Ανώτατο πορτογαλικό δικαστήριο: Αντισυνταγματική η φοροεπιδρομή

de63a865-9043-4330-85f0-b0c330811893

Θυμάστε που το δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος είχαν σταθεί στο ύψος της χούντας τους και είχαν βγάλει συνταγματικά τα μνημόνια, τα χαράτσια κ.α.; Έρχονται τώρα οι Πορτογάλοι συνάδελφοί τους να χαλάσουν την πιάτσα, βγάζοντας αντισυνταγματικά 4 από τα 9 νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης Κοέλιο.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, οι Πορτογάλοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις στην ιστορία της χώρας τους, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 30%! Αυτό βέβαια δεν πτόησε το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο στο να αποφασίσει ότι σχεδόν τα μισά μέτρα δεν είναι συνταγματικά. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν τα εξής:

  • Περικοπές σε συντάξεις,
  • Περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, ίσες με το 7% του ετήσιου εισοδήματος,
  • Περικοπές σε επιδόματα ασθένειας,
  • Περικοπές σε επιδόματα ανεργίας.

Παρ’ όλα αυτά, και για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος, επιβεβαίωσαν την συνταγματικότητα της προτεινόμενης αύξησης από 3,5% σε 10% στον φόρο αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.350€ τον μήνα, όπως επίσης και το κόψιμο στο μισό των αποζημιώσεων για τις υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε πει το ίδιο: ότι η κατάσχεση των καταθέσεων είναι αντισυνταγματική. Αυτό, φυσικά, δεν σταμάτησε κανέναν από το να ποδοπατήσει το Σύνταγμα της χώρας. Ας μην αναφερθούμε και στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει καν η έννοια του Συντάγματος. Και όλα αυτά διότι επάνω στο ευρώ έχει επενδυθεί ένα τεράστιο ποσό πολιτικού κεφαλαίου, που κανένας, ΚΑΝΕΝΑΣ, δεν πρέπει να υποτιμά.

Εξ’ άλλου, δεν υπάρχει σχέδιο Β.

Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας, με πληροφορίες από Financial Times και Reuters

One Response to Ανώτατο πορτογαλικό δικαστήριο: Αντισυνταγματική η φοροεπιδρομή

  1. […] συνταγματικού δικαστηρίου που αποφάσισε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αντισυνταγματικά, έχει κάνει αρκετούς στην Ε.Ε. να ιδρώνουν. Και έτσι, […]

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: