλογισμού και ταυτολογίας.

Αυτός που βάζει τις υποτιθέμενες μοναδικές δυνατότητες μπροστά σου, στην πραγματικότητα συσκοτίζει άπειρες άλλες.

Χρειάζεται κριτική ικανότητα, αμφιβολία, αμφισβήτηση, και ίσως λίγη φαντασία για να το δούμε. Ευτυχώς ένα σωρό άνθρωποι αντιστέκονται και είναι εδώ, μπροστά μας, όχι απαραίτητα με όλους τους προβολείς πάνω τους, αλλά κάπου θα τους συναντήσουμε, κάπου θα τους ακούσουμε. Εμείς έχουμε όλες τις δυνατότητες στα χέρια μας. Εμείς να βάλουμε τους κανόνες. Να γίνουμε ενήλικες.

Πηγή: Κεράσια και Κρίνοι

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: