Οι Διώξεις στους Αγωνιστές του Λαϊκού Κινήματος δεν θα περάσουν!

dsc01589

Ψήφισμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνεδρίασή της (24-12-2012), αντιδρώντας στην ποινικοποίηση των αγώνων μελών πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, αποφάσισε την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος.

Σε λίγες μέρες (τον Ιανουάριο του 2013) είκοσι πολίτες της Λάρισας και του Βόλου, μέλη των πρωτοβουλιών κατά των διοδίων παραπέμπονται σε δίκες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Κατηγορούνται ότι «…διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος… και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς… να εξαναγκάσουν με την βία ή με απειλές τους εισπράκτορες διοδίων της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να επιτρέψουν την διέλευση αυτών σηκώνοντας τις μπάρες» για το άνοιγμα σταθμών διοδίων στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στα διόδια. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει παράβαση του άρθρου 184 του 1951(!) του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρει «..όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Θεωρούμε ότι η δίκη αυτή αποτελεί σαφή ποινικοποίηση του μαζικού πολιτικού κινήματος ενάντια στα διόδια. Η παραπομπή με τις διατάξεις του 184 του Π.Κ. περί αυτουργίας έρχεται με εμφατικό τρόπο να προωθήσει την ποινικοποίηση των ιδεών και γι’ αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών και ποινικοποίηση του φρονήματος. Θεωρούμε πως πρόκειται για καθαρή απόπειρα τρομοκράτησης της αντίστασης του λαού μας και ειδικότερα της πρακτικής εκείνης που με ολοένα και πιο μαζικό τρόπο υιοθετεί την κοινωνική ανυπακοή και αντίσταση στην πράξη απέναντι στα χαράτσια, στις αυξήσεις και στην γενικότερη «φορομπηχτική» επιδρομή, που επιβάλουν οι μνημονιακές επιλογές και τα μέτρα του πολιτικού προσωπικού της τρόικας (Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ) αλλά και του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Εκφράζουμε την καθολική και αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αγωνιστές. Αναγνωρίζοντας την πολιτική σημασία της δίκης και επειδή θεωρούμε ότι δεν δικάζονται μεμονωμένα άτομα αλλά όλες οι κοινωνικές αντιστάσεις του λαού μας, ζητούμε την αθώωση τους.

Ψήφισμα της ΟΛΜΕ

Σε λίγες μέρες (τον Ιανουάριο) είκοσι πολίτες της Λάρισας και του Βόλου, μέλη των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, μεταξύ των οποίων και ο συνάδελφός μας Δημήτρης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, παραπέμπονται σε δίκη στο μονομελές πλημμελειοδικείο Λάρισας. Η κατηγορία που τους βαρύνει αφορά στο ότι «…διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος….και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς……να εξαναγκάσουν με την βία ή με απειλές τους εισπράκτορες διοδίων της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να επιτρέψουν την διέλευση αυτών σηκώνοντας τις μπάρες» για το άνοιγμα σταθμών διοδίων, στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στα διόδια.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει παράβαση του άρθρου 184 Ποινικού Κώδικα του 1951 (!), το οποίο ανασύρεται αίφνης από τα συρτάρια της μετεμφυλιακής περιόδου, βάσει του οποίου ποινικοποιούνται οι ιδέες και το φρόνημα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών.

Πρόκειται για διώξεις τρομοκράτησης, που στοχεύουν στη φίμωση κάθε πολίτη που εναντιώνεται στις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ευθεία βολή στην καρδιά όλων των κινημάτων του λαού μας που υιοθετούν την αντίσταση στην πράξη, που λένε όχι στην παράδοση του δημόσιου αγαθού των δρόμων στους μεγαλοεργολάβους, που αρνούνται τα χαράτσια, τα πανάκριβα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, τους δυσβάσταχτους φόρους. Είναι επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους που αντιστέκονται στα μνημόνια της τρικομματικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που αρνούνται τη βία της φτώχιας, της πείνας και της ανεργίας. Η κρατική καταστολή, ο αυταρχισμός, η κατάργηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος είναι απαραίτητο στήριγμα για την επιβολή του κοινωνικού μεσαίωνα.

Θεωρούμε ότι η δίκη αυτή αποτελεί σαφή ποινικοποίηση του μαζικού πολιτικού κινήματος ενάντια στα διόδια. Η παραπομπή με τις διατάξεις του 184 του Ποιν. Κώδ. περί αυτουργίας έρχεται με εμφαντικό τρόπο να προωθήσει την ποινικοποίηση των ιδεών και γι’ αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών και ποινικοποίηση του φρονήματος.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την καθολική και αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές. Αναγνωρίζοντας την πολιτική σημασία της δίκης και επειδή θεωρούμε ότι δεν δικάζονται μεμονωμένα άτομα αλλά όλες οι κοινωνικές αντιστάσεις του λαού μας, απαιτούμε την αθώωσή τους. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι παράνομοι, αλλά δίκαιοι και αναγκαίοι.

Ψήφιμσα της ΕΙΝΚΥΛ

Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας

Στην έκτακτη συνεδρίαση της 13 / 12 / 2012, το Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΛ με απόλυτη πλειοψηφία υιοθέτησε και ενέκρινε το ψήφισμα για τους κατηγορούμενους αγωνιστές των Πρωτοβουλιών Ενάντια στα Διόδια:

«Σε λίγες ημέρες (τον Ιανουάριο) 20 πολίτες της Λάρισας και του Βόλου, μέλη των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Η κατηγορία που τους βαρύνει αφορά ότι «…διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος…και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς…να εξαναγκάσουν με την βία ή με απειλές τους εισπράκτορες διοδίων της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να επιτρέψουν την διέλευση αυτών σηκώνοντας τις μπάρες» για το άνοιγμα σταθμών διοδίων στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στα διόδια. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει παράβαση του άρθρου 184 του 1951 (!) του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει»…όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 ετών».

Θεωρούμε ότι η δίκη αυτή αποτελεί σαφή ποινικοποίηση του μαζικού πολιτικού κινήματος ενάντια στα διόδια. Η παραπομπή με τις διατάξεις του 184 του ΠΚ περί αυτουργίας έρχεται με εμφαντικό τρόπο να προωθήσει την ποινικοποίηση των ιδεών και γι” αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών και ποινικοποίηση του φρονήματος. Φρονούμε πως πρόκειται για καθαρή απόπειρα τρομοκράτησης της αντίστασης του λαού μας και ειδικότερα της πρακτικής εκείνης που με ολοένα και πιο μαζικό τρόπο υιοθετεί την κοινωνική ανυπακοή και αντίσταση στην πράξη απέναντι στα χαράτσια, στις αυξήσεις και στην γενικότερη φορομπηχτική επιδρομή, που επιβάλουν οι μηνημονιακές επιλογές και τα μέτρα του πολιτικού προσωπικού της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) αλλά και του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Εκφράζουμε την καθολική και αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές. Αναγνωρίζοντας την πολιτική σημασία της δίκης και επειδή θεωρούμε ότι δεν δικάζονται μεμονωμένα άτομα αλλά όλες οι κοινωνικές αντιστάσεις του λαού μας, απαιτούμε την αθώωσή τους

Πηγή: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ – δεν πληρώνουμε την κρίση τους

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: