Bernard Connolly – Η σάπια καρδιά της Ευρώπης (1995)

tumblr_luuvtxaJwH1qz4w5do1_400

Ένα βιβλίο που «προφήτεψε» τα σημερινά χάλια της ευρωπαϊκής νομισματικής ψευδαίσθησης από το 1995.

Αυτή την ψευδαίσθηση πρέπει να την ξανασυνειδητοποιήσουμε ως πολυ-διαπλοκή, που οδήγησε σε μια μεγάλη επιπλοκή το ευρωπαϊκό όνειρο, που δεν έγινε ποτέ ΟΡΑΜΑ πνευματικό, για να εμψυχώνει στερεά σε μια συνέγερση τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι, πια, έχουν πρόβλημα οντότητας και βίωμα απόγνωσης ιδιαίτερα οι νέες γενιές που ζουν την απόγνωση της ανεργίας, την κυριαρχία των πολυεθνικών και τη μεγάλη κρίση της νέας αβεβαιότητας, για το αύριο, χωρίς καλύτερες συνθήκες.

Για να εξεγείρονται τώρα μαζικά οι νέοι της Γερμανίας, με δυναμικές καταλήψεις πανεπιστημίων. Αλλά και οι Ελληνες να διαμαρτύρονται για τη δική μας δεινή οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική, περιβαλλοντική και… πολιτική κρίση. Όπως έγινε και με το φετινό αναμνηστικό εορτασμό της εξέγερσης του 1973 στο Πολυτεχνείο. Μια προκινδύνευση των τότε φοιτητών και του λαού, για να πέσει η χούντα, για ελευθερία και δημοκρατία, με καλύτερες προοπτικές για την Ελλάδα, που, όμως, τώρα, 36 χρόνια μετά έχουν ακυρώσει.

Η Ευρώπη, μπορούσε -αν τολμούσε- να ρίξει τους συνταγματάρχες της δικτατορίας του 1967. Όμως, αυτή φρόντιζε από τότε, τα εθνο-ευρωπαϊκά της συμφέροντα. Με μια «σάπια καρδιά», που εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς πραγματικό φραγμό.

Τριάντα έξι χρόνια φέτος πέρασαν από την εξέγερση φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (σε προέκταση) κατά της τυραννίας της στρατιωτικής χούντας, που κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, για να επιβάλλει την επταετή σκληρή δικτατορία στην Ελλάδα.

Με αφετηρία την εξέγερση αυτή, η χούντα έπεσε μετά εννιά μήνες, για να αποκατασταθεί με παλλαϊκή, πια, συνέγερση η δημοκρατία στην πόλη και στη χώρα που γεννήθηκε, πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια.

Τότε, η φοιτητική νεολαία της γενιάς του Πολυτεχνείου, προμάχησε κατά των στρατιωτικών της (επίορκων) τυράννων. Ανοιξε το δρόμο για τη δημοκρατική μεταπολίτευση με ανυψωμένο το όνειρο για μια καλύτερη Ελλάδα, με συνευθύνη πολιτικών και πολιτών, για εμπραγμάτωση μιας ουσιώδους δημοκρατίας. Με μεγαλύτερη και πιο έμπνοη συμμετοχή των νέων και των γυναικών σ’ ένα καινούργιο γίγνεσθαι στη χώρα.

Μετέωρο έμεινε το όραμα εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ένα γίγνεσθαι πνευματικής αλλαγής στα δεδομένα που για πολλά χρόνια εμπόδιζαν την πραγματοποίησή της. Όμως, ο σηκωμός των νέων και του λαού το Νοέμβρη του 1973, έμεινε μετέωρο στη συνέχεια της μεταπολιτευτικής πορείας των Ελλήνων. Με την αλλαγή που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου να μην ολοκληρωθεί από πολλές δυσμενείς συγκυρίες κυρίως, όμως, γιατί αυτή η αλλαγή δεν είχε κανένα πνευματικό υπόβαθρο να την στερεώσει, για να μείνει αδικαίωτη.

Εκτοτε, η πραγματική αλλαγή τόσο για τις νέες γενιές που ακολούθησαν, όσο και για τις παλιότερες γενιές, παρέμεινε ένα διαρκές πολιτικό και κοινωνικό ζητούμενο.

Ένα ζητούμενο άλλης πνευματικής διάστασης, που σηματοδοτήθηκε από το Μάη του ’68, με τη γενική εξέγερση της νέας γενιάς στο Παρίσι, αργότερα στη Γερμανία και προηγούμενα στην Αμερική, με αφορμή το Βιετνάμ, και με επανασηματοδότηση την εξέγερση των νέων (της γενιάς του Πολυτεχνείου) στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 1973.

Η σύγχρονη απόγνωση των νέων ανέργων

Σήμερα, όμως, 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αναμνηστικός εορτασμός συνεχίστηκε συμβατικά, με σκληρή αστυνομική επιτήρηση, αλλά και με επεισόδια σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Για να ξαναδηλώσουν οι φοιτητές της σημερινής γενιάς και οι άνεργοι νέοι των STAGES, την απόγνωσή τους, για την εφιαλτική πραγματικότητα που τους εκμηδενίζει, μέσα στη νέα οικονομική τάξη, μιας τρομακτικής αταξίας στη χώρα μας, στις μεγάλες και μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -που ξέμεινε από ουσιώδες όραμα- με μια αβέβαιη κατάσταση για τις προοπτικές της.

Με αποτέλεσμα, τώρα, να βρίσκονται οι νέοι της Ελλάδας σε κατάσταση βαθιάς δυσαρέσκειας, για όλα τα αδιέξοδα που υψώνονται μπροστά της, ως τείχη ακαταμάχητα, που μέσα τους κατασπαράζουν το όραμα της νέας  μας γενιάς, για μια καλύτερη προοπτική στο αδιέξοδο παρόν και στο ιδιαίτερα σκοτεινό τους μέλλον. Χωρίς να υπάρχει ένδειξη για ζωογόνο ελπιδοφόρο μας, ούτε από την Ευρωπαϊκή μας Ενωση που ήδη βρίσκεται στο πανευρωπαϊκά διευρυμένο αδιέξοδό της.

Η «σάπια καρδιά» της Ευρώπης

Ένα αδιέξοδο που κυοφορήθηκε μέσα από τη «σάπια της καρδιά» (όπως είχε γράψει στο ομότιτλο βιβλίο του ο Μπέρναρντ Κόνολι εκδόσεις Λιβάνη 1997) για να ξαναεπιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή ακαρδία της και αβουλία της, με τη διεστραμμένη και καταστρεπτική πορεία της προς τη Νομισματική  Ενωση. Μια ευρωπολιτική, η οποία πάλι κατά τον Μπέρναρντ Κόνολι «συνιστά απειλή όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ευημερία, αλλά και για την ελευθερία της, τελικά δε και για την ειρήνη, την τεχνητή της ειρήνη, που απειλείται με πολιτική έκρηξη…». Η οποία φαίνεται, τώρα, πως δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί από πολλές εμφανείς και αδιαφανείς αιτίες.

Μετά τις γιορτές για το τείχος, καταλήψεις στη Γερμανία

Με εμφανέστατη από ημερών τη νέα κοινωνική – φοιτητική και πλατιά πολιτική έκρηξη στη Γερμανία. Με καταλήψεις πάνω από 100 πανεπιστημιακών σχολών και με σκληρότατη διακήρυξη των εξεγερθέντων, που λέει: «Φτάνει πια η μεγάλη κοροϊδία που συνεχίζεται εξοργιστικά απέναντι στις νέες γενιές εδώ και είκοσι χρόνια».

Αυτή η εξέγερση συνέπεσε με τους μεγάλους εορτασμούς για την «πτώση» του τείχους του Βερολίνου. Ένα γεγονός, στην πραγματικότητα, πολύ σημαντικό, που, όμως, κατέληξε σε ένα γερμανικό, γαλλικό, αγγλικό και ευρύτερα ευρωπαϊκό αδιέξοδο, με κυριαρχία των πολυεθνικών της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, που κατέλυσε κάθε όραμα και κάθε ιδεώδες.

Αυτή την ευρεία «πολιτική έκρηξη» την επεσήμανε ο Μπέρναρντ Κόνολι από το 1995, χωρίς να αποδοθεί καμιά σημασία. Γιατί, όπως αναφέρει ο Κόνολι στο κεφ. 2 του βιβλίου του με υπότιτλο «Η δημιουργία της ψευδαίσθηση» (σελ. 70-71):

Φορέας πολιτικής ανευθυνότητας

«Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ) είχε σχεδιαστεί από την αρχή σαν ένα όργανο γεωπολιτικής και ιστορίας. Η πολιτική αδυναμία, όμως, του Σμιτ και του Ζισκάρ, μαζί με την εμφάνιση αποκλίσεων στις οικονομικές πολιτικές της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν άργησαν να το μετατρέψουν σε κάτι περισσότερο από ένα μηχανισμό δημιουργίας σποραδικών διαταραχών στις χρηματιστικές αγορές και καθυστέρηση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Δεν έκανε σχεδόν τίποτε για να προωθήσει τη «σύγκλιση» στην οποία στόχευε το ευρωπαϊκό συμβούλιο των Βρυξελλών. Όμως, αντί γι’ αυτό, είχε ήδη μετατραπεί σε ένα φορέα πολιτικής ανευθυνότητας και μεταφοράς της ευθύνης σε άλλους, σε τέτοιο βαθμό, που είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί τις πολιτικές συνθήκες για την αποδοχή των ίδιων φαινομένων στην Ευρώπη».

Αργότερα, ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) επηρέασε τη ζωή όλης της Ευρώπης, που τη δημιούργησε με τη νομισματική ευρωπαϊκή ΜΣΙ, που φόρεσε το ζουρλομανδύα στο ευρωπαϊκό όραμα της απραγματοποίητης πολιτικής ένωσής της.

Η Ελλάδα σε ευρωκαταναγκασμό

Η οποία, τώρα, σκαμπανεβάζει, επικίνδυνα, τόσο στον ωκεανό της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης. Μιας κρίσης που μεγεθύνει όλα τα άλλα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά, εργασιακά κ.τ.λ. προβλήματα που απειλούν το ευρωπαϊκό όνειρο. Παρά το γεγονός της επανένωσης δυτικής ανατολικής Γερμανίας, παρά τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις, παρά τις αγγλικές επιρυθμίσεις, παρά, παρά…

Με την κάθε χώρα της ΕΕ (ιδιαίτερα τις ανατολικές) να έχει πρόβλημα οντότητας και διασφάλισης. Με την Ελλάδα, τώρα, να αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, που την «στραγγαλίζει». Κυρίως, όμως, για την ίδια την Ελλάδα, η νέα γενιά της οποίας βιώνει ένα νέο, τόσο μεγάλο αδιέξοδο. Μια νέα οδυνηρή πραγματικότητα, που έχει ματαιώσει το όραμα των νέων ανθρώπων, που εξεγέρθηκαν κατά της τότε χούντας, για μια καλύτερη Ελλάδα. Η οποία, με συνευθύνη όλων μας, είναι χειρότερη… ελληνικά και ευρωπαϊκά.

Πάντως, το βιβλίο «Η σάπια καρδιά της Ευρώπης» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το ξανακοιτάξουμε, για να μάθουμε πολλά.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι τα εξής:

Πρόλογος, εισαγωγή

Μέρος πρώτο
1. Γένεση
2. Η δημιουργία της ψευδαίσθησης
3. Ο Λόουσον, ο ΜΣΙ και ο περίεργος θάνατος του ριζοσπαστισμού των Τόρυδων
4. Ο κόσμος γυρισμένος ανάποδα

Μέρος δεύτερο
5. Τζόγος στο Μάαστριχ
6. Το σπάσιμο της σαπουνόφουσκας
7. Μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους
8. Το ξεμπέρδεμα του ΜΣΙ
9. Πόλεμος φθοράς
10. Θρησκευτικός πόλεμος
11. Χάος
12. Ο θρίαμβος του Ελεσίγκερ

Μέρος τρίτο
13. Απατηλό χάραμα;
14. Η σάπια καρδιά της Ευρώπης

Ένα βιβλίο που καταληκτικά λέει: «…Μια Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση (ΕΝΕ), με τη Βρετανία μέσα θα σήμαινε θάνατο για το Λονδίνο. Σε περίπτωση, όμως, λειτουργίας της ΕΝΕ με τη Βρετανία απ’ έξω, το Λονδίνο θα βρισκόταν σε ιδανική θέση, για να εκμεταλλευτεί την αναπόφευκτη παρακμή του Παρισιού και του Αμστερνταμ, μέσα στην «Ευρώπη» και της Ευρώπης ως σύνολο μέσα στον υπόλοιπο κόσμο…».

Ποιος όμως ακούει τέτοιες προειδοποιήσεις;

Δημήτρης Κακαβελάκης
Δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης» στις 18-11-2009.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Η Νομισματική ‘Ενωση, γόνος του ΜΣΙ, θα μας επηρεάσει ακόμη περισσότερο. Η Σάπια Καρδιά της Ευρώπης φέρνει στην επιφάνεια τις διφορούμενες έννοιες γύρω από τις προσπάθειες που καταβάλλουν πολιτικοί, τραπεζίτες και γραφειοκράτες για να φορέσουν στην Ευρώπη ένα νομισματικό ζουρλομανδύα. Βγαίνουν στο φως κρυφές ατζέντες, απόπειρες εξαπάτησης και οικονομικά ψεύδη σε μια αποστομωτική αποκάλυψη των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν εις βάρος της Ευρώπης οι επίδοξοι «νομισματικοί άρχοντες όλου του κόσμου».

Ο Μπέρναρντ Κόνολι δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αποκαλύψει τα μυστικά του βρόμικου πολέμου για το χρήμα της Ευρώπης. Επί σειρά ετών βρισκόταν στην καρδιά του ΜΣΙ, επικεφαλής του τμήματος της Κομισιόν που ήταν υπεύθυνο για την παρακολούθηση και την εφαρμογή του συστήματος. Σεβαστός από ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομολόγους για τις οικονομικές γνώσεις και την απόλυτη ειλικρίνειά του, γράφει με πρωταρχικό του μέλημα την αποκατάσταση του δικαιώματος των ευρωπαϊκών λαών να αποφασίζουν μόνοι για τις υποθέσεις τους. Ο στόχος του αυτός είναι που κάνει το πορτρέτο των σκοτεινών κινήτρων και της αμφιλεγόμενης λογικής πολλών ευρωπροπαγανδιστών τόσο πειστικό και συγκλονιστικό.

Η Σάπια Καρδιά της Ευρώπης είναι ένα βιβλίο γραμμένο με τη σιγουριά που δίνει η γνώση της οικονομίας και το βάθος της πολιτικής διορατικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στον απόκρυφο κόσμο της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Είναι μια σκοτεινή ιστορία δοσμένη με χιούμορ και πάθος – το πάθος για την περιγραφή ενός μηχανισμού πολιτικά καταστρεπτικού και οικονομικά διεστραμμένου και της πορείας προς τη Νομισματική ‘Ενωση, η οποία, σύμφωνα με το συγγραφέα, «συνιστά απειλή όχι μόνο για την ευημερία μας αλλά τόσο για την ελευθερία όσο, τελικά, και για την ειρήνη». Κανείς απ’ αυτούς που θέλουν να καταλάβουν πώς ξεγελάστηκε η Βρετανία από τους υπέρμαχους του ομοσπονδισμού και γιατί υπολειτουργεί οικονομικά και είναι έτοιμη να εκραγεί πολιτικά η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει αυτό το συναρπαστικό και άκρως ανησυχητικό βιβλίο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: