Νέο κόμμα στη Γερμανία τάσσεται κατά του ευρώ

Alternative für Deutschland

Eπιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ένα νέο κόμμα, το οποίο υποστηρίζει τη διάλυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και την κατάργηση των πακέτων οικονομικής βοήθειας σε χώρες με έλλειμμα, ιδρύεται αυτήν την άνοιξη στη Γερμανία, με ιδρυτές επιφανείς οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς. Το πολιτικό κίνημα το οποίο ονομάζεται, Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland), έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διάλυση του Ευρώ και τη διαμόρφωση εθνικών νομισμάτων ή μικρότερων νομισματικών ενώσεων. Ως κύρια απαίτηση προβάλλει επίσης το τέλος της προσφοράς οικονομικής βοήθειας σε χώρες με έλλειμμα, καθώς και την κατάργηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και του ταμείου διάσωσης.

«…Η δημοκρατία διαβρώνεται. Η επιθυμία των πολιτών αναφορικά με το ευρώ δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν και δεν αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση στερεί στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους, μέσω της παραπληροφόρησης, ενώ καταπιέζει τα συνταγματικά όργανα όπως το κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, καταλήγοντας σε μακρόπνοες αποφάσεις σε επιτροπές που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα…»,

υπογραμμίζουν υποστηρικτές του.   


Ωστόσο, ευρωσκεπτικιστές υπάρχουν παντού σήμερα τόσο στη Νότια Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, όσο και στη Βόρεια, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου η ισχυρότερη κριτική κατά του Ευρώ, προέρχεται από δεξιά και λαϊκίστικα κόμματα.
Στην περίπτωση του νέου γερμανικού κόμματος, εντύπωση προκαλούν οι επιφανείς υποστηρικτές του, πολλοί εκ των οποίων είναι συντηρητικοί αλλά και φιλελεύθεροι καθηγητές πανεπιστημίου. Το πιο αξιοσημείωτο όνομα στη λίστα των υποστηρικτών είναι του Hans Olaf Henkel, πρώην προέδρου της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών, ενώ συμπεριλαμβάνονται οικονομολόγοι όπως o Joachim Starbatty και ο Wilhelm Hankel, που ανήκαν στην ομάδα η οποία τάχθηκε κατά της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Κύριος εμπνευστής του κόμματος είναι ο Bernd Lucke, καθηγητής μακροοικονομίας από το Αμβούργο, που υπήρξε μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, για 33 χρόνια πριν από την αποχώρησή του από το κόμμα το 2011. Ο Lucke, ο οποίος έχει επισημάνει ότι έχει έρθει σε επαφή με ορισμένους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αυτήν την εβδομάδα: «…Οι τρέχουσες, πολιτικές διάσωσης επικεντρώνονται αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, κυρίως σε αυτά των τραπεζών…».
Αν και η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναμένεται να συγκροτηθεί σε κόμμα μέσα στον Απρίλιο, δεν είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προκειμένου να συμπεριληφθεί στη ψηφοφορία των γερμανικών εκλογών αυτό το φθινόπωρο.

Πάντως, στην περίπτωση που το νέο γερμανικό κόμμα συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από την κατάσταση του Ευρώ, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Επιπλέον, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα μπορούσε να προσελκύσει ψήφους διαμαρτυρίας από τους απογοητευμένους συντηρητικούς αλλά και από τον χώρο της κεντροαριστεράς, κρίνοντας από τη δυσκολία που είχε η Μέρκελ να «περάσει» τα πακέτα διάσωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο τους τελευταίους 15 μήνες.

 


Πηγή: Der Spiegel – TVXS μέσω Ε.Πα.Μ. USA

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: