Ερυθρός Σταυρός: «Μοιράσαμε τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων στην Ευρώπη από το Β’ Π.Π.»

Spanish Crisis Closes The Door Industry

Του ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ
Η κρίση στην Ευρώπη έχει αυξήσει τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός χρειάστηκε να διανείμει πέρσι τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δύο από τα μέσα ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στους διαμορφωτές της γερμανικής κοινής γνώμης, το «Spiegel Online» και το «Zeit Online», πρόβαλαν χθες την είδηση αυτή, επικαλούμενα μια έκθεση που συνέταξε ο οργανισμός τον Ιανουάριο.
Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ιβ Ντακόρ, από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται σε επίσκεψη.
Η φτώχεια έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε τα δύο τρίτα των εθνικών οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη έπρεπε να κάνουν διανομές τροφίμων στους πολίτες των χωρών τους.
  • Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το 2012, ο εκεί Ερυθρός Σταυρός δεν ζήτησε δωρεές για να στείλει βοήθεια σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά για να στηρίξει τρία εκατομμύρια απελπισμένων Ισπανών. Η οργάνωση διένειμε το 2012 πάνω από 33 εκατομμύρια κιλά τροφίμων και στήριξε πάνω από 20.000 ανθρώπους, ώστε να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και η στέγη.
  • Στη Ρουμανία, όπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, χρειάστηκε να διανεμηθούν 500.000 τόνοι τροφίμων σε 81.000 οικογένειες.
  • Στην έκθεση του οργανισμού επισημαίνεται ότι ακόμη και η σχετικώς πλούσια βόρεια Ιταλία είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας. Ακόμη και πολίτες που ανήκαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη καταλήγουν άστεγοι, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις, όπως επισημαίνει το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στο Μιλάνο.
  • Στην Ελλάδα, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία διανομής τροφίμων, η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως πιο ζοφερή, αναφέρει το «Spiegel Online», «καθώς εκεί η οικονομία κατέρρευσε το 2012 κατά 6,4%. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η ύφεση, σε ποσοστό 5,7%το τελευταίο τρίμηνο, ήταν κάπως μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Η στατιστική αρχή, όμως, δεν γνωστοποίησε το πότε θα μπορεί κανείς να υπολογίζει ξανά σε οικονομική ανάπτυξη. Πριν από δύο εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεψε μια περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ για φέτος κατά 4,5%, ενώ, όπως αναφέρθηκε, ελαφρά ανάπτυξη θα πρέπει να αναμένεται μόλις το 2014. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί από το 2008 συνολικά κατά 20,1%».

 

Πηγή: enet μέσω Ε.Πα.Μ. Αχαρνών

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: