Εκτός olympic games θέλουν να αφήσουν το άθλημα της ελληνορωμαϊκής. Αντίδραση από την Ελλάδα!

Τα μέλη της ΔΟΕ σκέφτονται μόνο τις επιχορηγήσεις, την τηλεθέαση και τα προσόντα. Ανέκαθεν ο στίβος και η ελληνορωμαϊκή ήταν το έμβλημα των Αγώνων». Ακόμα ο Δ. Ταμπάκος (Πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπιονικών) «Το άθλημα της πάλης αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Συγκεκριμένα είναι το δεύτερο άθλημα μετά το παγκράτιο. Η διαδικασία της τελετής της αφής της φλόγας λαμβάνει χώρα στην παλαίστρα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δεν θα πρέπει να θυσιάζονται όλα στον βωμό της δημοσιότητας, της τηλεθέασης και του οικονομικού κέρδους. Κριτήριο θα πρέπει να είναι η προαγωγή των αξιών μέσω του αθλητισμού και ο σεβασμός στην Ιστορία μας. Είναι λογικό και θα το «καταπιείτε» χωρίς διαμαρτυρία, χωρίς καμία προσπάθεια, να καταργούν τα αθλήματα τα οποία δεν έχουν υψηλή τηλεθέαση;».
Nicko Schmidt vs Panagiotis Papadopoulos
Στην τρικομματική Κυβέρνηση της επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν πως ή μαθαίνουμε να δεχόμαστε τους κανόνες ενός δικού τους παιχνιδιού, όπως είναι αυτό…. ή μαχόμαστε, παλεύουμε (!) και τους αλλάζουμε (!), επαναφέροντας αυτούς που καθιστούν γνήσιο το Ολυμπιακό πνεύμα τους. Σε εποχή οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, όπου το ελληνικό γόητρο, το ηθικό των Ελλήνων, η αξιοπρέπεια και η προσφορά της Ελλάδας σε επίπεδο πολιτισμού και πνεύματος στο διεθνές γίγνεσθαι έχουν τσαλαπατηθεί από αγνώμονες και άσχετους, από δήθεν glamorous και από χαρτογιακάδες, το όπλο των Ελλήνων μπορεί να είναι μόνο ένα! Κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφεύρουμε ένα τόσο αποτελεσματικό υπερ-όπλο… Μας δίνεται μία και ίσως μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τα πράγματα ασκώντας… ΒΕΤΟ! Θέλει η ΔΟΕ Ολυμπιάδα χωρίς το αρχαιότερο και το ελληνικότερο άθλημα της; Ξεχάσατε στην παγκόσμια κοινότητα ποιος πρόσφερε τέχνες, γράμματα, πολιτισμό και Ολυμπιακό πνεύμα; Κάντε τη μόνοι σας! Για τέτοιου είδους αγώνες που διεξάγετε…. Ολυμπιακή φλόγα δεν υπάρχει! Γιατί αλήθεια, ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να καθορίζουν τι είναι και τι δεν είναι Ολυμπιακό; Αν αυθαιρετήσουν και το επιβάλουν, τότε θα αρνηθούμε να ξαναδώσουμε την Ολυμπιακή Φλόγα; Επειδή πρόκειται, δηλαδή, περί ντροπής και αίσχους.
|
απόσπασμα από : Τρικλοποδιά
|
Η ΔΟΕ δημοσίευσε τη λίστα με τα 25 αγωνίσματα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, μια λίστα από την οποία απουσιάζει το άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης. Η πάλη, που μέχρι τώρα βρισκόταν στο πρόγραμμα όλων των αγώνων από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα του 1896 μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβάνεται σε μια δεύτερη λίστα με άλλα επτά αθλήματα, ένα εκ των οποίων θα διεκδικήσει μέσω διαγωνισμού την παρουσία του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020.
|

Στη λίστα επιλογής εκτός από την πάλη, η ΔΟΕ τοποθέτησε το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ, το καράτε, τα πατίνια με ρόδες, το σκουός, την αναρρίχηση, το θαλάσσιο σκι με μία σανίδα και το κινέζικο γου σου κουν φου.
Οι διεθνείς ομοσπονδίες των οκτώ αθλημάτων καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους τον Μάιο στην Αγία Πετρούπολη, και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες θα ανακοινώσει τα επτά αθλήματα που θα μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Το άθλημα που θα κερδίσει τη μάχη επιβίωσης, μαζί με το γκολφ και το ράγκμπι που θα κάνουν πρεμιέρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας, θα συμπληρώσουν τα 28 αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος των Αγώνων του 2020.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ΔΟΕ έχει προσπαθήσει να διώξει την ελληνορωμαϊκή πάλη από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το 2002 είχε προσπαθήσει ξανά, με την πρόφαση ότι «δεν παρουσιάζει τηλεοπτικό ενδιαφέρον»!
Επειδή όμως πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, ο Ζαγκ Ρογκ είχε θεωρήσει άκομψο το κόψιμο του αγωνίσματος.
Η αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης ήταν να παραιτηθεί ο πρόεδρός της Ραφαέλ Μαρτινέτι από την Ταϊλάνδη όπου συνεδρίαζε η ΔΟΕ.
|
Απόσπασμα από: nea-apokalypseis
pali
|
«Eξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Με μεγάλη έκπληξη και μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να αφαιρέσει το άθλημα της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων του 2020.
Το άθλημα της πάλης είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.
Από την εποχή των Αργοναυτών του Ιάσονα, που τελούσαν αγώνες πάλης, μέχρι την Τροία και τα έπαθλα του Αχιλλέα και αργότερα στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το άθλημα της πάλης έχει καταξιωθεί και συνδεθεί στη συνείδηση των λαών όχι μόνο με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον παγκόσμιο.
Η πάλη ξεκίνησε την ιστορική της αγωνιστική διαδρομή στους 18 Ολυμπιακούς Αγώνες το 708 π.Χ με πρώτο Ολυμπιονίκη τον Λάκωνα Ευρύβατο και διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων της αρχαιότητας μέχρι την κατάργησή τους.
Από το 1896, με την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το άθλημα εντάχθηκε στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα με την ονομασία ελληνορωμαϊκή πάλη.
Η ελευθέρα πάλη εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1904, ενώ μέχρι σήμερα και τα δύο στυλ παραμένουν στο πρόγραμμα όλων των Ολυμπιακών αγώνων. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004, μάλιστα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η γυναικεία πάλη.
Το άθλημα έχει τεράστια παγκόσμια απήχηση, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι στη Διεθνή Ομοσπονδία της πάλης μετέχουν ως μέλη 180 χώρες. Αποτελεί ένα τεχνικό και ευγενικό άθλημα, στο οποίο αθλούνται εκατομμύρια αθλητές και αθλήτριες σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία, η παράδοση και η κοινωνική αποδοχή που την χαρακτηρίζουν δεν πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της θεαματικότητας των ΜΜΕ και της εμπορευματοποίησης.
Εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων αλλά και τον σεβασμό του λαού μας στην ιστορία του αθλήματος, επιθυμούμε τη συνέχιση του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.»
|
Πηγή: defencenet.gr
|
Επίσης 83 μέλη του κοινοβουλίου (ΜΟΛΙΣ 83!!!) απέστηλαν επιστολή με την οποία ζητούν ζητούν να παραμείνει η πάλη Ολυμπιακό άθλημα: 
|
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
|
Αξιότιμοι Κύριοι
Η πρόθεση της ΔΟΕ να θέσει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την Πάλη, αποτέλεσε για όλους τους Έλληνες μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη.
Με αφορμή αυτή σας την απόφαση επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Η Πάλη είναι το αρχαιότερο Ολυμπιακό αγώνισμα και συμπεριλαμβάνεται στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα από το 708 π.Χ. , ενώ έχει αδιάλειπτη παρουσία σε όλους τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αναβίωσή τους. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται στην Παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Πάλη έχει χαρακτηριστεί από τον Πλάτωνα ως «το Άθλημα των Αθλημάτων», ενώ και στον επίσημο ύμνο του Ολυμπιακού Κινήματος το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» καλείται να λάμψει «στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι».
Θεωρούμε ότι ο ισχυρός συμβολισμός που προκύπτει από όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ και οι όποιες αποφάσεις της να συνδέονται με τα ιδανικά του Ολυμπιακού Πνεύματος. Σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται με γνώμονα αυστηρά εμπορικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια ή υπό το πρίσμα της κερδοφορίας. Κάτι τέτοιο πλήττει το ίδιο το κύρος του θεσμού και δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο: αν για παράδειγμα στο μέλλον η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σημειώνει χαμηλή τηλεθέαση, θα πρέπει να καταργηθεί και αυτή;
Επιπλέον ακόμη και αν ενστερνιστούμε τη θέση της ΔΟΕ ότι η πάλη έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος –κάτι που αμφισβητούμε έντονα – δεν υπάρχει πιο ενδεδειγμένος τρόπος να αποκτήσει ξανά την απήχησή του ένα άθλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το θεσμό από την αναβάθμισή του και τη μεγαλύτερη προβολή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σας δηλώνουμε ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) για την ανάκληση της απόφασης της ΔΟΕ. Με την πεποίθηση ότι εκφράζουμε τα αισθήματα του συνόλου του Ελληνικού λαού σας ζητούμε να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι στο αγώνισμα της Πάλης και είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για την προάσπιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με εκτίμηση
Οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
|
Πηγή: taxalia

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: