Η Ισπανική κυβέρνηση ληστεύει το 90% των αποθεματικών των Ασφαλιστικών, για να αγοράσει το ίδιο της το χρέος

WO-AM228_SPFUND_G_20130103184343

Με τις Ισπανικές δεκαετείς αποδόσεις ομολόγων να κυμαίνονται σε ένα «σχετικά» υγιές 5%, έχοντας αναπόφευκτα οδηγηθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα λόγω της υπόσχεσης για βοήθεια κάποια στιγμή στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αγορές αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο αβέβαιες για το ποιος είναι αυτός που εξακολουθεί και αγοράζει αυτά τα πράγματα.

Δεν χρειάζεται να αναρωτιούνται πια. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Ισπανία έχει αρχίσει να βάζει χέρι στον πλουσιότερο κουμπαρά της χώρας, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθιστώντας το αγοραστή έσχατης ανάγκης για τα Ισπανικά κρατικά ομόλογα — με τουλάχιστον το 90% των αποθεματικών του ταμείου, που ανέρχονται στα 65 δισεκατομμύρια Ευρώ, να έχει επενδυθεί σε ολοένα και πιο επισφαλές Ισπανικό χρέος.

Φυσικά, αυτό δεν είναι τίποτα καινούριο· Οι ΗΠΑ (και η Ιρλανδία) χρησιμοποιούν ημι-κρατικούς οργανισμούς προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους εαυτούς τους εδώ και χρόνια, σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο. Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχουν και άλλοι αγοραστές, ενώ στην Ισπανία οι επιπλέον αγοραστές είναι απαραίτητοι προκειμένου να υποστηρίξουν το βυθιζόμενο πλοίο της Ισπανικής οικονομίας. Οι συνταξιούχοι το συνοψίζουν τέλεια: «Ανησυχούμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώσει για τις συντάξεις αυτών που τώρα είναι νέοι», ή αυτών που είναι και μεγαλύτεροι, θα προσθέταμε.

Με κόκκινο είναι το μέρος του Ισπανικού κρατικού χρέους που ανήκει σε Ασφαλιστικά Ταμεία. Με πορτοκαλί το χρέος που ανήκει σε ξένα κεφάλαια.

Με κόκκινο είναι το μέρος του Ισπανικού κρατικού χρέους που ανήκει σε Ασφαλιστικά Ταμεία. Με πορτοκαλί το χρέος που ανήκει σε ξένα κεφάλαια.

Πηγή: Wall Street Journal — Η Ισπανική κυβέρνηση στερεύει το συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, δανειζόμενη σαν τρελή

Η Ισπανία έχει αρχίσει να βάζει χέρι στον πλουσιότερο κουμπαρά της χώρας, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθιστώντας το αγοραστή έσχατης ανάγκης για τα Ισπανικά κρατικά ομόλογα, εγείροντας ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του ταμείου ως εγγυητή των μελλοντικών συντάξεων.

Τώρα όμως, ο ασυγκράτητος δανεισμός, που λάμβανε χώρα εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, πρόκειται να τελειώσει, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα να πάρουν ακόμα. Τουλάχιστον το 90% των αποθεματικών του ταμείου, που ανέρχονται στα 65 δισεκατομμύρια Ευρώ, έχει επενδυθεί σε ολοένα και πιο επισφαλές Ισπανικό χρέος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποσύρει μετρητά που προορίζονταν για επείγουσες πληρωμές.

Παρ’ όλο που αυτή η πρακτική έχει τραβήξει ελάχιστα την προσοχή του κοινού, έχει γίνει θέμα ανησυχίας για σχετικά λίγους ανεξάρτητους οικονομικούς αναλυτές που μελετούν το Ταμείο, που χρησιμοποιείται για να εγγυάται τις μελλοντικές πληρωμές των συντάξεων.

[…] Επιπρόσθετα, υπάρχουν ανησυχίες πως τα αποθεματικά Κοινωνικής Ασφάλισης για την πληρωμή των μελλοντικών συνταξιούχων εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα απ’ όσο αναμένονταν.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση απέσυρε 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό ταμείο πληρωμής συντάξεων, η δεύτερη φορά στην ιστορία που απέσυρε μετρητά. Η πρώτη φορά ήταν τον Σεπτέμβρη όταν πήρε 3 δισεκατομμύρια προκειμένου να καλύψει απροσδιόριστες ανάγκες του προϋπολογισμού.

Μαζί, οι έκτακτες αποσύρσεις μετρητών ξεπέρασαν το ετήσιο νόμιμο όριο, οπότε η κυβέρνηση ανέβασε προσωρινά το όριο.

[…]Αλλά με ανεργία πάνω από το 25% και με λιγότερους εργαζόμενους να πληρώνουν εισφορές, το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει έλλειμμα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Μετάφραση: Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας
Πηγή: ZeroHedge

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: