Πορτογαλία: Υπεγράφη ο χειρότερος προϋπολογισμός λιτότητας με ερωτηματικά για τη συνταγματικότητα του

portugal

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα υπέγραψε παραμονή πρωτοχρονιάς τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, που περιέχει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της χώρας, αφήνοντας όμως ένα ερωτηματικό όμως σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου.

Ο προϋπολογισμός που είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας από το Νοέμβριο, προβλέπει την εξοικονόμηση περίπου 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν κυρίως από την επιβολή «τεράστιων» φόρων, όπως έχει παραδεχθεί κι ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του προϋπολογισμού ενώ κόμματα της αριστεράς ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγουν σε αυτό.

Το Δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο εξέπληξε τους πάντες κρίνοντας αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, μέτρο υψίστης σημασίας για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση βάσει της δανειακής συμφωνίας ύψους 78 δισ. ευρώ που έχει συνάψει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Μολαταύτα, δεδομένης της οξύτατης οικονομικής κρίσης, το Δικαστήριο δέχθηκε για το τρέχον έτος να μην καταβληθούν δύο μισθοί στους δικαιούχους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s