Προετοιμάζουν το διπλό νόμισμα – Τα έλεγε ο Καζάκης… (Vid από Ακράτα)

euro.dead__10

Η εταιρεία συμβούλων Strategic Decisions Group πρότεινε με τη σειρά της στους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν τη λύση του διπλού νομίσματος η οποία θα τους οδηγήσει στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δημοσιονομική σύγκλιση που χρειάζονται.

 

Πρόταση να γίνονται οι πληρωμές μισθών και συντάξεων σε εθνικό νόμισμα και οι καταθέσεις και το χρέος να παραμείνουν σε ευρώ. Την ώρα που η λύση για την κρίση στην ευρωζώνη φαίνεται να είναι πολύ μακριά, διάφορες προτάσεις από αναλυτές πέφτουν στο τραπέζι για την διατήρηση περισσότερο της νομισματικής αξίας της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης στην Ευρώπη, Mazen Skaf, με αυτόν τον τρόπο οι υπό κρίση χώρες θα έχουν την ευελιξία να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ.

«Το ποσό της δημοσιονομικής ενοποίησης που πρέπει να υπάρξει είναι αποθαρρυντική και οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο πολλά εμπόδια και διαπραγματεύσεις και αλλαγές πρέπει να συμβούν για ολοκληρωθεί η δημοσιονομική ενοποίηση»

 

«Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τις πληρωμές των μισθών στο δημόσιο τομέα και για τις συντάξεις, καθώς και για τις εγχώριες μεταφορές κεφαλαίων».

 
Έτσι θα τονωθεί η εγχώρια ζήτηση, ενώ όλα τα κεφάλαια που εκφράζονται σε ευρώ, όπως οι καταθέσεις, θα συνεχίσουν να έχουν την αξία τους, επομένως θα εμποδιστεί κάθε φυγή τους. Το ίδιο θα ισχύει και για το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», ανέφερε ο Skaf.

Από τη μεριά του, ο Moorad Choudhry της RBS, θεωρεί ότι είναι μια αξιόπιστη επιλογή το διπλό νόμισμα, ωστόσο κανείς από τους καταναλωτές και τους καταθέτες δεν θα θέλει να πληρώνεται στο εθνικό νόμισμα.

Ο Choudhry εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες χρησιμοποιούν το δολάριο παράλληλα με το δικό τους νόμισμα είναι ότι διατηρεί την αξία του, καθώς είναι το καίριο αποθεματικό του κόσμου.Κάθε εναλλακτικό σύστημα ανταλλαγής δεν θα είχε την ίδια εγγύηση.

Χρειάζεται όμως κάποια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την υποστήριξη των αδύναμων χωρών σε αυτή τη μετάβαση, και να αποφευχθούν αναταράξεις και ραγδαία πτώση του τοπικού νομίσματος. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της οικονομικής ανάπτυξης στην τοπική αγορά, κατέληξε.

 

Για να δούμε ποιά είναι η γνώμη του Καζάκη για το διπλό νόμισμα. Είναι όσο καλό μας το προβάλουν? Ο Τσίπρας τί γνώμη έχει γι’αυτό?

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: