Έχουν ήδη πάρει σιωπηλά οι Ρώσοι τα λεφτά τους από τις Κυπριακές τράπεζες;

laiki0λαικη-τραπεζα

Με τις τράπεζες της Κύπρου κλειστές μέχρι και την Τετάρτη και με ελέγχους κίνησης κεφαλαίων σε εφαρμογή, ή τουλάχιστον έτσι να μας λένε, το τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από κάπου χάνει λεφτά. Πάρα πολλά λεφτά.

Ας θυμηθούμε ότι, σύμφωνα με την ρητορική των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κύριος πολιτικός σκοπός της καταστροφής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου ήταν η τιμωρία και ο εξευτελισμός των Ρώσων ολιγαρχών που είχαν «ανασφάλιστες» καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Όπως φαίνεται, οι ίδιοι ολιγάρχες που επρόκειτο να τιμωρηθούν, μπορεί να χρησιμοποίησαν την εβδομάδα τραπεζικού χάους που μόλις πέρασε, προκειμένου να μεταφέρουν την πλειονότητα των μετρητών που είχαν καταθέσει στις δύο κύριες Κυπριακές τράπεζες, ακυρώνοντας έτσι το κύριο επιχείρημα για το οποίο καταστράφηκε το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Από το Reuters:

Ενώ οι απλοί Κύπριοι κάναν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, για να πάρουν μόλις λίγες εκατοντάδες ευρώ, καθώς οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες είχαν σταματήσει, άλλοι καταθέτες χρησιμοποίησαν μία σειρά από τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα λεφτά φύγανε από τις Κυπριακές τράπεζες, ή πού πήγανε. Οι δύο τράπεζες που βρίσκονται στο κέντρο της κρίσης—η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου—έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο, τα οποία παρέμειναν ανοικτά όλη την εβδομάδα χωρίς να έχουν θέσει κάποιο όριο στις αναλήψεις. Η Τράπεζα Κύπρου κατέχει επίσης το 80% της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, η οποία δεν είχε εφαρμόσει όριο αναλήψεων στην Ρωσία. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταθέτες των Κυπριακών τραπεζών ήταν και Ρώσοι.

Οπότε, ενώ κάποιος δεν μπορούσε να τραβήξει λεφτά από την Τράπεζα Κύπρου ή την Λαϊκή, κάποιος μπορούσε να τραβήξει χωρίς περιορισμούς από τα υποκαταστήματά τους στο Λονδίνο και τις θυγατρικές τους;

Απλά ιδιοφυές.

Στο παιχνίδι φαίνεται να είναι και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία διόρισε ως εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας την πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλο της HSBC, της τράπεζας που θεωρείται το μεγαλύτερο πλυντήριο βρώμικου χρήματος στον κόσμο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από αυτά που ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα χρειάζονταν για τις αναλήψεις, ανέφερε μία πηγή εξοικειωμένη με την διαδικασία. «Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι καθημερινά, ήταν πολύ μικρότερα από αυτά στην πραγματικότητα» δήλωσε η πηγή.

Επίσης, καταρρίπτεται η θεωρία που λέει πως η καταστροφή μίας ολόκληρης χώρας έγινε για κάποιον άλλον λόγο πέρα από το να εισβάλλουν οι οικονομικοί δολοφόνοι:

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικοινώνησαν με τη Λετονία, άλλη μια χώρα της ΕΕ που είχε πάρα πολλές Ρώσικες καταθέσεις, προκειμένου να προειδοποιήσουν τις αρχές της χώρας να μην δεχθούν τα Ρωσικά κεφάλαια που φεύγουν από την Κύπρο, ανέφεραν δύο πηγές.

«Έγινε σαφές στους Λετονούς φίλους μας ότι, εάν θέλουν να μπουν στο ευρώ, δεν θα πρέπει να πρέπει να προσφέρουν καταφύγιο στα Ρωσικά χρήματα που φεύγουν από την Κύπρο» ανέφερε ένας κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης.

Εάν κάποιος νομίζει πως, χάρη σε αυτό το τεράστιο παραθυράκι, έχει μείνει έστω κι ένα Ρώσικο ευρώ στην Κύπρο, ας πάει να καταθέσει τα λεφτά του εκεί. Αυτός που σίγουρα δεν θα βάλει τα λεφτά του στην Τράπεζα Κύπρου είναι ο Σόιμπλε:

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως παρ’ όλο που κλείσανε οι τράπεζες, υπήρχε μία περιορισμένη φυγή κεφαλαίων, και πως η ΕΚΤ ερευνά το ζήτημα. Αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένα νούμερα.

Πιθανόν να αρνήθηκε, διότι εάν το έκανε, θα γινόταν σαφές ότι οι μόνοι που πραγματικά τιμωρήθηκαν από τις ενέργειες του Σαββατοκύριακου δεν ήταν οι κακοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, αλλά οι μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις, καθώς και κάποιοι μέτρια εύποροι καταθέτες.

Οι μυστικές αναλήψεις από τους Ρώσους σημαίνει φυσικά πως οι δύο Κυπριακές υπερτράπεζες έχουν πλέον στεγνώσει παντελώς από κεφάλαια, και πως τα κουρέματα σε αυτούς που έχουν ακόμα μη εγγυημένες καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες θα είναι τόσο μεγάλα που πιθανόν να σημάνουν πλήρη εξαφάνιση των καταθέσεων τους. Σαν να λέμε ανάκτηση του 0% των καταθέσεών σας.

Έτσι λοιπόν γίνεται πολεμική ενέργεια εναντίον ενός λαού: Ένα ολόκληρο έθνος γίνεται παράπλευρη απώλεια εν ονόματι του κυνηγιού μιας πλούσιας ομάδας ατόμων. Και στο τέλος, η «πλούσια ομάδα» βγαίνει νικήτρια παρά την καταστροφή…

Αναμένουμε τις αντιδράσεις του Κυπριακού λαού.

Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας

2 Responses to Έχουν ήδη πάρει σιωπηλά οι Ρώσοι τα λεφτά τους από τις Κυπριακές τράπεζες;

  1. […] αφού, όπως ανακαλύφθηκε εκ των υστέρων, κατάφεραν και έσπασαν τους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων και έβγαλαν τα λεφτά τους από την χώρα. Όσο περνάνε οι […]

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: