Ρώσοι παρατηρητές: Εκλογικές ατασθαλίες στην επανεκλογή του Ομπάμα!

afp-mehdi-photo-taamallah.n

Οι Αμερικάνικες εκλογές απέτυχαν να ανταποκριθούν σε δημοκρατικά πρότυπα και σε διεθνείς δεσμεύσεις και ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικά, ισχυρίζεται η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας (CEC).

Η επιτροπή ελέγχου των ρωσικών εκλογών δημοσίευσε αναφορά που βασίστηκε σε απομακρυσμένο έλεγχο των αμερικάνικων εκλογών από μία πλειάδα ρωσικών ΜΚΟ. Το έγγραφο θα παρουσιαστεί επίσημα κατά την παραμονή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, στις 21 Ιανουαρίου.

Η ψήφος της 6ης Νοεμβρίου—που διασφάλισε στον Ομπάμα άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο—υπολείπονταν των διεθνών εκλογικών προτύπων. Δεν ήταν ούτε δίκαιες, ούτε διάφανες, αναφέρεται στην έκθεση.

«Υπάρχουν αρκετά σημεία κριτικής. Οι αμερικάνικες εκλογές είναι σαν ένα χάμπουργκερ· μοιάζει ωραίο, αλλά το μπιφτέκι μέσα του είναι πλαστικό» αναφέρει ο Ιγκόρ Μπορίσοβ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Εκλογικού Νόμου (μίας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση).

Μεταξύ των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν είναι και το γεγονός πως έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου σε πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανών, για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

«Οι φυλετικές μειοψηφίες» είναι στόχος τέτοιων παραβάσεων περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, μόνο το 62% των Αφρο-Αμερικανών και μόνο οι μισοί Λατίνο-Αμερικανοί—όλοι τους πολίτες των ΗΠΑ—συμπεριελήφθησαν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

Σχολιάζοντας την αρχή της ελευθερίας του εκλέγειν, οι συγγραφείς της έκθεσης δήλωσαν πως οι εργοδότες στις Αμερικάνικες επιχειρήσεις συχνά «βοηθούν» τους υπαλλήλους τους να αποφασίσουν μέσω απειλών απόλυσης.

Όσο για μυστική ψηφοφορία -άλλη μία θεμελιώδης διεθνής υποχρέωση για δημοκρατικές εκλογές- αυτό απείχε από το ιδανικό, καθώς οι ψηφοφόροι στην Αμερική μπορούν να ψηφίσουν μέσω e-mail ή φαξ.

Το σύστημα χορηγίας των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις Αμερικάνικες εκλογές είναι επίσης στα πυρά της έκθεσης, καθώς επιτρέπει ανώνυμες δωρεές στους υποψηφίους, τα κονδύλια των οποίων δεν έχουν ανώτατο όριο.

«Η Αμερικάνικη πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από την Αμερικάνικη προπαγάνδα. Πιθανότατα, είναι η μοναδική χώρα που προσποιείται πως είναι δημοκρατική αλλά δεν έχει ούτε άμεσες, ούτε εθνικές εκλογές» δήλωσε ο Αλεξέι Πούσκοβ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Κάτω Βουλής.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ρώσοι παρατηρητές χαρακτήρισαν θετικά κάποιες καινοτομίες που εισήχθησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Για παράδειγμα, εξήραν την απόφαση των αρχών της Ουάσινγκτον να επιτρέψουν την εγγραφή των ψηφοφόρων μέσω της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Φέισμπουκ.

Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει αναφορές—παρόμοιες με αυτή για τις ΗΠΑ— και για τις εκλογές σε άλλες χώρες.

Απόδοση: Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας
Πηγή: Russia Today

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: