Κύπρος όπως λέμε Αργεντινή. Δέσμευσαν τις καταθέσεις — Στους δρόμους οι Κύπριοι

trapeza

Το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, που αποφασίστηκε στο Eurogroup, έχει εξοργίσει τους πολίτες κι έχει προκαλέσει θυελλώδεις πολιτικές αντιδράσεις. Στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και η Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς αργά απόψε, ύστερα από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ενώ σκοπεύει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση του Κοινοβουλίου, ώστε να ψηφιστούν πριν από την Τρίτη, όταν κι ανοίγουν ξανά οι τράπεζες, τα νομοσχέδια που αποφασίστηκαν στην ουσία από την τρόικα.

Παραλλήλως, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε πως το τέλος επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, Κύπριοι καταθέτες απειλούν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα, ενώ πολίτης έφτασε στο σημείο να αποκόψει με εκσκαφέα την είσοδο υποκαταστήματος της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρίας Κυπερούντας. Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν είχε καμιά ενημέρωση, τονίζοντας πως η πλήρης ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, ενώ ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε δημοψήφισμα.

Το Eurogroup αποφάσισε τα ξημερώματα του Σαββάτου για φορολόγηση μέχρι και 9,9% των τραπεζικών καταθέσεων κι έως 25% των τόκων επί αυτών. Εκατοντάδες Κύπριοι προσήλθα στα ATM των τραπεζών για να κάνουν αναλήψεις, οι οποίες επιτρέπονται αρκεί να υπάρχει υπόλοιπο ύστερα από την αφαίρεση του αποκαλούμενου τέλους σταθερότητας. Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει, επίσης, οικονομική στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τριετούς διάρκειας, με τις δόσεις να καταβάλλονται ανά τρίμηνο.

Αναφορικώς με το τέλος σταθερότητας, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%. ΣΣτο πρόγραμμα στήριξης, εξάλλου, θα συνεισφέρει και η Ρωσία μέσω της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων της προς την Κύπρο και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού.

Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s