Οι καταθέσεις στην Ε.Ε. δεν είναι πλέον ούτε ασφαλείς, ούτε εγγυημένες

bank

Του Mark J. Grant
Απόδοση: Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας

Παρακολουθώ τα άρθρα που δημοσιεύονται σχετικά με την Κύπρο, τις τελευταίες ημέρες. Είμαι σχεδόν τόσο αηδιασμένος με την πλειοψηφία τους, όσο και με το τι συνέβη. Όλοι αποφεύγουν να ασχοληθούν με το κύριο ζήτημα, ενώ οι μηχανές προπαγάνδας της Ευρώπης διασπείρουν τις συνήθεις χαζομάρες.

Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα και ας δούμε κατά πρόσωπο τι συνέβη. Δεν υπήρξε φόρος στις καταθέσεις της Κύπρου. Εξακολουθεί να μην υπάρχει, έως ότου η Κυπριακή Βουλή ψηφίσει διαφορετικά. Επιπροσθέτως, αυτό το μέτρο δεν επιβλήθηκε από την Κύπρο. Οι πολιτικοί της Λευκωσίας δεν πήγανε στη Σύνοδο και ζητήσανε τη λεηλασία των καταθέσεων της χώρας τους προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αντιθέτως· οι χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και οι υπόλοιπες απαίτησαν το κούρεμα, ως «τετελεσμένο γεγονός», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Και έτσι, η Ευρώπη προσαρτά την Κύπρο. Ας είμαστε αρκετά ξεκάθαροι· η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέσχεσε την ιδιωτική περιουσία των πολιτών της Κύπρου χωρίς συζήτηση, νομοθεσία ή Κοινοβουλευτική έγκριση.

Ένας τραπεζικός λογαριασμός δεν είναι ούτε ομόλογο, ούτε μετοχή, ούτε κανενός είδους επένδυση. Αυτό φαίνεται να μην το συνειδητοποιούν αρκετοί. Ο τραπεζικός λογαριασμός είναι η ιδιωτική περιουσία του εκάστοτε πολίτη ή επιχείρησης και δεν ανήκει στην κυβέρνηση, ή τουλάχιστον αυτή ήταν η υπόθεση μέχρι τώρα στην Ευρώπη.

Έπειτα, υπάρχει και η εγγύηση καταθέσεων στην Ευρώπη. Κάθε χώρα έχει την δική της εκδοχή, αλλά υπάρχει. Εγγυόταν τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών έως και εκατό χιλιάδες Ευρώ. Ποιο το νόημα οποιασδήποτε εγγύησης στην Κύπρο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης; Κανένα, οι εγγυήσεις είναι άκυρες! Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλύσει την εγγύηση καταθέσεων στην Κύπρο, τότε μπορεί να το κάνει και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της αρέσει, όποτε θελήσει ξανά.

Ακολουθεί η περιγραφή του Κυπριακού κρατικού Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων:

Στο ΣΠΚ συμμετέχουν υποχρεωτικά όλες οι τράπεζες που έχουν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.  Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι τράπεζες που έχουν συσταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων τους που λειτουργούν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι τράπεζες που έχουν συσταθεί σε χώρα άλλη από την Κυπριακή Δημοκρατία ή τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυνάμει ανάλογης νομοθεσίας, και οι οποίες λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω υποκαταστήματος.  Στο ΣΠΚ δεν συμμετέχουν τράπεζες που συστάθηκαν σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω υποκαταστήματος.  Οι εν λόγω τράπεζες καλύπτονται από ανάλογο σχέδιο προστασίας καταθέσεων που λειτουργεί στη χώρα προέλευσής τους.

Το ΣΠΚ ενεργοποιείται στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται ότι συγκεκριμένη τράπεζα-μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει τις καταθέσεις της ή, εφόσον έχει εκδοθεί διάταγμα Δικαστηρίου για εκκαθάριση της τράπεζας.  Στην περίπτωση όπου η τράπεζα-μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει τις καταθέσεις της η σχετική «διαπίστωση» γίνεται είτε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είτε από την εποπτική αρχή της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της τράπεζας-μέλους.

Το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης, ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ανέρχεται σε €100.000 περιλαμβανομένων των δεδουλευμένων τόκων.

Σημειώστε ότι μέχρι εχθές, όλοι οι καταθέτες σε Κυπριακές τράπεζες ήταν ασφαλισμένοι μέχρι το ποσό των €100.000 σε οποιαδήποτε τράπεζα. Σήμερα, αυτή η επίσημη κρατική υπόσχεση φάνηκε τι είναι: ένα ψέμα. Ακόμα χειρότερα, και στην πραγματικότητα πολύ χειρότερα και αρκετά τρομακτικό είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ όχι μόνο επέτρεψαν την παραβίαση της εγγύησης καταθέσεων, αλλά την απαίτησαν. Ένα πράγμα είναι βέβαιο· εάν μπορούν να ακυρώσουν την εγγύηση καταθέσεων στην Κύπρο, τότε μπορούν να την ακυρώσουν και σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Περεταίρω, εάν μπορούν να ακυρώσουν την εγγύηση των καταθέσεων τότε μπορούν να ακυρώσουν και τα συμβόλαια ομολόγων μονάχα με μια τζίφρα. Τίποτα δεν είναι ασφαλές πια!

Παρακαλώ δώστε προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ μόλις υποστήριξαν την κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν είναι ούτε μετοχές, ούτε ομόλογα, ούτε κανενός είδους επενδύσεις. Είναι ιδιωτική περιουσία όπως το σπίτι σας ή το αυτοκίνητό σας. Η Γερμανία ήρθε και είπε «Τα θέλουμε και τα παίρνουμε και είναι απαραίτητα για την κυβέρνησή μας». Αυτή η χώρα δεν τα απαίτησε από τους δικούς της πολίτες, αν και μπορεί να το κάνει σύντομα, αλλά τα απαίτησε από τους πολίτες της Κύπρου με αντάλλαγμα κάποια κεφάλαια. Αυτή δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Τέταρτο Ράιχ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: