Η αστυνομία που κάνει υπερήφανο τον Δένδια

mpatsos700

«Τάξη και ασφάλεια» με βασανιστήρια, ναρκωτικά, ρατσισμό και υπόκοσμο

Διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών, ενοχοποίηση τρίτων προσώπων σε υποθέσεις ναρκωτικών που είχαν κατασχεθεί, σκηνοθετημένες συλλήψεις, προστασία και μεταφορά σε μεγαλέμπορους, ακόμη και δώρα από κατασχέσεις ναρκωτικών ήταν μερικά μόνο από τα κατορθώματα της δράσης των αξιωματικών και των απλών αστυνομικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα ναρκωτικών.

Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στα τέλη του χρόνου είχε μπει στο στόχαστρο της παρακολούθησης τους τελευταίους 14 μήνες (από τον Νοέμβριο του 2011) και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 80 άτομα, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί τα 35 από Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο. Κομβικό ρόλο στη διάρθρωση και τη συμβολή της λειτουργίας του κυκλώματος είχαν οι εμπλεκόμενοι 7 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας ως αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, ο αρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ο, επίσης, αρχιφύλακας στην Ασφάλεια Αγρινίου.

Συνολικά, το κύκλωμα είχε διακινήσει μόνο το τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 400 κιλά χασίς, 20 κιλά ηρωίνη και 1 κιλό κοκαΐνης, με βασικούς εγκεφάλους της σπείρας δύο άντρες αλβανικής καταγωγής. Ήδη από την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου, οι 8 από τους 13 συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ενώ η διαδικασία της ανάκρισης συνεχίζεται και σήμερα, Παρασκευή.

Πώς δούλευε το κύκλωμα

Αυτά που πολλές φορές νομίζεις πως διαβάζεις μόνο στα βιβλία αστυνομικού περιεχομένου έκαναν πράξη τα μέλη του κυκλώματος. Με τη βοήθεια της ασυλίας που προσφέρει η θέση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ, καθώς και των αρχιφυλάκων και των απλών αστυνομικών, η σπείρα δρούσε με περισσή ελευθερία, αυθαιρετώντας με σύμμαχο τη δύναμη που δίνει η στολή της εξουσίας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις συνομιλίες που έχει καταγράψει το « βαλιτσάκι της ΕΥΠ», το κύκλωμα όχι μόνο μετέφερε και διακινούσε ναρκωτικά -κυρίως από την Αλβανία- αλλά, παράλληλα, σκηνοθετούσε συλλήψεις με αντάλλαγμα ποσότητες ναρκωτικών, κάλυπτε -εν είδει προστασίας- τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα μέλη του κυκλώματος, έκανε δώρα σε μέλη της σπείρας από κατασχέσεις ναρκωτικών, ενώ είχε επίσης σχέσεις με κακοποιούς τους οποίους πλήρωνε με στόχο να δώσουν ναρκωτικά σε άλλα πρόσωπα τα οποία και συνελάμβαναν!

Στη συνέχεια, έδιναν τις πληροφορίες σε φυλακισμένους-φίλους και συνεργάτες του κυκλώματος οι οποίοι είχαν πληρώσει τους αστυνομικούς και μ’ αυτόν τον τρόπο αποσπούσαν ελαφρυντικά από τα δικαστήρια, αφού εμφανίζονταν να καταδίδουν κυκλώματα ναρκωτικών! «Από αυτή τη διαδικασία είτε λάμβαναν από τους ευεργετηθέντες το ποσό των 10.000 ευρώ είτε ποσότητες ναρκωτικών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τη δράση του κυκλώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιχείρηση σε σπίτια των συλληφθέντων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι κρότου, 37.000 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζών, συναλλαγματικές μεγάλων χρηματικών ποσών και ποσότητες ναρκωτικών.

dendias-sam the eagle

Περήφανος… Δένδιας

Στρουθοκαμηλίζοντας και προσπαθώντας να αποκρύψει την συνολική εικόνα και τις πολιτικές ευθύνες μιας διαβρωμένης Αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ και μία ακόμη ένδειξη της προσήλωσης, της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των αντρών που υπηρετούν σε αυτή, στο έργο που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε και στην αφοσίωση τους στην προστασία του κοινωνικού συνόλου».

Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας «λησμόνησε» να αναφέρει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ΕΛΑΣ, το οποίο στηρίζει τυφλά έχοντας παραχωρήσει πλήρη ελευθερία, ήταν και οι 7 αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας μάλιστα Αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών! Και αν ένας αξιωματικός, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει τόσο ενεργά σε ένα κύκλωμα ναρκωτικών που δρα τουλάχιστον 1,5 χρόνο, τότε ας μη σκεφτούμε καλύτερα τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι -χαμηλότεροι στο βαθμό- αστυνομικοί οι οποίοι μάλιστα έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.

Η σύλληψη των αστυνομικών, λόγω της ενεργής συμμετοχής στο κύκλωμα, δεν μπορεί να παρουσιάζεται στη δημόσια συζήτηση ως επιτυχία, μιας Αστυνομίας που ήδη εδώ και μήνες καταγγέλλεται για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις αθώων πολιτών με πλαστά κατηγορητήρια. Οι πολιτικές ευθύνες είναι τόσο έντονες όσο η δράση του κάθε κυκλώματος που δρα μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο -δυστυχώς- καλύπτει ο κ. Δένδιας κάτω από το πέπλο της «τάξης και της ασφάλειας».

Λ. Σακλαμπάνης
Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

2 Responses to Η αστυνομία που κάνει υπερήφανο τον Δένδια

 1. Ο/Η κιτσος λέει:

  Αυτό που γράφουν οι τοίχοι εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, γιά το ποιός πουλάει την ηρωίνη, μήπως είναι ψέματα;
  Αδέρφια, ΕΝΑΣ τρόπος υπάρχει για να περιοριστεί το φαινόμενο στο 5%: Η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της χρήσης. Ο χρήστης είναι άρρωστο άτομο και τον μονο λόγο έχει ο γιατρός του. Όπως είναι υπόθεση των γιατρών και όλοι οι άλλοι ασθενείς – καρκινοπαθείς, νεφροπαθεις, ψυχικά άρρωστοι κλπ – και όχι των μπατσων, δικαστών, δικηγόρων και λοιπών άσχετων που εμπλέκονται για να τα οικονομανε χοντρά.

 2. Ο/Η κιτσος λέει:

  …και κάτι ακόμα: για να πάρει κάποιος την θέση του διοικητή στη δίωξη ναρκωτικών και στο ηθων-λεσχων , παληοτερα έπρεπε να πληρώσει …αέρα στους αρμόδιους προϊστάμενους, ποσο γύρω στα 300 χιλ. ευρώ. Μέσα σε 2 χρόνια θα τα εβγαζε πενταπλάσια και δεκαπλάσια. Το γραμμάριο η κόκα πουλιέται 120 ευρώ. Μόνο απο το 1 kg που βρέθηκε στην κατοχή τους, θα τσιμπουσαν 120 χιλ. ευρώ. Χωρια τα υπόλοιπα, ηρωινες, χασίς κλπ.
  Είναι πολλά τα λεφτά …Αρη !!!
  ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΡΑ !!!

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s